Αργοπορημένο κατά 40 χρόνια το σόου του Μοαμάρ Καντάφι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Σαράντα χρόνια περίμενε ο Μοαμάρ Καντάφι, ο ντε φάκτο ηγέτης της Λιβύης από το 1969, να ανεβεί στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Και χθες, μόλις του δόθηκε η πολυπόθητη ευκαιρία, έδωσε από το «πόντιουμ» μια μοναδική παράσταση. Κραδαίνοντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ έκανε ολομέτωπη επίθεση εις βάρος του ανυπόληπτου, όπως τον χαρακτήρισε, διεθνούς οργανισμού. Δεν δίστασε να αποκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας «Συμβούλιο του Τρόμου», καταγγέλλοντας ότι ο ΟΗΕ «απέτυχε να τερματίσει,και πολύ περισσότερο να εμποδίσει την έναρξη65 πολέμων» στα σχεδόν ισάριθμα χρόνια της ύπαρξής του.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Σαράντα χρόνια περίμενε ο Μοαμάρ Καντάφι, ο ντε φάκτο ηγέτης της Λιβύης από το 1969, να ανεβεί στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Και χθες, μόλις του δόθηκε η πολυπόθητη ευκαιρία, έδωσε από το «πόντιουμ» μια μοναδική παράσταση. Κραδαίνοντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ έκανε ολομέτωπη επίθεση εις βάρος του ανυπόληπτου, όπως τον χαρακτήρισε, διεθνούς οργανισμού. Δεν δίστασε να αποκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας «Συμβούλιο του Τρόμου», καταγγέλλοντας ότι ο ΟΗΕ «απέτυχε να τερματίσει,και πολύ περισσότερο να εμποδίσει την έναρξη65 πολέμων» στα σχεδόν ισάριθμα χρόνια της ύπαρξής του. Επίσης ζήτησε από τους αποικιοκράτες να πληρώσουν 7,8 τρισ. δολάρια στις χώρες της Αφρικής, ως «αποζημίωση για τα χρόνια της αποικιοκρατίας». Ζήτησε να προσφέρουν οι φαρμακοβιομηχανίες δωρεάν φάρμακα στα άρρωστα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ για το Μεσανατολικό επανέλαβε την άποψή του ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη «πρέπει να ενωθούν σε ένα κράτος, την Ισρατίνη».

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος προηγήθηκε, ο Καντάφι μίλησε σε μισογεμάτη αίθουσα, από την οποία είχαν επιδεικτικότατα αποχωρήσει σχεδόν οι μισοί παριστάμενοι ηγέτες. Της ομιλίας του προηγήθηκε, μάλιστα, ένα καλοσχεδιασμένο 15λεπτο «διάλειμμα», ώστε να αποχωρήσουν αφενός χωρίς πρόβλημα, και αφετέρου να αποφύγουν την όποια «αχρείαστη» συνάντηση μαζί του στους διαδρόμους!

Στα έδρανα της αμερικανικής αποστολής απέμειναν ένας πρακτικογράφος και ένας χαμηλόβαθμος αναλυτής αφρικανικών θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κανταφικός «φιλιππικός» διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, αναγκάζοντας τον επίσημο διερμηνέα από τα αραβικά στα αγγλικά να ζητήσει… αντικατάσταση!

Ο ηγέτης της Λιβύης ανέβηκε στο βήμα, εισπράττοντας χλιαρό χειροκρότημα. Εβγαλε από ένα ντοσιέ το αντίτυπο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και μίλησε από στήθους σε γρήγορα αραβικά. «Στο προοίμιό τηςη Χάρτα τονίζει πως όλα τα κράτη-μέλη είναι ίσα, είτε είναι μεγάλαείτε μικρά. Το βέτο πρέπει να καταργηθεί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μας προσέφερε ασφάλειααλλά φόβο» υπογράμμισε χτυπώντας το τραπέζι και πετώντας εκνευρισμένος πίσω από την πλάτη του (!) το βιβλιαράκι με το ιδρυτικό κείμενο του ΟΗΕ.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk