«Μαριχουάνα με τον νόμο και τον… φόρο»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να καταργήσει έναν νόμο του Τζορτζ Μπους ο οποίος απαγόρευε τη χρήση ινδικής κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς. Ουσιαστικά νομιμοποίησε τη χρήση της μαριχουάνας σε 13 αμερικανικές Πολιτείες. «Εκανε αυτό που είχε κάνει η περίφημη 21η τροπολογία για την μπίρα, το κρασί και τα ισχυρά οινοπνευματώδη την εποχή της Μεγάλης Κρίσης» γράφει σε κύριο άρθρο το αμερικανικό περιοδικό «Fortune». Το δημοσίευμα αυτό επαναφέρει επί τάπητος ένα ζήτημα που προκαλεί δημόσιες συζητήσεις εδώ και σαράντα χρόνια: τη νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών ναρκωτικών».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να καταργήσει έναν νόμο του Τζορτζ Μπους ο οποίος απαγόρευε τη χρήση ινδικής κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς. Ουσιαστικά νομιμοποίησε τη χρήση της μαριχουάνας σε 13 αμερικανικές Πολιτείες. «Εκανε αυτό που είχε κάνει η περίφημη 21η τροπολογία για την μπίρα, το κρασί και τα ισχυρά οινοπνευματώδη την εποχή της Μεγάλης Κρίσης» γράφει σε κύριο άρθρο το αμερικανικό περιοδικό «Fortune».

Το δημοσίευμα αυτό επαναφέρει επί τάπητος ένα ζήτημα που προκαλεί δημόσιες συζητήσεις εδώ και σαράντα χρόνια: τη νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών ναρκωτικών». «Η αποδοχή της μαριχουάνας ως παυσίπονου για ασθενείς που βρίσκονται σε τερματικό στάδιοείναι μόνον η αρχή. Λογικά οδηγεί στη νομιμοποίηση της κάνναβης» γράφει το περιοδικό, διακρίνοντας μάλιστα και ύποπτη πολιτική πρόθεση: τελικός σκοπός είναι τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο. Δηλαδή, η φορολόγηση του «χόρτου», κάτι ανάλογο με τους φόρους των οινοπνευματωδών και του καπνού.

Αυτό θα ήταν ευεργετικό για την αμερικανική οικονομία και επιπλέον θα συντελούσε στην απομυθοποίηση των λεγόμενων «ελαφρών ναρκωτικών», οπότε θα εξέλιπε και το λαθρεμπόριο, όπως εξηγεί στο «Fortune» ο ιδρυτής της ΝΟRΜL (Εθνική Οργάνωση για Αναθεώρηση των Νόμων περί Μαριχουάνας), η οποία εδώ και τριάντα χρόνια αγωνίζεται για τη νομιμοποίηση. Η ιδέα αρέσει σε πολλούς, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και Συντηρητικοί πολιτικοί. Ο Ρεπουμπλικανός Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ομολόγησε δημοσίως το 2001, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας του: «Και βέβαια έχω δοκιμάσει μαριχουάνα. Και μου άρεσε πολύ». Τον περασμένο Μάιο ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, επίσης Ρεπουμπλικανός, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ δήλωσε απερίφραστα: «Είναι πια καιρός να αρχίσουμε τον διάλογο για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας». Στην Πολιτεία του η κάνναβη χρησιμοποιείται νόμιμα από δεκαετίας, και πλέον για θεραπευτικούς σκοπούς, και αποτελεί υπολογίσιμη πηγή εσόδων για την Εφορία.

Μέγκαν Φοξ, Πολ Μακ Κάρτνεϊ , Μπραντ Πιτ, Κουέντιν Ταραντίνο είναι μερικοί μόνον από τους διάσημους αστέρες που δηλώνουν οπαδοί της μαριχουάνας. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ο μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος, ο οποίος χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα κάποιες οργανώσεις που κάνουν αγώνα για την αποποινικοποίηση. Από πλευράς ηλικίας, οι πενηντάρηδες και οι εξηντάρηδες, δηλαδή οι γενιές των baby-boomers, ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ, μπροστάρηδες στο κίνημα υπέρ των ελαφρών ναρκωτικών. Διότι, όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, «οι γονείς μας μπορεί να μη γνώριζαν τη διαφορά ανάμεσα στο χασίς και στην ηρωίνη, αλλά οι νεότερες γενιές, που τη γνωρίζουν πολύ καλά, ξέρουν και να προσέχουν».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk