Προβάδισμα Σόκρατες στις δημοσκοπήσεις

ΛΙΣΑΒΟΝΑ Εν μέσω απεργιών και σκανδαλολογίας βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής η Πορτογαλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΡS) του Ζοζέ Σόκρατες έναντι της βασικής αντιπάλου του από το κεντροδεξιό κόμμα (ΡSD) Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε. Η λογική της «χρήσιμης ψήφου» κυριαρχεί στην επιχειρηματολογία και των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία φοβούνται τυχόν «διαρροές» προς τους αριστερούς και δεξιούς σχηματισμούς αντιστοίχως.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ Εν μέσω απεργιών και σκανδαλολογίας βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής η Πορτογαλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΡS) του Ζοζέ Σόκρατες έναντι της βασικής αντιπάλου του από το κεντροδεξιό κόμμα (ΡSD) Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε.

Η λογική της «χρήσιμης ψήφου» κυριαρχεί στην επιχειρηματολογία και των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία φοβούνται τυχόν «διαρροές» προς τους αριστερούς και δεξιούς σχηματισμούς αντιστοίχως.

Τελωνειακοί και εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια πραγματοποιούν απεργίες διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ώρα που οι υπάλληλοι των πορτογαλικών προξενείων στο εξωτερικό και οι πιλότοι της δημόσιας αεροπορικής εταιρείας ΤΑΡ ζητούν από την απερχόμενη κυβέρνηση μισθολογικές αυξήσεις. Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι πολίτες είναι ότι όποιο και από τα δύο κόμματα και αν κυβερνήσει θα λάβει αναγκαστικά «μέτρα λιτότητας» προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα που διογκώθηκε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Πορτογαλία παραμένει τελευταία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ως προς το μέσο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εισόδημα, που φτάνει τα 15.600

ευρώ τον χρόνο.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας έχει οξυνθεί με αφορμή τη φημολογία περί του σκανδάλου στο οποίο φέρεται εμπλεκόμενος ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της χώρας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα έπεσε θύμα τηλεφωνικής παρακολούθησης που λέγεται ότι έγινε από τις μυστικές υπηρεσίες κατ΄ εντολήν του κ. Σόκρατες.

Από την άλλη πλευρά, ο πολιτικός κόσμος ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο «ακυβερνησίας» καθώς το 38% που φαίνεται να συγκεντρώνει- στην καλύτερη περίπτωση- το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Σόκρατες δεν του δίνει τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η κυρία Λέιτε, η οποία διεκδικεί επίσης την πρωθυπουργία, φαίνεται πως δεν θα καταφέρει να κατακτήσει το κρίσιμο ποσοστό του 44% καθώς οι προθέσεις ψήφου τής δίνουν μόλις 32%. Η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, το Μέτωπο της Αριστεράς (ΒΕ), μια συμμαχία κομμάτων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Οι συνθήκες που οδήγησαν τους Σοσιαλιστές το 2005 στην κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν υπάρχουν πλέον. Το πεντακομματικό σύστημα έχει εδραιωθεί και η Πορτογαλία επιστρέφει στην πολυκομματική νομιμότητα μετά τη δικτατορία» διαπιστώνει ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Εurosondagem Ρούι Ολιβέιρα Κόστα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk