Στα πράγματα

Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών που έκλεισαν

Τη διασφάλιση της εργασίας όλων των υπαλλήλων των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν διεκδικεί η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ), ενώ ο πρόεδρός της κ. Χρ. Παπαδόγιαννης μιλώντας στο «Βήμα» αμφισβητεί την αξιοπιστία των κυβερνητικών δεσμεύσεων για απορρόφηση του προσωπικού σε άλλες εταιρείες.

Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι  των ασφαλιστικών που έκλεισαν | tovima.gr

Τη διασφάλιση της εργασίας όλων των υπαλλήλων των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν διεκδικεί η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ), ενώ ο πρόεδρός της κ. Χρ. Παπαδόγιαννης μιλώντας στο «Βήμα» αμφισβητεί την αξιοπιστία των κυβερνητικών δεσμεύσεων για απορρόφηση του προσωπικού σε άλλες εταιρείες.

– Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι έχει διαβεβαιώσεις από άλλες ασφαλιστικές πως θα απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων των εταιρειών που έκλεισαν. Πόσο αξιόπιστες θεωρείτε αυτές τις διαβεβαιώσεις;

«Η απορρόφηση των υπαλλήλων των εταιρειών που έκλεισαν αφορούν δύο ομάδες εργαζομένων: Η πρώτη αποτελείται από τους υπαλλήλους των τεσσάρων από τις εταιρείες που έκλεισαν και ένα τμήμα της πέμπτης εταιρείας (Ασπίς ΑΕΓΑ), οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση συμβολαίων γενικών κλάδων (αυτοκίνητα, πυρός κτλ). Η δεύτερη αποτελείται από ένα μέρος των υπαλλήλων της Ασπίς ΑΕΓΑ που εξυπηρετούν συμβόλαια ζωής της εταιρείας. Η απορρόφηση των πρώτων (γενικοί κλάδοι) εναπόκειται στην αποκλειστική επιλογή των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών. Και αυτό διότι δεν μπορεί ο υπουργός να υποχρεώσει καμία εταιρεία να προσλάβει προσωπικό. Για τη δεύτερη ομάδα (κλάδος ζωής), η οποία είναι η μικρότερη, το μόνο που ενδεχομένως μπορεί να διαβεβαιώσει ο κ. υπουργός είναι ότι θα απασχοληθούν στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου κλάδου ζωής της εταιρείας. Εδώ βέβαια υπάρχουν αδιευκρίνιστα πολλά σημεία (εργασιακό καθεστώς, δικαιώματα κτλ.). Τέλος, τίθεται το ερώτημα: Οταν παραχωρηθούν τα συμβόλαια σε άλλες εταιρείες, πώς θα υποχρεωθούν να απορροφήσουν το προσωπικό που τα εξυπηρετούσε, αφού δεν υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο; Αυτό ενδεχομένως να ίσχυε αν είχαν προσδιοριστεί ο τρόπος και το κόστος αυτής της ενέργειας για τις εταιρείες-υποδοχείς των συμβολαίων. Ούτε αυτό όμως έχει λυθεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εταιρείες δηλώνουν πως δεν μπορούν να εκτιμήσουν ακόμη ούτε αν θα δεχθούν αυτή την παραγωγή και, πολύ περισσότερο, αν θα απορροφήσουν και πόσους εργαζομένους. Το σίγουρο είναι ότι αν θέλει ο κ. υπουργός να αποδείξει πως οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς, ας προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως: Αμεση απασχόληση από τον επόπτη διαχείρισης όλου του προσωπικού που εξυπηρετούσε τα συμβόλαια ζωής. Εκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ότι η απορρόφηση των συμβολαίων ζωής θα συνοδεύεται υποχρεωτικά και από την απορρόφηση των υπαλλήλων».

– Εσείς ποιους από τους εργαζομένους θεωρείτε περισσότερο ευάλωτους και εκτιμάτε ότι θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προστασίας;

«Για την Ομοσπονδία μας όλες οι ομάδες εργαζομένων είναι το ίδιο ευάλωτες: Οι νέοι που θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους. Οι μέσης ηλικίας τη στιγμή που βρίσκονται στην κορύφωση των υποχρεώσεών τους. Οι συνάδελφοι που πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση. Η δέσμη προτάσεων της ΟΑΣΕ μεριμνά για όλους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk