Ο κ. Καραμανλής επιλέγει την πόλωση

Την πόλωση με το ΠαΣοΚ και την κατά μέτωπο σφοδρή σύγκρουση με τον πρόεδρό του κ. Γ. Παπανδρέου επιλέγει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στην τελική ευθεία των εκλογών. Ο κ. Καραμανλής, υπό το φάσμα της επερχόμενης εκλογικής ήττας, έχει αποφασίσει ότι οι «συνθήκες πόλωσης»- τελευταίο «καταφύγιο» για πολλά κυβερνητικά στελέχη- θα λειτουργήσουν συσπειρωτικά για το κυβερνών κόμμα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να μειώσει τη διαφορά από το ΠαΣοΚ, αναπροσάρμοσε την τακτική του μετά τις δύο τηλεμαχίες και κυρίως ύστερα από την προχθεσινή προσωπική αναμέτρησή του με τον κ.

Την πόλωση με το ΠαΣοΚ και την κατά μέτωπο σφοδρή σύγκρουση με τον πρόεδρό του κ. Γ. Παπανδρέου επιλέγει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στην τελική ευθεία των εκλογών. Ο κ. Καραμανλής, υπό το φάσμα της επερχόμενης εκλογικής ήττας, έχει αποφασίσει ότι οι «συνθήκες πόλωσης»- τελευταίο «καταφύγιο» για πολλά κυβερνητικά στελέχη- θα λειτουργήσουν συσπειρωτικά για το κυβερνών κόμμα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να μειώσει τη διαφορά από το ΠαΣοΚ, αναπροσάρμοσε την τακτική του μετά τις δύο τηλεμαχίες και κυρίως ύστερα από την προχθεσινή προσωπική αναμέτρησή του με τον κ. Παπανδρέου. Οι υψηλοί τόνοι από τον Πρωθυπουργό θα είναι στην ημερησία διάταξη με σαφή στόχο να αυξηθεί η συσπείρωση της κομματικής βάσης και να επιστρέψουν όσοι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι «φλερτάρουν» με τον ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», σε συσκέψεις που είχε ο κ. Καραμανλής με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε η τακτική της ΝΔ για τις τελευταίες δέκα ημέρες της προεκλογικής αναμέτρησης. Με βασική παραδοχή ότι ο κ. Καραμανλής με τις εμφανίσεις του στις τηλεμαχίες αντέστρεψε την αρνητική τάση, στη Ρηγίλλης ευελπιστούν στην επανασυσπείρωση θέτοντας στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας, εκτός από την οικονομία, και τα εθνικά θέματα. Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να προσεταιρισθεί κυρίως τους αναποφάσιστους και να πείσει έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ να επαναπατριστεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Καραμανλής εγκαινίασε χθες το βράδυ τη μετωπική επίθεση στον κ. Παπανδρέου, στον οποίο επιτέθηκε για τις θέσεις του στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που δεν επελέγη τυχαία, αφού ήθελε να τονίσει τον συμβολισμό λόγω του αγωγού, ξεκίνησε την ομιλία του με σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Αυτή η τακτική θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και η γραμμή που μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης είναι ότι πλέον «τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο». Σε αυτή τη γραμμή ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Παπανδρέου για τις θέσεις του στα εθνικά, εκτός από την οικονομία, και η οδηγία είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές να υψώνουν τους υπερπατριωτικούς τόνους. O προσανατολισμός είναι το άνοιγμα στους εθνικά ευαίσθητους ψηφοφόρους αλλά και τα λαϊκά στρώματα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία αναχωμάτων προς τον ΛΑΟΣ. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι επιθέσεις του κ. Καραμανλή προς τον κ. Παπανδρέου για τις θέσεις που έχει εκφράσει στο Σχέδιο Αναν, το οποίο το 2004 απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων. Παράλληλα θα υπενθυμίζονται τα Ιμια και οι συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, θεωρώντας στην κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανακτήσουν πλεονέκτημα.

Σφοδρή κριτική στο ΠαΣοΚ για τους αγωγούς
Υπό τη σκιά των παρασκηνιακών αιχμών από «γαλάζια» στελέχη για τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγορούν για «φιλοαμερικανισμό», ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη έδωσε διαστάσεις εθνικής υπόθεσης στην «πολιτική των αγωγών». Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη» τη στάση του στο θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και επέμεινε ότι η αμφισβήτηση των συμφωνιών βλάπτει το εθνικό συμφέρον.

«Οι ισχυρισμοί του αρχηγού του ΠαΣοΚ για τη συμφωνία- ότιτάχακατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς- είναι παντελώς αυθαίρετοι» τόνισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε υψώνοντας τον τόνο της φωνής του: «Η αμφισβήτησή του βλάπτει την πολιτική που βάζει πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της Ελλάδος, όποιοι και να ενοχλούνται. Γι΄ αυτό η στάση του αρχηγού του ΠαΣοΚ είναι ακατανόητη και χρωστάει σε όλους τους πολίτες καθαρές απαντήσεις».

Στη συγκέντρωση, για την οποία έγινε μεγάλη κινητοποίηση από τους όμορους νομούς, ακούστηκαν και αποδοκιμασίες όταν ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός δεν αντέδρασε στα «γιούχα» των φανατισμένων νεοδημοκρατών και με τη στάση του επιβεβαίωσε όσους επιμένουν ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες ο «πολιτικός πολιτισμός» θα ξεχαστεί για χάρη της συσπείρωσης. Αν και ο κ. Κουμουτσάκος είπε χθες σε ερώτηση του «Βήματος» ότι δεν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του κ. Παπανδρέου, αρχίζουν και πυκνώνουν οι επικρίσεις προς τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ενώ ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη (όπως χθες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης στον Βόλο) λένε ότι ο κ. Καραμανλής πληρώνει τα «όχι» στις ΗΠΑ και την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας.

Γαλάζια «εισβολή» στα πράσινα κάστρα
Π ροσωπικό του στοίχημα θεωρεί ο Πρωθυπουργός την επιτυχή έκβαση των προεκλογικών συγκεντρώσεων της ΝΔ στα «κάστρα» του ΠαΣοΚ, την Πάτρα (Σάββατο) και το Ηράκλειο (Κυριακή). Ο κ. Καραμανλής, θέλοντας να δείξει ότι δεν φοβάται και τολμάει, επέλεξε να μιλήσει σε νομούς στους οποίους τα ποσοστά της ΝΔ είναι ιδιαίτερα χαμηλά, με στόχο να ενισχύσει την κομματική αυτοπεποίθηση και τη «γαλάζια» ψυχολογία και να μειώσει τα ποσοστά ηττοπάθειας στην κομματική βάση. Για αυτό τον λόγο έχει δοθεί εντολή προς το οργανωτικό της Ρηγίλλης να γίνει η μέγιστη κινητοποίηση και ήδη από χθες κομματικά στελέχη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή ψηφοφόρων της ΝΔ.

Παράλληλα, υποψήφιοι βουλευτές και «γαλάζιοι» δήμαρχοι έχουν χρεωθεί να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο στόχος που έχει τεθεί για την Πάτρα- η ομιλία θα γίνει στη μεγάλη πλατεία Γεωργίου Α΄- είναι να συγκεντρωθούν 25.000 ως 30.000 άτομα. Για να επιτευχθεί αυτό και να υπάρξει η κατάλληλη τηλεοπτική εικόνα θα μεταφερθούν οπαδοί της ΝΔ με λεωφορεία από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και από την Αθήνα, ενώ ανεστάλησαν και όλες οι περιφερειακές πολιτικές εκδηλώσεις. Το πρωθυπουργικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συγκεντρώσεις των τελευταίων εννέα ημερών. Στις συγκεντρώσεις θα κυριαρχούν χιλιάδες σημαίες, ενώ θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του ο πυρσός, σήμα κατατεθέν της ΝΔ, όπως έγινε και χθες στην Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk