Οι αγορές προσβλέπουν στο G20

Oι επενδυτές έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στη συνάντηση των ηγετών του ομίλου των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών (G20), η οποία ξεκίνησε χθες στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναμένεται ότι οι ηγέτες του G20 θα συζητήσουν το πώς θα οδηγήσουν και θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς από την άλλη να επαναλάβουν τα λάθη τα οποία και προκάλεσαν την οικονομική και χρηματοπιστωτική θύελλα του περασμένου φθινοπώρου. Οι ενδείξεις …

Oι επενδυτές έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στη συνάντηση των ηγετών του ομίλου των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών (G20), η οποία ξεκίνησε χθες στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναμένεται ότι οι ηγέτες του G20 θα συζητήσουν το πώς θα οδηγήσουν και θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς από την άλλη να επαναλάβουν τα λάθη τα οποία και προκάλεσαν την οικονομική και χρηματοπιστωτική θύελλα του περασμένου φθινοπώρου. Οι ενδείξεις βελτίωσης που έχουν παρουσιάσει οι τομείς κατοικίας και βιομηχανίας, καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη τους τελευταίους μήνες έχουν πείσει τους επενδυτές ότι έχουν αρχίσει και επουλώνονται οι οικονομικές πληγές. Υπάρχει ωστόσο διάχυτη ακόμη η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για το πόσο ισχυρή θα είναι η οικονομική ανάκαμψη στον κόσμο. Και τούτο διότι το πανίσχυρο ράλι που ξεκίνησε στις χρηματιστηριακές αγορές, διανύοντας πλέον τον έβδομο μήνα, έχει καταγράψει κέρδη πλέον του 50%. Και για να πάει ακόμη υψηλότερα θα πρέπει να σταθεροποιηθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Είναι τόσο έντονες οι ανησυχίες αυτές ώστε, επειδή τα χθεσινά στοιχεία από την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και από τους γερμανούς επιχειρηματίες ήταν λίγο χειρότερα από τα αναμενόμενα, τα χρηματιστήρια σε Δύση και Ανατολή έπεσαν.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έπεσαν 1,17%, 1,70% και 1,66%, αντίστοιχα. Επίσης οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- σημείωναν πτώση κατά 0,73% ο πρώτος και πάνω από 1% οι άλλοι δύο δείκτες. Το εντυπωσιακότερο ωστόσο ήταν η βουτιά της τιμής του πετρελαίου. Εντός δύο ημερών η τιμή του αργού από 72 δολάρια το βαρέλι κατρακύλησε έως τα 65,79 δολάρια το βαρέλι. Η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν οφείλεται στην ισχυροποίηση του δολαρίου, αλλά στο άλμα των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού εκτινάχθηκαν στα 2,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, ενώ οι αναλυτές μιλούσαν για πτώση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανησυχίες ως προς τα ακριβή μεγέθη της ζήτησης στις αμερικανικές αγορές. Να θυμίσουμε ότι μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλι αλ Ναΐμι είχε δηλώσει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει προκαλέσει αύξηση της ζήτησης του σαουδαραβικού πετρελαίου.

Από το οικονομικό μέτωπο των ΗΠΑ τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών παρουσίασαν απρόσμενη πτώση τον Αύγουστο, ενώ αναμενόταν άνοδος. Επεσαν 2,7% επί ετησίας βάσεως σε 5,1 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία αυτά, παρ΄ ότι δεν ήταν και τόσο αρνητικά, προκάλεσαν σοκ διότι δημιούργησαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η καταστρεπτική κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ- η χειρότερη πολλών δεκαετιών- σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Σημειωτέον ότι όλα τα τελευταία στοιχεία είχαν δημιουργήσει την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση. Οι ανησυχίες αυτές επισκίασαν τα θετικά στοιχεία από την κρίσιμη αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα. Επίσης, τα χθεσινά στοιχεία έπληξαν τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυτή της Γερμανίας, συνεχώς βελτιώνεται. Τις ελπίδες έπληξε το Ινστιτούτο Ιfo, το οποίο ανακοίνωσε ότι ο εγκυρότερος δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών προς τη γερμανική οικονομία ανέβηκε στο 91,3 τον Σεπτέμβριο από 90,5 τον Αύγουστο. Και ναι μεν τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλότερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η χρεοκοπία της Lehman Βrothers προκάλεσε τον πανικό σε όλον τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά οι οικονομολόγοι μιλούσαν για άλμα της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Οι ενδείξεις για την εμπιστοσύνη των γερμανών επιχειρηματιών- σημειωτέον ότι ο δείκτης Ιfo καλύπτει γύρω στις 7.000 επιχειρήσεις- είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πάντα μετρούν στους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk