BHMAτοδότηs

Πολλοί λένε ότι θα ακούσουμε πολλά για την οικονομολόγο και υποψήφια στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ κυρία Ελενα Παναρίτη (στο σκίτσο). Η Ελενα είναι ειδικευμένη στο πεδίο των «θεσμικών οικονομικών». Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τον διάσημο περουβιανό οικονομολόγο Χερνάντο ντε Σότο (αδελφό του «Βερσάτσε της διπλωματίας» και γνωστού από τις διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Αναν Αλβάρο ντε Σότο ). Ο Χερνάντο έγραψε το 2003 το βιβλίο «Τhe Μystery of Capital», …

Πολλοί λένε ότι θα ακούσουμε πολλά για την οικονομολόγο και υποψήφια στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ κυρία Ελενα Παναρίτη (στο σκίτσο). Η Ελενα είναι ειδικευμένη στο πεδίο των «θεσμικών οικονομικών». Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τον διάσημο περουβιανό οικονομολόγο Χερνάντο ντε Σότο (αδελφό του «Βερσάτσε της διπλωματίας» και γνωστού από τις διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Αναν Αλβάρο ντε Σότο ). Ο Χερνάντο έγραψε το 2003 το βιβλίο «Τhe Μystery of Capital», στο οποίο εξηγούσε ότι η «άνθηση του καπιταλισμού» δεν οφείλεται στην ύπαρξη πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά στην εγκαθίδρυση νόμων και θεσμών που «ζωντανεύουν» τους εν υπνώσει πόρους και τους μετασχηματίζουν σε ζωηρό, ρευστό και ζεστό χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά. Δυο-τρεις θεσμοί, λοιπόν, και πλουτίσαμε.

Ανάμεσα στους θαυμαστές του Χερνάντο ήταν και ο τότε εν αναμονή πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής, ο οποίος, όπως με διαβεβαιώνει συνεργάτης μου, είχε χαρίσει το εν λόγω βιβλίο στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη . Η Ελενα έγραψε το 2007 το βιβλίο «Ρrosperity Unbound». Πρόκειται να εκδοθεί στα ελληνικά από τον «Λιβάνη» με τον τίτλο «Απεριόριστη ευημερία». Η «Απεριόριστη ευημερία» είναι περίπου μια συνέχεια του «Μυστηρίου». Στο βιβλίο αυτό η Ελενα υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των «δικαιωμάτων ιδιοκτησίας» μπορεί να προκαλέσει ιλιγγιώδη άνθηση του πλούτου. Είναι λογικό οι συνταγές για τον πολλαπλασιασμό των ιχθύων να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ελλήνων ηγετών. Αλλωστε, μόνο ένα θαύμα σώζει την ελληνική οικονομία, ιδίως σήμερα. Και ίσως ακόμη να είναι συμβολικό για τη μετεκλογική σύνθεση του οικονομικού επιτελείου ότι ένα διθυραμβικό σημείωμα της κυρίας Λούκας Κατσέλη εμφανίζεται στο οπισθόφυλλο της «Απεριόριστης ευημερίας» ήδη από το 2007.

***
Μεσημέρι καλεί ο κ. Π. Ευθυμίου τους φίλους του, και συγκεκριμένα αύριο μετά τις 15.00, στο Εleven, επί της λεωφόρου Κηφισιάς στο Μαρούσι. Μαθαίνω πως ο Πέτρος, παρ΄ ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στη σκληρή κομματική γραμμή που κατεβάζουν λογής επαγγελματίες των μηχανισμών της Β΄ Αθηνών, έχει αφιερώσει πολλές ώρες την τελευταία δεκαετία σε πρωτόγονες (δηλαδή πραγματικά αυθεντικές) κομματικές συνάξεις (προς σχετική απογοήτευση όσων φίλων του θα τον ήθελαν αποκλειστικά «σαλονάτο») και διατηρεί προσωπική πρόσβαση σε «πράσινους» πυρήνες υποστήριξης. Επιπλέον, οι προσεκτικοί μελετητές του κλίματος που επικρατεί στην Ιπποκράτους έχουν διαπιστώσει ότι ιδίως μετά την καλοκαιρινή εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου του ΟΑΣΕ η επικοινωνία του με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ έχει επανέλθει στο επίπεδο των καλών εποχών της περιόδου 2005-2007, όταν ήταν υπεύθυνος για θέματα Οικονομίας και στη συνέχεια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

***
Η αναβάπτιση στη λαϊκή κολυμβήθρα της Αρκαδίας συνεχίζεται για τον κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος απολαμβάνει τόσο πολύ την επαφή με τους πολίτες που έχει κλείσει το κινητό του για να μην τον αποσπά η φλύαρη πολιτική τάξη των δημοσκόπων και των καιροσκόπων της πρωτεύουσας, οι οποίοι διαρκώς κυνηγούν τους πολιτικούς στο τηλέφωνο για να ανταλλάσσουν φαντασιώσεις για τις δημοσκοπήσεις και τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Σε περίπτωση νίκης του ΠαΣοΚ, άλλοι φαντάζονται τον κ. Ρέππα στον παράδεισο του γραφείου του Προέδρου της Βουλής (όπου οι ένοικοι δεν κάνουν τίποτε πέραν του να παριστάνουν τους προέδρους της Δημοκρατίας) και άλλοι να επιστρέφει στην κόλαση του press room (στα καζάνια του οποίου θήτευσε από το 1996 ως το 2001). Μια που τόσοι άλλοι σκέφτονται το μέλλον του, δεν χρειάζεται να ασχολείται ο ίδιος, και απλώς, όταν δεν τιμά τα τσίπουρα των υποστηρικτών του, προετοιμάζει την ομιλία του προς τους ετεροδημότες Αρκάδες τη Δευτέρα το βράδυ στο γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Αρεως. Πληροφοριοδότης μου έμαθε ότι ο κ. Ρέππας θα τονίσει πως η Ελλάδα κατατρύχεται από τη μεγαλύτερη κρίση της Μεταπολίτευσης. Κακώς. Μια τέτοια αποκάλυψη μπορεί να πανικοβάλει τον λαό, ο οποίος πιστεύει ότι δεν τρέχει τίποτε και ότι απλώς μετά την «ώρα Καραμανλή» ήλθε η εποχή της «πράσινης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk