Εξαγορά ψήφων

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Γ. Βερναδάκης φιλοδοξούσε να πολιτευτεί όταν τον διόριζαν πρόεδρο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Πάντως βρέθηκε σε κομβική θέση και άρχισε να διορίζει κόσμο στον δημόσιο τομέα- να «διορίζει» τρόπος του λέγειν, γιατί όπως ξέρουμε οι αληθινές προσλήψεις γίνονται με αυστηρό, τυφλό διαγωνισμό. Ο κ. Βερναδάκης βόλεψε εκατοντάδες δικά του παιδιά μέσα από προγράμματα του Οργανισμού, βόλεψε χιλιάδες νεοδημοκράτες μέσα από διαδικασίες που παρέμεναν στο σκοτάδι.

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Γ. Βερναδάκης φιλοδοξούσε να πολιτευτεί όταν τον διόριζαν πρόεδρο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Πάντως βρέθηκε σε κομβική θέση και άρχισε να διορίζει κόσμο στον δημόσιο τομέα- να «διορίζει» τρόπος του λέγειν, γιατί όπως ξέρουμε οι αληθινές προσλήψεις γίνονται με αυστηρό, τυφλό διαγωνισμό. Ο κ. Βερναδάκης βόλεψε εκατοντάδες δικά του παιδιά μέσα από προγράμματα του Οργανισμού, βόλεψε χιλιάδες νεοδημοκράτες μέσα από διαδικασίες που παρέμεναν στο σκοτάδι. Κανείς δεν γνώριζε τι γίνεται μέσα στο μαγαζί του- γιατί σε μαγαζί του είχε μετατρέψει τη δημόσια υπηρεσία. Δεν ξέρουμε λοιπόν αν ο κ. Βερναδάκης είχε στο μυαλό του να πολιτευτεί όταν αναλάμβανε το πόστο του το 2004 ή αν του μπήκε η ιδέα μόλις διαπίστωσε πόσο κόσμο έχει εξυπηρετήσει. Κατά καιρούς αποκαλύπτονται νούμερα ευνοημένων που προκαλούν ανατριχίλα στους βουλευτές που είναι υποψήφιοι μαζί του στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Τώρα, το καλοκαίρι που μας πέρασε μαθεύτηκε ότι 20.000 άνεργοι θα έβρισκαν δουλειές στους δήμους.

Δεν υπάρχει λόγος να μετρήσουμε τις χιλιάδες πολιτών που κάτι κέρδισαν μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ επί των ημερών του. Είναι επίσης ανώφελο να λέμε ξανά και ξανά ότι επί μια πενταετία ο πρόεδρος αλώνιζε χωρίς κανένας υπουργός Απασχόλησης να του βάλει φρένο. Να θυμίσουμε τα ονόματα: Π. Παναγιωτόπουλος , Σ. Τσιτουρίδης, Β. Μαγγίνας και Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η τελευταία άρχισε να τσινάει όταν υποψιάστηκε ότι με τους διορισμούς και τα βολέματα ο κ. Βερναδάκης έφτιαχνε προσωπικό μηχανισμό. Για κάποιον που είναι κομματάρχης ο μηχανισμός στήνεται για έναν και μόνο λόγο, τον προφανή: να γίνει ένας από τους τριακόσιους. Ας αποδεχτούμε ότι η πολιτική κουλτούρα του κ. Βερναρδάκη είναι αυτή η παλαιομοδίτικη, των ρουσφετιών. Η συμπεριφορά του κρίνεται σε ατομικό επίπεδο. Αν όμως εκλεγεί πανηγυρικά βουλευτής, αν δηλαδή επιβραβευτεί για τις ραδιουργίες που του καταγγέλλουν, κρίνεται η ελληνική κοινωνία.

Γ ια να εξηγούμαστε: ο κ. Γ. Βερναδάκης δεν έκανε καμία προσωπική χάρη σε κανέναν άνεργο. Ακόμη και αν πηγαινοέρχονται χαρτάκια με ονόματα από πολιτικά γραφεία, ακόμη και αν μπαίνουν στο παιχνίδι δήμαρχοι, συγγενείς, μέλη του κόμματος, ο πρόεδρος ενός Οργανισμού παραμένει ο διαχειριστής μιας κατάστασης. Τη χάρη στον άνεργο δεν την κάνει καν η κυβέρνηση. Το δικαίωμα στην εργασία και στην επιμόρφωση είναι αγαθό και δεν κατοικοεδρεύει σε κομματικά ή διευθυντικά γραφεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε οργανωμένο κράτος- έστω δυνητικά. Εχει δημιουργηθεί ιστορικά η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο υποψήφιος βουλευτής είναι κάτι παραπάνω από μεσολαβητής. Για να μην τρελαινόμαστε: κανένας πρόεδρος δεν εξασφάλισε το μέλλον κανενός μέσα από τα Stage ή διακινώντας συμβολικές αμοιβές μέσα από προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Δεν συντρέχει λοιπόν λόγος να εκδηλωθεί αιώνια ευγνωμοσύνη σε κάποιον που πληρώνεται αδρά για να διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Θα ήταν πολύ σκληρή η μομφή απέναντι στον νέο που περίμενε κάποτε σε έναν προθάλαμο για να συναντήσει κάποιον πολιτευτή, έναν δήμαρχο, έναν διευθυντή Οργανισμού προκειμένου να βρει μια δουλειά, προσωρινή, κακοπληρωμένη, αγχωτική και ελάχιστα δημιουργική. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι δεν χρωστά χάρη πουθενά γιατί αυτό τον συμβολικό μισθό που λαμβάνει τον έχει πληρώσει ο γονιός του σε φορολογίες. Αν λοιπόν ο κ. Βερναδάκης έχει λόγω θέσης καθήκον να βρει δουλειές στους πολίτες, οι πολίτες που ευνοήθηκαν μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν έχουν καμία υποχρέωση απέναντί του. Είπαμε, τα χρήματα είναι από τον δημόσιο κορβανά, κάποιες φορές με ευρωπαϊκή συνδρομή.

Ο κ. Γ. Βερναδάκης εντάσσεται σε μια βαθιά παράδοση ευνοιοκρατίας των κομμάτων εξουσίας. Στις μέρες μας δεν είναι ο μόνος που κάνει χατίρια, απλώς βρέθηκε στην κατάλληλη θέση για να αναπτύξει στο έπακρο την κακή πλευρά της δημόσιας ζωής. Πιθανώς οι ψηφοφόροι του να βρίσκουν χαρίσματα που δεν είναι ευρέως γνωστά. Από το βιογραφικό του στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας δεν προκύπτει θητεία σε θέση ανάλογης υψηλής ευθύνης. Η υποψηφιότητά του λοιπόν αποκτά έναν συμβολικό χαρακτήρα και αναμένουμε με περιέργεια την καταμέτρηση των σταυρών.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk