Ξενοδόχοι σε νευρική κρίση

Τα ξενοδοχεία πολυτελείας στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν εξαιτίας της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων τους, καθώς η ύφεση μειώνει την πληρότητα και ταυτόχρονα η πιστωτική στενότητα περιορίζει την αναχρηματοδότηση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.500 ξενοδοχεία με συνολικό δανεισμό κάπου 24,5 δισ. δολαρίων κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση πτώχευσης, σύμφωνα με τη Realpoint LLC, μια εταιρεία που αξιολογεί τα δάνεια εταιρειών με χρήση υποθηκών ακινήτων. Μερικά από τα μεγαλύτερα …

Ξενοδόχοι σε νευρική κρίση | tovima.gr

Τα ξενοδοχεία πολυτελείας στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν εξαιτίας της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων τους, καθώς η ύφεση μειώνει την πληρότητα και ταυτόχρονα η πιστωτική στενότητα περιορίζει την αναχρηματοδότηση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.500 ξενοδοχεία με συνολικό δανεισμό κάπου 24,5 δισ. δολαρίων κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση πτώχευσης, σύμφωνα με τη Realpoint LLC, μια εταιρεία που αξιολογεί τα δάνεια εταιρειών με χρήση υποθηκών ακινήτων. Μερικά από τα μεγαλύτερα αυτά δάνεια μπήκαν στην κορυφή του καταλόγου παρακολούθησης της εταιρείας εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή αποπληρωμών, που αποδίδεται στην όλο και μειωνόμενη πληρότητα και στη μείωση εισρεόμενου ρευστού, ιδιαίτερα για διαμερίσματα ή δωμάτια που κοστολογούνται σε περισσότερο από 850 δολάρια την ημέρα. «Ολα τα ξενοδοχειακά τμήματα της αγοράς υφίστανται πιέσεις, αλλά το πιο πολυτελές τμήμα είναι αυτό που επηρεάζεται περισσότερο» λέει ο Φρανκ Ιναουράτο, διευθύνων του Τμήματος Αναλύσεων για ενυπόθηκα δάνεια της Realpoint από την Πενσιλβάνια. Οι ιδιοκτήτες αυτών των πολυτελών τμημάτων της αγοράς επεκτάθηκαν ιδιαίτερα σε δωμάτια και ακίνητα κατά την έκρηξη των ενυπόθηκων δανείων από το 2004 ως το 2007, περίοδο κατά την οποία εκδόθηκαν δάνεια 83,4 δισ. δολαρίων για ξενοδοχειακή υποδομή με χρήση υποθήκης. Ωστόσο τώρα στις αλυσίδες που κατέχουν τα πιο ακριβά δωμάτια η πληρότητα έπεσε στο 60% στο πρώτο εξάμηνο από 70% πριν από έναν χρόνο. Είναι η μεγαλύτερη μείωση στον κλάδο την ίδια περίοδο.

«Τα ξενοδοχεία πολυτελείας χρηματοδοτήθηκαν πολύ επιθετικά κατά τα χρόνια της κορύφωσης των ενυπόθηκων δανείων» λέει ο Ντέιβιντ Λόουμπ, αναλυτής της Robert W. Βaird. «Αυτός είναι και ο λόγος που τα δάνεια για ξενοδοχεία πολυτελείας συνωστίζονται τώρα στους καταλόγους προβληματικών ενυπόθηκων δανείων».

Τ ο ποσοστό μη εξυπηρέτησης ξενοδοχειακών δανείων στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει ως το 8,2% ως τα τέλη της χρονιάς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Αντι Ντέι της Μorgan Stanley. Αυτό θα είναι το χειρότερο ποσοστό μετά την τελευταία ύφεση του 2001. Τα ξενοδοχεία ανώτερης γκάμας υφίστανται διπλό πλήγμα, τόσο από τη μείωση των ταξιδιών αναψυχής γενικά όσο και «από τον περιορισμό των δαπανών των εταιρειών για επιχειρηματικά ταξίδια» λέει ο Ντέι.

Π.χ., η Μicrosoft, που αντιμετώπισε την πρώτη ετήσια μείωση του τζίρου της, δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα μειώσει κατά 3 δισ. τις λειτουργικές δαπάνες της, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για ταξίδια. Π.χ., ένα δάνειο 90 εκατ. δολαρίων για το «Four Seasons San Francisco», ένα ξενοδοχείο 277 δωματίων και πέντε αστέρων, καθυστερεί στην αποπληρωμή του κατά 90 ημέρες, πράγμα που έχει οδηγήσει στην έναρξη των διαδικασιών κατάσχεσης, σύμφωνα με τη Realpoint. Ο δανειζόμενος είναι η Μillennium Ρartners, εταιρεία ακινήτων που ιδρύθηκε το 1990 από τον Κρίστοφερ Τζέφρις. Η εταιρεία ελέγχει 1.860 διαμερίσματα, περισσότερα από 2.000 ξενοδοχειακά δωμάτια και κάπου 93.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων γραφείων, σύμφωνα με τη Realpoint. Οι υπεύθυνοι τόσο του «Four Seasons San Francisco» όσο και της Μillennium δεν απάντησαν στα δημοσιογραφικά ερωτήματα.

E να άλλο παράδειγμα είναι το «Dream Ηotel», δυτικά της 55ης οδού της Νέας Υόρκης, με 220 δωμάτια. Το ξενοδοχείο ανήκει στη Surrey Ηotel Αssociates, η οποία δανείστηκε κάπου 100 εκατ. δολάρια, τώρα όμως η αποπληρωμή του κινδυνεύει, σύμφωνα με τη Realpoint. Η εταιρεία προσπαθεί πάντως να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της και να μεταθέσει τις αποπληρωμές, δήλωσε ο Ρίγιαζ Αχταρ, αντιπρόεδρος της Surrey. «Αυτό που συμβαίνει σε εμάς τώρα συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει και σε πολλές άλλες ξενοδοχειακές ιδιοκτησίες, δεδομένης της σημερινής αγοράς» εξήγησε ο Αχταρ.

Η Ντόνα Σνόπεκ, επικεφαλής χρηματοοικονομικών της Τy Warner Ηotels, στην οποία ανήκει το «Four Seasons Νew Υork», για το οποίο η Realpoint εκτίμησε πως «η αξία του ενεργητικού του βρίσκεται τώρα χαμηλότερα από το σύνολο του δανειακού ανοίγματος», διαβεβαίωσε ότι το δάνειο «εξυπηρετείται καλά». Και πρoσέθεσε ότι «οι ιδιοκτησίες του καταλόγου» που παρακολουθεί η Realpoint «όλες λειτουργούν στην κορυφή της αντίστοιχης αγοράς τους» και διαβεβαίωσε για το ξενοδοχείο της ότι «δεν υπάρχει καμία επίπτωση στα σημερινά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk