ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ «Για μια ανταγωνιστική οικονομία χρειάζεται στήριξη της οικογένειας»

Στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες ζητεί, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αθηνά Λινού, η οποία είναι υποψήφια βουλευτής με το ΠαΣοΚ στη Β΄ Αθηνών. Ως πολύτεκνη μητέρα θεωρεί ότι τα επιδόματα που δίνονται σε αυτές τις οικογένειες βοηθούν κατά τι αλλά δεν επαρκούν. Στις προτεραιότητές της την επαύριον των εκλογών έχει θέσει την πρωτοβάθμια φρντίδα υγείας, την πρόληψη και την ανώτατη εκπαίδευση.

Στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες ζητεί, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αθηνά Λινού, η οποία είναι υποψήφια βουλευτής με το ΠαΣοΚ στη Β΄ Αθηνών. Ως πολύτεκνη μητέρα θεωρεί ότι τα επιδόματα που δίνονται σε αυτές τις οικογένειες βοηθούν κατά τι αλλά δεν επαρκούν. Στις προτεραιότητές της την επαύριον των εκλογών έχει θέσει την πρωτοβάθμια φρντίδα υγείας, την πρόληψη και την ανώτατη εκπαίδευση.

– Κυρία Λινού, είστε καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τη Δημόσια Υγεία και την Ιατρική Εργασίας, σύζυγος, μητέρα πέντε παιδιών, καθώς και υποψήφια στις εκλογές με το ΠαΣοΚ. Πώς τα προλαβαίνετε;

«Στο επάγγελμά μου μπορώ να επιλέγω τις ώρες που θα ασχοληθώ με την ακαδημαϊκή έρευνα ή την επαφή με τους φοιτητές. Ο συνδυασμός εργασίας και οικογένειας συχνά είναι δύσκολος, αλλά αντιπαρέρχομαι τις δυσκολίες με το πάθος που έχω τόσο για τη δουλειά όσο και για την οικογένειά μου. Εκμεταλλεύομαι και τον παραμικρό διαθέσιμο χρόνο. Δουλεύω τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα. Ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί. Δουλεύω ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο. Πολλές φορές έχει χρειαστεί να συνδυάσω οικογένεια και δουλειά. Για παράδειγμα, όταν είχα αρχίσει να διδάσκω στην Αμερική, έκανα πρόβα τις διαλέξεις μου στις κόρες μου, που, βρέφη ακόμη, νόμιζαν ότι τους έλεγα παραμύθια! Σήμερα διαλέγω την ενεργό πολιτική δράση γιατί θέλω να βοηθήσω κάθε Ελληνίδα να κυνηγήσει και εκείνη τα επαγγελματικά της όνειρα χωρίς να θυσιάσει την οικογενειακή της ευτυχία. Στόχος μου είναι να φέρω στην πολιτική πράξη το όραμα και την τεχνογνωσία ενός ειδικού στα θέματα της υγείας και της εργασίας, για να πετύχουμε τις αλλαγές που τόσο χρειαζόμαστε».

Ως πολύτεκνηείστε ευχαριστημένη από τα «προνόμια» που σας παρέχει το ελληνικό κράτος;

«Το να είσαι πολύτεκνη μητέρα είναι από μόνο του προνόμιο! Η κοινωνία ωστόσο έχει χρέος να στηρίζει και να προστατεύει τόσο τις πολύτεκνες οικογένειες όσο και κάθε οικογένεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχω ασχοληθεί ερευνητικά αλλά και έχω αγωνιστεί για τη θέση και την προάσπιση της γυναίκας ως μητέρας και ως εργαζόμενης. Τα επιδόματα στις πολύτεκνες οικογένειες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν επαρκούν. Επιπρόσθετες δράσεις είναι απαραίτητες, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της φορολογικής αντιμετώπισης των πολυτέκνων και η δικαιότερη τιμολόγηση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.). Δεν μπορεί μια οικογένεια των έξι ατόμων να τιμολογείται με τον ίδιο τρόπο με μια οικογένεια των δύο ατόμων. Είναι πεποίθησή μου ότι για να χτίσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία πρέπει να σχεδιάσουμε στρατηγικές στήριξης της οικογένειας».

Η δημόσια υγεία είναι αυτή που θέλουμε; «Η δημόσια υγεία σίγουρα δεν είναι αυτή που θέλουμε στην Ελλάδα ακόμη. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε η υγεία να αποκτήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Η δημόσια υγεία δεν είναι μόνο η νοσηλεία και η παροχή υπηρεσιών σε δημόσια νοσοκομεία. Αυτό είναι το τελικό στάδιο των παροχών στην υγεία. Δημόσια υγεία είναι και η προαγωγή της σωματικής και πνευματικής υγείας, η πρόληψη δηλαδή, αλλά και η λήψη μέτρων για το περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας, την έγκαιρη διάγνωση και τους εμβολιασμούς».

Ποιο είναι το πρώτο που θα κάνετε όταν περάσετε το κατώφλι της Βουλής ως βουλευτής πια;

«Τα πρώτα δύο θέματα- εξίσου σημαντικά για μένα- θα είναι τα “φλέγοντα” ζητήματα του χώρου της Υγείας και της Παιδείας. Οσον αφορά την Υγεία, ένα από τα πρώτα θέματα που θα μας απασχολήσει λόγω και των συγκυριών είναι η γρίπη και η αντιμετώπιση της πιθανής κρίσης που μπορεί να προκύψει ως τον Δεκέμβριο. Προτεραιότητά μου θα είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η πρόληψη να περάσουν από τα λόγια στην πράξη. Εμφαση θα δώσω επίσης στα θέματα υγείας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (γυναίκες, ηλικιωμένοι, μετανάστες), καθώς και υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και του περιβάλλοντος. Στα θέματα Παιδείας, παρ΄ ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του συστήματος σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, με έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, των ταλέντων και των ειδικών δεξιοτήτων του κάθε παιδιού, προτεραιότητά μου, λόγω και της μακρόχρονης πορείας μου στο πανεπιστήμιο, θα αποτελέσει η ανώτατη παιδεία. Στόχος είναι η ταυτόχρονη προώθηση θεμάτων ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων και η δημιουργία συνθηκών που θα έχουν ως κέντρο τον φοιτητή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk