Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Με οριακές απώλειες έκλεισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης σημείωνε κέρδη, στο τέλος οι ρευστοποιήσεις τον οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος. Οπως επισημαίνουν χρηματιστηριακά γραφεία, οι επενδυτές επηρεάστηκαν βλέποντας την πτώση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και το πτωτικό «άνοιγμα» της Wall Street και βρήκαν ευκαιρία για να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών. Το θετικό πάντως είναι ότι δεν χάθηκαν τα επίπεδα των 2.

Με οριακές απώλειες έκλεισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης σημείωνε κέρδη, στο τέλος οι ρευστοποιήσεις τον οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος. Οπως επισημαίνουν χρηματιστηριακά γραφεία, οι επενδυτές επηρεάστηκαν βλέποντας την πτώση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και το πτωτικό «άνοιγμα» της Wall Street και βρήκαν ευκαιρία για να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών. Το θετικό πάντως είναι ότι δεν χάθηκαν τα επίπεδα των 2.600

μονάδων.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο οποίος άνοιξε με πτώση στις 2.597 μονάδες, βρέθηκε να υποχωρεί ως και στις 2.577 μονάδες, για να σκαρφαλώσει στη συνέχεια ως και στις 2.644 μονάδες και να κλείσει τελικά στις 2.609,25 μονάδες, με πτώση 0,09%. Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,18%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας έπεσε κατά 0,75% και ο Small Cap της μικρής κατά 0,61%.

Σε ικανοποιητικά αλλά χαμηλότερα της συνεδρίασης της Τετάρτης επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το ισοζύγιο κερδισμένων- χαμένων, από τις 259 μετοχές που έκαναν πράξη: 89 ενισχύθηκαν σε σχέση με 125 που υποχώρησαν και 45 που έμειναν αμετάβλητες.

Σε κλαδικό επίπεδο, τα υψηλότερα κέρδη είχαν τα διυλιστήρια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ταξίδια και η αναψυχή και τα τρόφιμα. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι μετοχές της Υγείας, των μέσων ενημέρωσης και των ασφαλειών. Από την άλλη, ο τραπεζικός κλάδος, από πρωταγωνιστής της ανόδου στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, βρέθηκε τελικώς να υποχωρεί με βάση τον δείκτη του κατά 0,55% μετά τις δημοπρασίες κλεισίματος.

Μετοχές
* Ιntracom: Πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της εταιρείας συμμετοχών, η οποία διόρθωσε μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών και την άνοδό της κοντά στα 2 ευρώ. Χθες έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1,78 ευρώ με πτώση κοντά στο 4,5%. Αρκετοί ήταν πάντως οι επενδυτές που βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, κάτι που αποτυπώνεται στον υψηλό όγκο συναλλαγών, ο οποίος έφτασε τα 472 χιλιάδες τεμάχια.

* Τράπεζα Πειραιώς: Σταθεροποιητικό ήταν το κλείσιμο για τη μετοχή, η οποία αν και βρέθηκε να ενισχύεται ως και στα 12,12 ευρώ, τελικά έκλεισε στα 11,95 ευρώ με μικρή άνοδο της τάξης του 0,17%. Συνολικά άλλαξαν χέρια κοντά στα 1,7 εκατ. τεμάχια, επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης. * ΟΠΑΠ: Με κέρδη έκλεισε η μετοχή της εταιρείας στοιχημάτων, η οποία ανέβηκε κατά 1,2% στα 17,42 ευρώ. Μέσα στην ημέρα βρέθηκε να διαπραγματεύεται η τιμή της ως και στα 17,78 ευρώ, ωστόσο το «γύρισμα» του γενικού δείκτη σε αρνητικό έδαφος επηρέασε τη μετοχή, προσγειώνοντάς τη σε χαμηλότερα επίπεδα.

* Εθνική Τράπεζα: Διόρθωση της τραπεζικής μετοχής, μετά τα προχθεσινά της κέρδη, κάτι που οι αναλυτές κρίνουν φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, έκλεισε στα 23,22 ευρώ με απώλειες της τάξης του 2,5%. Ενδοσυνεδριακά πάντως έπιασε για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες το επίπεδο των 24 ευρώ. Τελικά έκλεισε λίγο υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk