«Θύελλα» με τον διπλό ρόλο Ντάουνερ στην Κύπρο

Νέο «πονοκέφαλο» προκαλούν οι δραστηριότητες του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ . Δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων τον παρουσιάζουν να είναι παράλληλα και σύμβουλος σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων. Την αποκάλυψη έκαναν οι εφημερίδες «Σημερινή» και «Φιλελεύθερος» και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Μάριος Καρογιάν κάλεσε τον κ. Ντάουνερ να «είναι πολύ προσεκτικός» , σημειώνοντας ότι όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται δεν ενισχύουν την αξιοπιστία του.

«Θύελλα»  με τον διπλό  ρόλο Ντάουνερ  στην Κύπρο | tovima.gr

Νέο «πονοκέφαλο» προκαλούν οι δραστηριότητες του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ . Δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων τον παρουσιάζουν να είναι παράλληλα και σύμβουλος σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων. Την αποκάλυψη έκαναν οι εφημερίδες «Σημερινή» και «Φιλελεύθερος» και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Μάριος Καρογιάν κάλεσε τον κ. Ντάουνερ να «είναι πολύ προσεκτικός» , σημειώνοντας ότι όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται δεν ενισχύουν την αξιοπιστία του. Επιπλέον υπέδειξε ότι ο κ. Ντάουνερ έχει συγκεκριμένους όρους εντολής τους οποίους θα πρέπει να εκπληρώσει και όχι να υπερβαίνει, ενώ έκανε λόγο και για «παίγνιο» εκ μέρους του. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας κ. Ντάουνερ φέρεται εμπλεγμένος και σε άλλη υπόθεση που έχει σχέση με την παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ που είχε επιβληθεί στο Ιράκ και καλείται τώρα από την αυστραλιανή Δικαιοσύνη για να καταθέσει ως μάρτυρας.

Πάντως οι αποκαλύψεις για πιθανές σχέσεις του κ. Ντάουνερ με τουρκικές επιχειρήσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο. Ολα τα πολιτικά κόμματα κάνουν λόγο ότι, αν ευσταθούν αυτές οι κατηγορίες, τότε εγείρεται πολιτικό ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, προβοκάτσια που έχει στόχο την άσκηση πίεσης για την επιτάχυνση των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θεωρεί η Λευκωσία τα σενάρια της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» περί δήθεν αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Μόσχα, ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία. Παρόμοια δημοσιεύματα άλλωστε εμφανίστηκαν στον τουρκικό Τύπο αμέσως μετά τον πόλεμο Γεωργίας – Ρωσίας, στη Νότια Οσετία, τη στιγμή που οι δύο κοινότητες στην Κύπρο συζητούσαν το ακανθώδες κεφάλαιο για την επίλυση του προβλήματος.

Η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα, δεν θέλησε καν να σχολιάσει τα τουρκικά δημοσιεύματα, ενώ διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν αφενός ότι κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, αφετέρου τη σταθερή θέση που έχει η Μόσχα έναντι του κυπριακού προβλήματος. Ρωσικές διπλωματικές πηγές στην Αθήνα υπενθύμιζαν επίσης ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Αντρέι Νεστερένκο είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ θέμα αναγνώρισης των Κατεχομένων: «Η θέση της ρωσικής ομοσπονδίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει αμετάβλητη. Είμαστε υπέρ της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εναντίον των προσπαθειών επιβολής στις δύο πλευρές οποιωνδήποτε έξωθεν συνταγών και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων διευθέτησης» . Θέση που δεν απέχει από τις επίσημες θέσεις της Λευκωσίας, αλλά και του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk