Στη Μότορ Οϊλ αντί €245,6 εκατ. πέρασε το δίκτυο πρατηρίων της Shell

Με την απόκτηση του δικτύου πρατηρίων της Shell από τη Μotor Οil που ανακοινώθηκε χθες, κλείνει ο βασικός κύκλος αλλαγών στην κορυφή του κλάδου των καυσίμων και οι βασικοί παίκτες πλέον είναι δύο: ο όμιλος των ΕΛΛΠΕ με την ΕΚΟ και την ΒΡ και ο όμιλος της Μotor Οil (Ελλάς) με την ΑVΙΝ και τη Shell. Ο ελληνικός όμιλος, συμφερόντων του κ. Β. Βαρδινογιάννη, εξαγόρασε εκτός από τα πρατήρια βενζινών και ντίζελ και τη Shell Gas. Το συνολικό τίμημα και για τις δύο εταιρείες έφτασε τα 245,6 εκατ.

Με την απόκτηση του δικτύου πρατηρίων της Shell από τη Μotor Οil που ανακοινώθηκε χθες, κλείνει ο βασικός κύκλος αλλαγών στην κορυφή του κλάδου των καυσίμων και οι βασικοί παίκτες πλέον είναι δύο: ο όμιλος των ΕΛΛΠΕ με την ΕΚΟ και την ΒΡ και ο όμιλος της Μotor Οil (Ελλάς) με την ΑVΙΝ και τη Shell.

Ο ελληνικός όμιλος, συμφερόντων του κ. Β. Βαρδινογιάννη, εξαγόρασε εκτός από τα πρατήρια βενζινών και ντίζελ και τη Shell Gas. Το συνολικό τίμημα και για τις δύο εταιρείες έφτασε τα 245,6 εκατ. ευρώ (219,1 εκατ. για τα πρατήρια και 26,5 εκατ. για τα υγροποιημένα αέρια). Η Shell διαθέτει περίπου 700 πρατήρια σε όλη τη χώρα, αλλά όπως γίνεται πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα παραμείνουν όλα μετά την εξαγορά, αφού υπάρχουν πολύ κοντινά πρατήρια των συγγενών εταιρειών που θα αλλάξουν εταιρεία. Η Μotor Οil αγόρασε από τη SΗΕLL ΟVΕRSΕΑS ΗΟLDΙΝGS LΤD το σύνολο της συμμετοχής της στη Shell Ηellas που συνίσταται σε εμπορία καυσίμων μέσω 700 πρατηρίων καυσίμων, συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. (Καλοχώρι, Αμφιλοχία, Πέραμα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος), παραγωγή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα, αποθήκευση και διανομή χημικών, καθώς και το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων. Το 51% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Shell Οverseas Ηoldings LΤD.

Επίσης, συμφωνήθηκε η διατήρηση του εμπορικού σήματος της Shell στα πρατήρια καυσίμων για μια πενταετία τουλάχιστον.

Το 100% των μετοχών της Shell Gas ΑΕΒΕ Υγραερίων- εταιρείας μέσω της οποίας ο όμιλος Shell δραστηριοποιείται στον κλάδο του υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδααγοράστηκε από τη Μότορ Οϊλ από άλλη μητρική εταιρεία και συγκεκριμένα από τη Shell Gas (LΡG) Ηoldings ΒV της Ολλανδίας που ασχολείται με το αντικείμενο.

Ολες οι συμφωνίες θα εγκριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επιπλέον, η Shell υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ για την πώληση της γενικής διανομής και εμπορίας των λιπαντικών Shell στην Ελλάδα, αντί 14 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ έχει εξειδίκευση στον χώρο εμπορίας προϊόντων σχετικών με το αυτοκίνητο και τη βιομηχανία.

Η Shell ανακοίνωσε ότι «οι συμφωνίες είναι το αποτέλεσμα στρατηγικής μελέτης που είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2008 για την Ελλάδα και είναι συνεπείς με τη γενικότερη στρατηγική του ομίλου Shell, σύμφωνα με την οποία δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα έρευνας και παραγωγής (upstream) και στην κερδοφορία του τομέα διύλισης και εμπορίας (downstream)».

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη στρατηγική κίνηση του ομίλου Μότορ Οϊλ από το φθινόπωρο του 2005. Τότε είχε προχωρήσει στην αγορά του 41,9% που κατείχε η Αramco στη Μότορ Οϊλ. Αργότερα προχώρησε σε επένδυση εκσυγχρονισμού στο διυλιστήριο της Κορίνθου και τώρα η τρίτη κίνηση είναι η εξαγορά ισχυρού δικτύου διανομής, ενώ παράλληλα έχει επεκταθεί στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η Μότορ Οϊλ Ελλάς ιδρύθηκε το 1970 από τον αείμνηστο Νίκο Ι. Βαρδινογιάννη και λειτούργησε δύο χρόνια αργότερα ως διυλιστήριο. Ασχολείται με την παραγωγή υγρών καυσίμων και σχεδόν όλων των παραγώγων του πετρελαίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk