Έκθεση Global Corruption Siemens και δομημένα ομόλογα, η ελληνική ονομασία για τη διαφθορά

Τις υποθέσεις της Siemens και των δομημένων ομολόγων τοποθετεί πλάι στο λήμμα «διαφθορά» για την Ελλάδα- 57η σε κατάλογο 180 χωρών- η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια στην ετήσια αναφορά της με άξονα τις επιχειρήσεις (Global Corruption Report 2009: Corruption and the Ρrivate Sector). Παραθέτοντας περιπτώσεις από διάφορες χώρες κατά τις οποίες σημαίνοντα πρόσωπα από τον κόσμο των επιχειρήσεων καταχράστηκαν την ισχύ τους, η έκθεση διατρέχει «Siemens» και «ομόλογα» από τη χρονική αφετηρία τους ως τις διώξεις που έχουν ασκηθεί, με αναφορά σε όλους τους πρωταγωνιστές, από τον κ.

Τις υποθέσεις της Siemens και των δομημένων ομολόγων τοποθετεί πλάι στο λήμμα «διαφθορά» για την Ελλάδα- 57η σε κατάλογο 180 χωρών- η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια στην ετήσια αναφορά της με άξονα τις επιχειρήσεις (Global Corruption Report 2009: Corruption and the Ρrivate Sector).

Παραθέτοντας περιπτώσεις από διάφορες χώρες κατά τις οποίες σημαίνοντα πρόσωπα από τον κόσμο των επιχειρήσεων καταχράστηκαν την ισχύ τους, η έκθεση διατρέχει «Siemens» και «ομόλογα» από τη χρονική αφετηρία τους ως τις διώξεις που έχουν ασκηθεί, με αναφορά σε όλους τους πρωταγωνιστές, από τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη και τον κ. Ευ. Παπαδόπουλο ως τον κ. Γ. Ζορμπά και τον κ. Γ. Κολιοκώστα.

Ειδικά τη Siemens η Διεθνής Διαφάνεια τη χαρακτηρίζει υπόθεση-σταθμό εξαιτίας των κλυδωνισμών που προκάλεσε στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ενώ υπογραμμίζει την αγωγή αποζημίωσης του ΟΤΕ εναντίον του γερμανικού κολοσσού ως την πρώτη που έχει υποβληθεί από ξένη εταιρεία.

Η έκθεση τονίζει τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ που κλήθηκαν να πληρώσουν γενικότερα τα τελευταία χρόνια επιχειρήσεις για διεφθαρμένες πρακτικές τους για να καταδείξει τις καταστροφικές συνέπειες της διαφθοράς – πέραν του πεσμένου ηθικού του προσωπικού και του κλονισμού στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τους πελάτες-καταναλωτές και τους μελλοντικούς επενδυτές.

Παρουσιάζει μάλιστα δημοσκόπηση σε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών βάσει της οποίας η διαφθορά αύξησε το κόστος της επιχειρηματικής δράσης τουλάχιστον κατά 10%.

Αναδεικνύει δε τον σφιχτό εναγκαλισμό του επιχειρηματικού κόσμου με τη δημόσια διοίκηση, με παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές ως προς τις δημόσιες προμήθειες, την κατάργηση του ανταγωνισμού και την υιοθέτηση αδιαφανών διαδικασιών.

«Η στήριξη της επιχειρηματικής δράσης σε προσωπικές σχέσεις και ρευστά συστήματα διαδικασιώνή ακόμη η ένταξή της σε γκρίζες ζώνες, χωρίς εποπτεία και ακεραιότητα, είναι ένας δρόμος που οδηγεί στη βέβαιη αποτυχία» σημειώνει από την πλευρά της η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας κυρία Ηuguette Labelle. Η ίδια προσθέτει ότι εταιρείες που έχουν ενσωματώσει μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς παρουσιάζουν λιγότερα- κατά 50%- κρούσματα, χωρίς παράλληλα να συρρικνώνουν τις επιχειρηματικές τους ευκαιρίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk