Χωρίς αντίκρισμα τα συμβόλαια της Ασπίς

Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 200.000 κάτοχοι νοσοκομειακών συμβολαίων της Ασπίς Πρόνοια, αλλά και οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων πυρός και συμπληρωματικών καλύψεων του κλάδου αυτοκινήτου. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου την περασμένη Τρίτη δήλωσε ότι οι παρεχόμενες εκ του νόμου εγγυήσεις για τα συμβόλαια ζωής αφορούν και τον κλάδο των νοσοκομειακών καλύψεων, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Δ. Βιδάλης, πρόεδρος και διευθύνων …

Χωρίς αντίκρισμα τα συμβόλαια της Ασπίς | tovima.gr

Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 200.000 κάτοχοι νοσοκομειακών συμβολαίων της Ασπίς Πρόνοια, αλλά και οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων πυρός και συμπληρωματικών καλύψεων του κλάδου αυτοκινήτου.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου την περασμένη Τρίτη δήλωσε ότι οι παρεχόμενες εκ του νόμου εγγυήσεις για τα συμβόλαια ζωής αφορούν και τον κλάδο των νοσοκομειακών καλύψεων, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Δ. Βιδάλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Commercial Value ΑΕΓΑ, επιβεβαιώνοντας τους προβληματισμούς που έχουν εκφράσει και άλλα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, για να τεκμηριωθεί η εφαρμογή των εγγυήσεων και στην περίπτωση των νοσοκομειακών συμβολαίων απαιτείται ρητή αναφορά, αφού υπάρχει διαφορετική εγγραφή στα λογιστικά βιβλία των ασφαλιστικών εταιρειών των νοσοκομειακών συμβολαίων από αυτήν των συνταξιοδοτικών. Χαρακτηριστικά είπε: «Οσες ζημιές έγιναν ως τις 21 Σεπτεμβρίου εγγράφονται στην εκκαθάριση, ενώ όσες έγιναν από τις 22 Σεπτεμβρίου και μετά δεν καλύπτονται». Λόγω της προεκλογικής περιόδου το μόνο που μπορεί να επιβεβαιώσει τις υπουργικές αναφορές είναι η έκδοση πράξεως νομοθετικού περιεχομένου από τον κ. Παπαθανασίου. Παράλληλα, πλήρως ακάλυπτοι είναι οι κάτοχοι ασφαλιστικών συμβολαίων του κλάδου πυρός, δηλαδή πρέπει να αναζητήσουν νέα ασφαλιστική εταιρεία, όπως και όσοι είχαν στην ασφάλιση του αυτοκινήτου και συμπληρωματικές καλύψεις (κλοπή κτλ.) και τούτο διότι το Επικουρικό Κεφάλαιο καλύπτει για 30 ημέρες, δηλαδή ως τις 21 Οκτωβρίου, μόνο την αστική ευθύνη του αυτοκινήτου.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βιδάλης ανέφερε πως η Commercial Value δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι η λειτουργία της συνεχίζεται κανονικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Commercial θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ της Αspis Βank (κατέχει το 35% της τράπεζας) με 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει σταθερό το ποσοστό της.

Αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση της Commercial Value όσο και της Πρώτη ΑΕΓΑ (πρώην Ρroton) είπε ότι κύριος μέτοχος είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου Αspis Ηoldings ΡLC με 50,002% και 92,5%, αντιστοίχως. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση από την απόφαση της εποπτικής αρχής για ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ στην Πρώτη Ασφαλιστική, ενώ οι επιπτώσεις στην Commercial Value είναι της τάξεως των 4,6 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την κατοχή της Commercial Value μετοχών της εισηγμένης Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Τόσο η Commercial Value όσο και η Πρώτη Ασφαλιστική το 2008 προέβησαν στις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να είναι απόλυτα εντάξει και ως προς τα αποθεματικά τους και ως προς το περιθώριο φερεγγυότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες συμφερόντων του κ. Π. Ψωμιάδη που έκλεισαν κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της Commercial Value και ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βιδάλης είπε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η πώληση της εταιρείας, εφόσον ο εκκαθαριστής των δύο εταιρειών πωλήσει σε κάποιον τρίτο, ο οποίος ενδεχομένως θα ήθελε να αγοράσει και ένα ποσοστό της τάξεως του 16% για να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας. Η συγκεκριμένη εταιρεία το 2008 είχε παραγωγή 166 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει περίπου 380.000 συμβόλαια αυτοκινήτων και περίπου 40.000

συμβόλαια ζωής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αspis Ηolding της Κύπρου, οι κκ. Π. Ψωμιάδης και Β. Αδαμόπουλος παραιτήθηκαν από το διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο στις 5 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου για αλλάξει όνομα η εταιρεία και όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα άμεσα και αποτελεσματικά για πλήρη απεξάρτηση από τον όμιλο Ασπίς Ελλάδος».

Παράλληλα, χθες με ανακοίνωσή της η Εθνική Ασφαλιστική επισήμανε ότι «η απόφαση της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής της ιδιωτικής ασφάλισης για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς συμβάλλει στην εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς». Και όπως σημειώνεται «πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ δύσκολη, αλλά δυστυχώς αναγκαία απόφαση».

Αναφέρει ακόμη ότι «η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς στηρίζεται στην αυστηρή και συνεχή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Ετσι διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων λειτουργίας και ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Η Εθνική Ασφαλιστική, η μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, θα συμβάλει ώστε η αγορά να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προέκυψαν από τις πρόσφατες αυτές εξελίξεις».

Επίσης, χθες συνεδρίασε η διοίκηση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και αποφάσισε να δεσμευτεί για την απορρόφηση των ανέργων από τις εταιρείες ή την εταιρεία που θα απορροφήσει το χαρτοφυλάκιο Ζωής της Ασπίς Πρόνοια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk