ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Οι πρώτες ημέρες

Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό που ο Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ ρωτούν όλο και πιο συχνά την (απερχόμενη) κυβέρνηση αν τα στοιχεία της οικονομίας που παρουσιάζονται είναι ακριβή. Οχι απαραιτήτως επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει κάτι- στην εποχή μας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κόλπο κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτα… Αλλά επειδή η οικονομία έχει εκτροχιαστεί και όταν κάτι εκτροχιάζεται ποτέ δεν ξέρεις πού θα σταματήσει. Προσφάτως ο Παπαθανασίου μίλησε για δημόσιο έλλειμμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ.

Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό που ο Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ ρωτούν όλο και πιο συχνά την (απερχόμενη) κυβέρνηση αν τα στοιχεία της οικονομίας που παρουσιάζονται είναι ακριβή. Οχι απαραιτήτως επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει κάτι- στην εποχή μας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κόλπο κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτα… Αλλά επειδή η οικονομία έχει εκτροχιαστεί και όταν κάτι εκτροχιάζεται ποτέ δεν ξέρεις πού θα σταματήσει.

Προσφάτως ο Παπαθανασίου μίλησε για δημόσιο έλλειμμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ. Μακάρι, αλλά δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό αφού ένας Θεός ξέρει πού μπορεί να φτάσουν οι αριθμοί ως το τέλος του χρόνου. Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος εξηγούσαν προσφάτως ότι θεωρούν εντελώς απίθανο ένα μονοψήφιο έλλειμμα και εκτιμούν ότι θα είναι ευτύχημα αν τελικά δεν ξεπεράσει το 12%.

Ελπίζω ότι οι αναγνώστες αντιλαμβάνονται για τι ακριβώς μιλάμε. Με το έλλειμμα (ας πούμε) να κινείται στο ύψος του 11%-12% η επόμενη κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει από 20 έως 22,5 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Με μηδενική ανάπτυξη. Και χωρίς να συνυπολογίσουμε την εκπλήρωση καμιάς προεκλογικής υπόσχεσης. Πώς θα γίνει αυτό; Ελα, ντε!

Υπό αυτήν την έννοια η απορία (μαζί και η ανησυχία…) του ΠαΣοΚ δεν είναι καθόλου φιλολογική. Κινδυνεύουν να βρεθούν στις 5 Οκτωβρίου με μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια τους. Και όλες οι θεωρίες περί «αναθέρμανσης» της οικονομίας να αποδειχθούν ξεπερασμένες προτού ακόμη εφαρμοστούν. Ηδη, ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος επιχείρησε πέρυσι να εφαρμόσει αντίστοιχη πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακρούει πρύμναν και προχωράει (υπό την πίεση της οικονομικής αποτυχίας) σε γενναίες περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν και πώς το ΠαΣοΚ ετοιμάζεται για αυτό το (εξαιρετικά σοβαρό) ενδεχόμενο. Ακόμη περισσότερο που η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει: όχι μόνο για να δώσει ένα σήμα στις αγορές, οι οποίες δεν συνηθίζουν να περιμένουν, αλλά και για να διαπραγματευθεί με την Επιτροπή ένα νέο σχέδιο σταθερότητας.

Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο. Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι πρώτες ημέρες μιας νέας διακυβέρνησης είναι συνήθως πολύ πιο κρίσιμες από εκείνες που θα ακολουθήσουν. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα είναι απλώς κρίσιμες. Αλλά από αυτές εξαρτάται ό,τι ακολουθήσει. Για καλό ή για κακό.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk