Στάση πληρωμών από τους φορολογουμένους

Σε «στάση» πληρωμών προχωρούν ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους προς τις εφορίες, συμπεριφορά που αποδίδεται τόσο στην κρίση που επικρατεί στην αγορά όσο και στη χαλάρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού λόγω εκλογών. Είναι κοινός τόπος ότι κάθε φορά που προκηρύσσονται εκλογές ουδείς από τους πολιτικούς έχει διάθεση να ταράξει τα «φορολογικά νερά» των ψηφοφόρων και για τον λόγο αυτόν ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είθισται να «κατεβάζει ρολά» δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στα ήδη «καταρακωμένα» έσοδα του κράτους.

Σε «στάση» πληρωμών προχωρούν ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους προς τις εφορίες, συμπεριφορά που αποδίδεται τόσο στην κρίση που επικρατεί στην αγορά όσο και στη χαλάρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού λόγω εκλογών. Είναι κοινός τόπος ότι κάθε φορά που προκηρύσσονται εκλογές ουδείς από τους πολιτικούς έχει διάθεση να ταράξει τα «φορολογικά νερά» των ψηφοφόρων και για τον λόγο αυτόν ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είθισται να «κατεβάζει ρολά» δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στα ήδη «καταρακωμένα» έσοδα του κράτους. Ετσι, τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι εφοριακοί περιμένουν την επόμενη ημέρα των εκλογών και τις αλλαγές στη φορολογία για να καθορίσουν τη στάση τους.

Η εικόνα που επικρατεί σήμερα είναι ότι τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν τον Σεπτέμβριο (είναι λιγότερα κατά 5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008) καθώς οι έλεγχοι έχουν «παγώσει» και κανείς δεν πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές, έκτακτη εισφορά, ούτε τέλη «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων χώρων περιμένοντας αλλαγές από το ΠαΣοΚ, εφόσον κερδίσει τις επικείμενες εκλογές.

Στον αντίποδα οι δαπάνες του Δημοσίου εν όψει και των εκλογών αυξάνονται και «τρέχουν» με ρυθμό υψηλότερο κατά 30%, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο γίνονται προσλήψεις και «τακτοποιούνται» οφειλές του Δημοσίου προς πάσα κατεύθυνση.

Μόνο το κόστος της διεξαγωγής των εκλογών- προετοιμασία, μετακινήσεις, επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών, δικαστικών κτλ.θα

επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 300 εκατ. ευρώ.

Το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η ροή των εσόδων προς τα δημόσια ταμεία. Αν κάποιος ρωτήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν πραγματοποιούνται έλεγχοι στην αγορά αυτή την περίοδο, θα απαντήσει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό, αν όμως ρίξει κανείς μια ματιά στην πορεία των εσόδων θα διαπιστώσει ότι τα έσοδα από εφορίες, τελωνεία και κυρίως τον ΦΠΑ βρίσκονται κάτω από τη βάση, δηλαδή είναι λιγότερα από πέρυσι.

Ούτε καν το φιλόδοξο σχέδιο για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρεί, αφού οι οφειλέτες του Δημοσίου περιμένουν τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 4 Οκτωβρίου για να δουν αν θα υπάρξει κάποια νέα ευνοϊκή ρύθμιση. Πενιχρές είναι και οι εισπράξεις από το ΕΤΑΚ μέχρι στιγμής, αφού ακόμη δεν έχουν σταλεί τα σημειώματα του 2009, ενώ και ο ΦΠΑ βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση». Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί πάνω από 7% στο τέλος του έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις εισπράξεις του ΕΤΑΚ, στην έκτακτη εισφορά (βρίσκεται στον αέρα μετά τις μαζικές προσφυγές φορολογουμένων που θεωρούν ότι η διάταξη με την οποία θεσπίστηκε είναι αντισυνταγματική), στα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και στον ειδικό φόρο σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, στα νέα ακριβά τέλη κινητής τηλεφωνίας, στους φόρους στα τυχερά παιχνίδια και, τέλος, στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η οποία ακόμη δεν έχει τύχει αποδοχής από τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk