Κασπάροφ vs ΚαρπόφΣυνάντηση τιτάνων του σκακιού στην Ισπανία

Δύο τιτάνες της σκακιστικής κοινότητας, οι Ρώσοι Γκάρι Κασπάροφ και Ανατόλι Καρπόφ, συναντώνται ξανά αυτές τις ημέρες στη Βαλένθια της Ισπανίας για ένα τετραήμερο επαναληπτικό ματς που συμπίπτει με την 25η επέτειο της πρώτης τους ιστορικής μάχης για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στις πρώτες δύο από τις 12 παρτίδες που θα παίξουν ως και αύριο, Παρασκευή, νικητής αναδείχθηκε ο νεότερος, ο 46χρονος Κασπάροφ. Από την πλευρά του, ο 58χρονος Καρπόφ «ήταν πολύ αναστατωμένος,διότι υπέστη μια καθαρή ήττα», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς σκακιστικού συνεδρίου που τους φιλοξενεί.

ΜΑΔΡΙΤΗ Δύο τιτάνες της σκακιστικής κοινότητας, οι Ρώσοι Γκάρι Κασπάροφ και Ανατόλι Καρπόφ, συναντώνται ξανά αυτές τις ημέρες στη Βαλένθια της Ισπανίας για ένα τετραήμερο επαναληπτικό ματς που συμπίπτει με την 25η επέτειο της πρώτης τους ιστορικής μάχης για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Στις πρώτες δύο από τις 12 παρτίδες που θα παίξουν ως και αύριο, Παρασκευή, νικητής αναδείχθηκε ο νεότερος, ο 46χρονος Κασπάροφ. Από την πλευρά του, ο 58χρονος Καρπόφ «ήταν πολύ αναστατωμένος,διότι υπέστη μια καθαρή ήττα», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς σκακιστικού συνεδρίου που τους φιλοξενεί.

Η πρώτη τους αναμέτρηση το 1984 διήρκεσε πέντε ολόκληρους μήνες και διεκόπη χωρίς νικητή. Ο κ. Καρπόφ απλώς διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή (τον κατείχε από το 1979), για τον χάσει την επόμενη χρονιά από τον κ. Κασπάροφ.

Αν και «φιλικός», ο αγώνας των δύο γκραν μετρ θα αποφέρει χρηματική αμοιβή ύψους τουλάχιστον 100.000 ευρώ στον καθένα. Ο κ. Κασπάροφ από το 2005 έχει εγκαταλείψει το επαγγελματικό σκάκι, ενώ ο κ. Καρπόφ παραμένει επαγγελματίας.

Χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές αναμένεται να απολαύσουν τη γρήγορη σκέψη των ιστορικών πρωταθλητών στις παρτίδες «ράπιντ» σκακιού, διάρκειας 25 λεπτών, με πέντε δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση, και «μπλιτς» σκακιού, με παρτίδες διάρκειας πέντε λεπτών και με δύο δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση.

«Η μονομαχία μας θα επαναφέρει διεθνώς το σκάκι στο προσκήνιο,όπως έκανε και πριν από 25 χρόνια» δήλωσε ο κ. Κασπάροφ. Η σκακιστική μάχη που έδωσαν το 1984 εντεινόταν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι για τον τίτλο αλλά η απεικόνιση της σύγκρουσης δύο διαφορετικών προσώπων της τότε Σοβιετικής Ενωσης. Ο κ. Κασπάροφ αντιπροσώπευε τη νεότητα και την πρόοδο (δηλαδή, την επικείμενη άνοδο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ), ενώ ο κ. Καρπόφ την παράδοση και την εξουσία (δηλαδή, την πρώτη μετασταλινική περίοδο).

Ο κ. Καρπόφ παραμένει αφοσιωμένος κομμουνιστής, ενώ ο κ. Κασπάροφ αποτελεί εξέχον μέλος της αντιπολίτευσης και ορκισμένος πολέμιος του πανίσχυρου ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν και δεν είναι φίλοι, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ τους. Ο κ. Κασπάροφ έχει δηλώσει ότι ο κ. Καρπόφ είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της καριέρας του και «αυτός από τον οποίο έχω μάθει τα περισσότεραγια το σκάκι και για τη ζωή». Οταν συνελήφθη στη Μόσχα το 2007 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ο κ. Καρπόφ τον επισκέφθηκε στη φυλακή με ένα σκακιστικό περιοδικό.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk