Δρόμοι της Αθήνας, γεμάτοι αρτίστες

Τους συναντάμε στα πιο πιθανά και απίθανα σημεία της πόλης. Φορούν πολύχρωμα ρούχα, χρησιμοποιούν χειροποίητες κατασκευές και προτιμούν να επικοινωνούν με τη γλώσσα του σώματος. Ο λόγος για τους καλλιτέχνες δρόμου, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να χαρίζουν μια μποέμ εκδοχή σε κάθε κουρασμένη πόλη. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Ελλάδα λοιπόν θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 16 ως τις 20 Οκτωβρίου. Σαράντα πέντε ελληνικές ομάδες, 12 που θα έρθουν από το εξωτερικό και περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν συνολικά 180 παραστάσεις σε χώρους μέσα στο ιστορικό κέντρο και γύρω από την Ακρόπολη.

Τους συναντάμε στα πιο πιθανά και απίθανα σημεία της πόλης. Φορούν πολύχρωμα ρούχα, χρησιμοποιούν χειροποίητες κατασκευές και προτιμούν να επικοινωνούν με τη γλώσσα του σώματος. Ο λόγος για τους καλλιτέχνες δρόμου, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να χαρίζουν μια μποέμ εκδοχή σε κάθε κουρασμένη πόλη. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Ελλάδα λοιπόν θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 16 ως τις 20 Οκτωβρίου. Σαράντα πέντε ελληνικές ομάδες, 12 που θα έρθουν από το εξωτερικό και περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν συνολικά 180 παραστάσεις σε χώρους μέσα στο ιστορικό κέντρο και γύρω από την Ακρόπολη. Και κάπως έτσι, ο δρόμος και η αρχιτεκτονική της πόλης μεταμορφώνονται σε κυρίαρχη σκηνογραφία.

Εκτός από τις παραστάσεις θεάτρου δρόμου, το φεστιβάλ, που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό, θα περιλαμβάνει και δράσεις με βάση άλλες μορφές τέχνης: χοροθέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, συναυλίες, εικαστικές δράσεις, πάντοτε με αφετηρία τον δημόσιο χώρο. Με όπλα τον πλουραλισμό και την πολυμορφία, το θέατρο δρόμου στοχεύει στη μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης, «κατεβαίνοντας» στο κοινό και παρεμβαίνοντας με τρόπο άμεσο στη ροή της καθημερινότητας.

Το φεστιβάλ χωρίζεται σε δύο ενότητες: το κεντρικό (Μain) και το ελεύθερο (Οpen). Στην πρώτη θα συμμετάσχουν επιλεγμένες ομάδες, ενώ στη δεύτερη θα μπορούν να λάβουν μέρος μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες από ολόκληρο το φάσμα και τις εκφράσεις του θεάτρου δρόμου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα απονεμηθούν τέσσερα βραβεία. Για το κεντρικό πρόγραμμα έχουν προβλεφθεί δύο ισότιμα: (α) σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης και (β) πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο, τα οποία και θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ έκαστο. Ενα βραβείο θα δοθεί αποκλειστικά σε ελληνική ομάδα και θα συνοδεύεται από πρόσκληση σε ένα διεθνές φεστιβάλ του εξωτερικού. Για εφέτος έχει οριστεί το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου δρόμου και κουκλοθεάτρου «Ρuppet Fair», που πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Τέλος, ένα τέταρτο βραβείο θα απονεμηθεί σε ομάδα ή καλλιτέχνη του open προγράμματος και θα ισοδυναμεί με πρόσκληση για το κεντρικό φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς, ενώ θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Πληροφορίες στο τηλ. 210 9855.699 και στο www.istfest.com. Η πρωτοβουλία για το Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου ανήκει στο Θέατρο Δρόμου ΗΕLΙΧ και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού του ΥΠΠΟ, της Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk