Ο Θαπατέρο εν μέσω διασταυρούμενων πυρών

O Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο διανύει τις δυσκολότερες μέρες του από τότε που ξεκίνησε τη θητεία του ως πρωθυπουργού της Ισπανίας, την άνοιξη του 2004. Η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαρύτερη ύφεση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βαθμό που κανένας ειδικός διεθνώς δεν διακινδυνεύει να κάνει προγνώσεις για την τύχη της ισπανικής οικονομίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, η δημοτικότητα του οποίου είναι σε ελεύθερη πτώση, έχει βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από τους πολιτικούς επικριτές του.

O Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο διανύει τις δυσκολότερες μέρες του από τότε που ξεκίνησε τη θητεία του ως πρωθυπουργού της Ισπανίας, την άνοιξη του 2004. Η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαρύτερη ύφεση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βαθμό που κανένας ειδικός διεθνώς δεν διακινδυνεύει να κάνει προγνώσεις για την τύχη της ισπανικής οικονομίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, η δημοτικότητα του οποίου είναι σε ελεύθερη πτώση, έχει βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από τους πολιτικούς επικριτές του.

Στις επιθέσεις της Δεξιάς και των εργοδοτών, οι οποίοι βλέπουν στα διάφορα μέτρα που έχει πάρει ο κ. Θαπατέρο για την ανάκαμψη της οικονομίας τους τελευταίους μήνες «μια αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική» , έχουν προστεθεί και τα «φίλια πυρά». Τα πιο έντονα προήλθαν από την εφημερίδα «Εl Ρais», η εκδοτική γραμμή της οποίας σπάνια έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα των Εργατών (ΡSΟΕ).

Σε ένα κύριο άρθρο της με τίτλο «Σε κατωφερική κλίση» και κατ΄ εξαίρεση δημοσιευμένο στο πρωτοσέλιδο, η εφημερίδα του ομίλου Ρrisa τα έβαλε στις 16 Σεπτεμβρίου «όχι μόνο με τα πολιτικά μέτρα, για τα οποία δεν γνωρίζουμε καλά σε τι συνίστανται, αλλά και με τον τρόπο λήψης και εκτέλεσής τους, ο οποίος έχει δημιουργήσει σύγχυση χωρίς προηγούμενο». Η εφημερίδα σημειώνει αυτό που ο δεξιός Τύπος αναλύει ως «προεδρική παρεκτροπή». Κυβερνώντας με τρόπο ολοένα και πιο μοναχικό, ο κ. Θαπατέρο δίνει την «αυξανόμενη αίσθηση» ότι αντιμετωπίζει «με αυτοσχεδιασμούς και ελαφρότητα μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της χώρας».

Μετά την αποχώρηση την άνοιξη του υπουργού Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες ο κ. Θαπατέρο επέλεξε να κρατήσει ο ίδιος τα ηνία της οικονομικής πολιτικής και να προσωποποιήσει τη μάχη ενάντια στην κρίση. Αυτή η «βοναπαρτιστική τάση», όπως την αποκαλεί η κεντροδεξιά καταλανική εφημερίδα «La Vanguardia», εκνευρίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΡSΟΕ: «Οι σοσιαλιστές που διαφωνούν με τις απρόβλεπτες αλλαγές πλεύσεις του αρχηγού της κυβερνήσεως δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να σιωπήσουν ή να εγκαταλείψουν την πολιτική» κατακεραυνώνει η «Εl Ρais».

Στηρίζοντας αυτή τη θέση, η πλειονότητα των ισπανικών εφημερίδων παραθέτουν την πρόσφατη απόφαση τριών πρώην υπουργών του κ. Θαπατέρο, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σόλμπες, να παραιτηθούν από βουλευτές «για να μη χρειαστεί να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2010», τον οποίο θα αποκαλύψει στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός, μετά την επιστροφή του από το G20. Τότε ο ισπανός φορολογούμενος θα μάθει με ποια σάλτσα πρόκειται να φαγωθεί, δεδομένου ότι το καλοκαίρι οι σοσιαλιστές αποφάσισαν να αυξήσουν τη φορολογία χωρίς μολαταύτα να προσδιορίσουν τη φορολογική κλίμακα.

Βεβαίως, το ΡSΟΕ συσπειρώθηκε γύρω από τον ηγέτη του, στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής επιτροπής στις 19 Σεπτεμβρίου. Κανένα από τα 248 μέλη του οργάνου δεν αντιτάχθηκε στις επιλογές του κ. Θαπατέρο. Ο τελευταίος όμως θα ριχτεί στην κοινοβουλευτική μάχη για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού αποδυναμωμένος, καθώς δεν διαθέτει σίγουρες συμμαχίες στο κοινοβούλιο. Οι φθινοπωρινοί οικονομικοί δείκτες δεν θα τον βοηθήσουν: σύμφωνα με την ΕΕ, η υποχώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) θα αγγίξει το 3,7% εφέτος. Το ποσοστό ανεργίας που επί του παρόντος βρίσκεται στο 17,9% θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% το 2010, σύμφωνα με προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η Ισπανία θα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που θα ανακάμψει από την κρίση λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της. Για να επιτύχει «την αλλαγή οικονομική μοντέλου» στην οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες του, ο κ. Θαπατέρο ελπίζει να στηριχτεί στην κοινωνική συναίνεση. Από τότε όμως που οι εργοδότες έκλεισαν την πόρτα των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα, οι ελπίδες επανέναρξης του κοινωνικού διαλόγου είναι ισχνές. Ο κ. Θαπατέρο δεν χάνει ευκαιρία να αποκηρύττει «τους ισχυρούς» που θέλουν να επωφεληθούν από την κρίση «για να αλλάξουν το κοινωνικό μοντέλο». Αναφέρεται ουσιαστικά στον Ισπανικό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (CΕΟΕ) αλλά και στον τραπεζικό τομέα κάνοντας λόγο για «την υποκρισία εκείνων που αρνούνται την αύξηση των φόρων και ζητιανεύουν παροχές».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, αρκείται να ζητεί από τον αντίπαλό του «να επανεκτιμήσει την κατάσταση». Αν το ΡSΟΕ σημειώνει μια κάποια πτώση στις δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα ουδόλως επωφελείται, μια και βρίσκεται εκτεθειμένο με πλήθος υποθέσεις διαφθοράς. Σπανίως υπήρξε τόσο εξασθενημένη η πολιτική αντιμετώπιση των περιστάσεων, τη στιγμή που η κοινωνία παρακολουθεί ανίσχυρη το τέλος του «ισπανικού θαύματος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk