Η αντιπυραυλική ασπίδα και η πραγματική απειλή

Oι επικριτές των σχεδίων της κυβέρνησης Μπους για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη χρέωναν στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα ανέπτυσσαν ένα αμυντικό σύστημα το οποίο δεν λειτουργούσε ενάντια σε μια απειλή που δεν υπήρχε. Βεβαίως αληθεύει ότι τα αμυντικά συστήματα τα οποία σχεδίαζε να εγκαταστήσει η Αμερική δεν είχαν δοκιμαστεί εκτενώς και η προβλεπόμενη ιρανική απειλή δεν είχε στοιχειοθετηθεί. Παρ΄ όλα αυτά, μια σοβαρότερη επίκριση του σχεδίου Μπους ήταν ότι θα υπεράσπιζε χώρες οι οποίες δεν απειλούνται από το Ιράν, ενώ άφηνε εντελώς απροστάτευτα τα πιθανότερα θύματα του Ιράν.

Η αντιπυραυλική ασπίδα  και η πραγματική απειλή | tovima.gr

Oι επικριτές των σχεδίων της κυβέρνησης Μπους για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη χρέωναν στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα ανέπτυσσαν ένα αμυντικό σύστημα το οποίο δεν λειτουργούσε ενάντια σε μια απειλή που δεν υπήρχε.

Βεβαίως αληθεύει ότι τα αμυντικά συστήματα τα οποία σχεδίαζε να εγκαταστήσει η Αμερική δεν είχαν δοκιμαστεί εκτενώς και η προβλεπόμενη ιρανική απειλή δεν είχε στοιχειοθετηθεί.

Παρ΄ όλα αυτά, μια σοβαρότερη επίκριση του σχεδίου Μπους ήταν ότι θα υπεράσπιζε χώρες οι οποίες δεν απειλούνται από το Ιράν, ενώ άφηνε εντελώς απροστάτευτα τα πιθανότερα θύματα του Ιράν.

Η ιδέα ότι οι Τσέχοι ή οι Πολωνοί ή οποιοσδήποτε άλλος στην Ευρώπη χρειάζονταν προστασία από ρίψεις ιρανικών πυραύλων ουδέποτε φαινόταν έστω και ελάχιστα βάσιμη. Γιατί να θελήσει το Ιράν να ρίξει πυρηνικά στους καλύτερους πελάτες και κυριότερους προμηθευτές του; Ποιο δυνητικό σενάριο θα οδηγούσε σε σύγκρουση το Ιράν και την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Φυσικά αυτές οι χώρες ανήκουν ταυτοχρόνως και στο ΝΑΤΟ. Αν όμως αποφασίσουν ποτέ οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πόλεμο με το Ιράν, δεν θα το κάνουν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη δεν έχει τα κότσια για μια τέτοια σύρραξη- και ούτε και πραγματικό κίνητρο. Εκείνοι που υποστήριξαν το αμερικανικό σχέδιο στην Τσεχία και στην Πολωνία (πάντοτε μειονότητα στη δεύτερη) το έκαναν για τους ίδιους ακριβώς λόγους για τους οποίους η Ρωσία ήταν αντίθετη σε αυτό. Η κυβέρνηση Μπους αρνήθηκε σθεναρά ότι η προτεινόμενη αντιπυραυλική ασπίδα κατευθυνόταν ενάντια στη Ρωσία, γεγονός που τεχνικά ήταν αληθές. Αυτά τα αμυντικά συστήματα θα ήταν αναποτελεσματικά απέναντι σε μια ρωσική πυραυλική επίθεση.

Η ανατολικοευρωπαϊκή υποστήριξη όμως για την ανάπτυξη της ασπίδας και η ρωσική αντίθεση σε αυτήν βασίζονταν πάντοτε στην πρόβλεψη ότι αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και την προοδευτική ανάπτυξη αποτελεσματικότερων αντιπυραυλικών συστημάτων.

Οι διαμαρτυρίες τσέχων και πολωνών πολιτικών που υποστήριζαν την ανάπτυξη της ασπίδας και οι οποίοι εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι και έκπληκτοι από την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να πετάξει στα σκουπίδια τα σχέδια του Μπους πρέπει να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό. Τα ίδια τους τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να τους είχαν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη πιθανότητα επόμενος πρόεδρος της Αμερικής να αναδειχθεί ένας Δημοκρατικός καθώς οι διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση Μπους πλησίαζαν στο τέλος τους στα μέσα του 2008. Οι πρεσβείες τους στην Ουάσιγκτον σίγουρα θα τους είχαν μεταφέρει ότι οι Δημοκρατικοί επέκριναν την προσέγγιση του κ. Μπους στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα. Η προσυπογραφή λοιπόν του σχεδίου Μπους εν μέσω της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας αποτελούσε συνεπώς ένα ρίσκο το οποίο, όπως αποδείχθηκε, στηρίχθηκε σε κακούς υπολογισμούς.

Αν η ιρανική απειλή προς την Ευρώπη ουδέποτε φαινόταν βάσιμη, τουλάχιστον στους Ευρωπαίους, η απειλή του Ιράν στους πιο κοντινούς γείτονές τους είναι πολύ πιο αληθινή και βεβαίως πολύ πιο έντονα αισθητή.

Το Ισραήλ και τα πλούσια σε πετρέλαιο κρατίδια που βρίσκονται διασκορπισμένα στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται στην άλλη άκρη της κλίμακας συναγερμού, με το Ισραήλ να σκέπτεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα και τα κράτη του Κόλπου να το ενθαρρύνουν σιωπηρά σε αυτό το βήμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε συνεπώς να προστατέψει χώρες οι οποίες πράγματι απειλούνται με τεχνολογία η οποία αποδεδειγμένα λειτουργεί ενάντια σε μια απειλή που όντως υφίσταται. Η απόφασή του θα μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και θα καταστήσει τελικά λιγότερο πιθανή την εγκατάσταση μιας ασπίδας απέναντι σε επίθεση με ρωσικούς πυραύλους στην περιοχή.

Εκείνοι που αντιτίθενται στην απόφαση του κ. Ομπάμα για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να είναι ειλικρινείς όσον αφορά τις επιδιώξεις τους και όχι να εξαρτούν τις αντιρρήσεις τους από μια απειλή την οποία δεν κραδαίνουν οι Ιρανοί και δεν νιώθουν οι Ευρωπαίοι.

Ο κ. Τζέιμς Ντόμπινς είναι πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά θέματα και διευθύνει το Κέντρο Διεθνούς Ασφαλείας και Αμυντικής Πολιτικής του οργανισμού RΑΝD.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk