Θετικές ενδείξεις από την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ

Ενδυναμώνονται στις ΗΠΑ οι ενδείξεις για έξοδο από την ύφεση και για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Συγκεκριμένα ο αριθμός των κατοικιών που εισήλθαν στο στάδιο της κατασκευής και ο αριθμός των εκδοθεισών νέων αδειών οικοδομών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1,5% και 2,7% αντίστοιχα τον Αύγουστο, έπειτα από μείωσή τους κατά 0,2% και 1,1% αντίστοιχα τον Ιούλιο και αύξησή τους κατά 7,1% και 10,0% αντίστοιχα τον Ιούνιο. Αν και τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά, αξίζει να…

Θετικές ενδείξεις από την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ | tovima.gr

Ενδυναμώνονται στις ΗΠΑ οι ενδείξεις για έξοδο από την ύφεση και για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Συγκεκριμένα ο αριθμός των κατοικιών που εισήλθαν στο στάδιο της κατασκευής και ο αριθμός των εκδοθεισών νέων αδειών οικοδομών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1,5% και 2,7% αντίστοιχα τον Αύγουστο, έπειτα από μείωσή τους κατά 0,2% και 1,1% αντίστοιχα τον Ιούλιο και αύξησή τους κατά 7,1% και 10,0% αντίστοιχα τον Ιούνιο. Αν και τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κατοικιών που εισήλθαν στο στάδιο της κατασκευής εξακολουθεί να διαμορφώνεται κατά 74% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του το 2006.

Οπως επισημαίνει η Αlpha Βank σε ανάλυσή της, η ανάκαμψή του από τα πολύ χαμηλά σημερινά επίπεδα, παρά το ότι έχει ήδη αυξηθεί κατά 23% σε σχέση με το χαμηλό του τον περασμένο Ιανουάριο, αναμένεται να είναι μια σχετικά μακροπρόθεσμη διαδικασία. Επιπλέον, τον Ιούλιο εμφανίστηκαν νέα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών κατοικιών FΗFΑ (του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Χρηματοδότησης Ακινήτων των ΗΠΑ) σημείωσε εποχικά διορθωμένη αύξηση κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, που ήταν η πέμπτη αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Από την άλλη, στην αγορά εργασίας οι αιτήσεις για εγγραφή στα ταμεία ανεργίας των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12.000 την εβδομάδα που έκλεισε στις 12.9.2009, στις 545.000, ενώ ο μέσος τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε στις 563.000. Και στην περίπτωση αυτή οι αναλυτές της Αlpha Βank τονίζουν ότι για επάνοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε πορεία διατηρήσιμης ανάκαμψης απαιτείται η σημαντική μείωση του αριθμού των αιτήσεων για εγγραφή στα ταμεία ανεργίας γύρω στις 400.000 την εβδομάδα. Ωστόσο η νέα μείωση των αιτήσεων αποτελεί θετική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της ανοδικής πορείας του ποσοστού ανεργίας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 9,7% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk