Εσκασε η «βόμβα» της οικονομίας

Στα χέρια του 55χρονου υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου έσκασε η «βόμβα» της οικονομίας και, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις, αυτός θα είναι και ο βασικός λόγος για την «έξωση» του πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή από το Μέγαρο Μαξίμου. Επειτα από πεντέμισι χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραδίδει όχι μόνο «άδεια ταμεία» και χρέη ύψους 290 δισ. ευρώ αλλά, το κυριότερο, αφήνει έναν «ξεχαρβαλωμένο» δημόσιο τομέα και έναν «διαλυμένο» φοροεισπρακτικό μηχανισμό που δημιουργεί κάθε μήνα έλλειμμα ύψους 3 δισ.

Στα χέρια του 55χρονου υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου έσκασε η «βόμβα» της οικονομίας και, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις, αυτός θα είναι και ο βασικός λόγος για την «έξωση» του πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Επειτα από πεντέμισι χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραδίδει όχι μόνο «άδεια ταμεία» και χρέη ύψους 290 δισ. ευρώ αλλά, το κυριότερο, αφήνει έναν «ξεχαρβαλωμένο» δημόσιο τομέα και έναν «διαλυμένο» φοροεισπρακτικό μηχανισμό που δημιουργεί κάθε μήνα έλλειμμα ύψους 3 δισ. ευρώ!

Τους τελευταίους δύσκολους μήνες ο Πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος την επερχόμενη κατάρρευση και με την παρότρυνση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, εμπιστεύθηκε το «καράβι της οικονομίας» σε έναν άνθρωπο της αγοράς και νεοδημοκράτη από τα γεννοφάσκια του, τον κ. Παπαθανασίου, ο οποίος, είτε επειδή δεν πρόλαβε είτε γιατί δεν μπορούσε, έχασε τον έλεγχο της οικονομίας. Ο κ. Παπαθανασίου, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ηλεκτρολόγος- μηχανικός) και έμπορος ειδών τεχνολογικού εξοπλισμού κτιρίων, εκλήθη να οδηγήσει το «καράβι» μέσα στη «θύελλα» της διεθνούς οικονομικής κρίσης και, όπως φανερώνουν οι εξελίξεις και οι αριθμοί, δεν τα κατάφερε. Ο ίδιος ομολόγησε πρόσφατα σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 6% του ΑΕΠ, όταν στο αναθεωρημένο πρόγραμμα για την οικονομία που είχε παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του έτους έκανε πρόβλεψη για 3,7%. Ετσι, δεκαέξι χρόνια μετά την προηγούμενη νεοδημοκρατι κή γεύση στην εξουσία το 1993 επί κυβέρνησης του κ. Κ. Μητσοτάκη, η οικονομία ξαναμπήκε σε ύφεση. Η ανεργία ανεβαίνει προς το 10% και η χώρα βρίσκεται στη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο υπουργός, παρ΄ ότι φίλος του απομακρυνθέντος κ. Γ. Αλογοσκούφη , αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έσπευσε να αλλάξει σχεδόν όλους τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου και τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε νευραλγικές θέσεις και ήταν επιλογή του πρώην «τσάρου» της οικονομίας. Επίσης έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο πήρε πίσω τη διάταξη με την οποία θα φορολογούνταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρώτο ευρώ αφού είχε καταργηθεί με τον τελευταίο νόμο Αλογοσκούφη το αφορολόγητο κλιμάκιο των 10.500 ευρώ.

Πολλοί έσπευσαν να πουν τότε ότι ο κ. Παπαθανασίου έκλεινε το μάτι στους φίλους του μικρομεσαίους, από τους οποίους περιμένει τώρα να τον ψηφίσουν για να βρεθεί και πάλι στα έδρανα της επόμενης Βουλής. Η απόφαση όμως για επαναφορά του αφορολογήτου οδήγησε τα έσοδα σε μεγαλύτερη κάμψη, ενώ και η φοροδιαφυγή φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση, κάτι που επεσήμανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να προκηρύξει πρόωρα εκλογές.

Ο κ. Παπαθανασίου εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000 καθώς ως τότε ήταν πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Εζησε, δηλαδή, τις ημέρες της ανόδου της Δεξιάς… Εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2004 και το 2007 στις τελευταίες θέσεις του μεγάλου καταλόγου των βουλευτών της Β΄ Αθηνών.

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2009 βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ από τις 19 Σεπτεμβρίου 2007 ως και τις 7 Ιανουαρίου 2009 διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας με αρμοδιότητα σε θέματα Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Προηγουμένως, από τον Μάρτιο του 2004 ως και τον Σεπτέμβριο του 2007 διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης και το όνομά του συνδέθηκε με την απελευθέρωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων και με την κατάργηση των αγορανομικών διατάξεων.

Το τελευταίο διάστημα, αντιλαμβανόμενος τη μεγάλη ευθύνη που έχει για την πορεία της οικονομίας, εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις στον εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχεδόν καθημερινά για τη φορολογία και τα μέτρα της επομένης των εκλογών.

Ο ίδιος πάντως υπερασπίζεται σθεναρά τις αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, καθώς δηλώνει ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που σκοπεύει να επαναφέρει το ΠαΣοΚ, εφόσον είναι ο νικητής των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, δεν απέφερε έσοδα στο Δημόσιο, ενώ με το ΕΤΑΚ απαλλάχθηκαν όλοι οι μικροϊδιοκτήτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk