Ενα νέο πλαίσιο ρύθμισης των αγορών στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της G-20

Ενα νέο πλαίσιο ρύθμισης των αγορών στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της G-20 | tovima.gr

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συναντώνται στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να θέσουν σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον περασμένο Απρίλιο, κυρίως σε ό,τι αφορά μία νέα ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ένα χρόνο περίπου μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης από το 1929 παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τη στιγμή που αρχίζει να είναι ορατό το τέλος της ύφεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, επισημαίνει στο μήνυμα χαιρετισμού ότι η διεθνής κοινότητα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγει μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

«Ωστόσο, οφείλουμε όλοι να θυμηθούμε ότι η αποστολή μας δεν έχει επιτελεσθεί», αναφέρει ο Ααμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του, καλώντας τους προσκεκλημένους του να επεξεργασθούν έναν νέο κώδικα ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας ανάλογης κρίσης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν στο κέντρο διασκέψεων του Πίτσμπουργκ, του παλιού κέντρου της σιδηρουργίας της Πενσυλβάνια, η οποία έχει στραφεί προς την «πράσινη» οικονομία, για να διαπιστώσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στον αγώνα κατά των φορολογικών «παραδείσων», ενός από τους στόχους της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της G-20, στις αρχές του περασμένου Απριλίου, στο Λονδίνο.

Ως προς τα τραπεζικά μπόνους, ένα άλλο μεγάλο θέμα στην ατζέντα της Ομάδας των 20, ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί δήλωσε, τελικώς, ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Συζητούμε, τσακωνόμαστε, αλλά πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία», είπε.

Η μεταρρύθμιση της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει πηγή τριβών μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

Για «φθίνουσα δυναμική» όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα έκανε λόγο την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, λίγο προτού αναχωρήσει για το Πίτσμπουργκ.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών μπόνους, που τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία είναι αντίθετες με την επιβολή περιορισμών, στην επιδίωξή τους να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της ισχυρής χρηματοπιστωτικής κοινότητας σε Γουόλ Στριτ και Σίτι.

«Υπάρχουν τεράστιες αντιστάσεις στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι τράπεζες αναπαράγουν πρακτικές που οδήγησαν στο πρόσφατο χάος. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να έχουν τεράστιες απολαβές, τη στιγμή που εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους», τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Από το ίδιο βήμα, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την ενίσχυση της ρύθμισης όλων των κέντρων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να τεθεί τέλος στην απληστία, στις υπερβολές και στις καταχρήσεις που οδήγησαν στην καταστροφή και να αποφευχθεί η επανάληψη μια ανάλογηςε κρίσης.

Αλλη πηγή διαφωνιών είναι η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για την διασφάλιση της εξόδου από την κρίση, που φέρνει αντιμέτωπη τη Γερμανία, η οποία ζητεί το τέλος των προγραμμάτων ανάκαμψης, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οικονομίες των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται.

Σημειώνεται ότι το ύψος των κεφαλαίων που δόθηκαν στα κρατικά προγράμματα στήριξης έχουν ξεπράσει τα 2 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το κρατικό χρέος στις χώρες της G-20 θα ανέλθει στο 82,1% του ΑΕΠ το 2010 ή 37 τρισ. δολάρια περίπου.

Οι χώρες της Ομάδας των 20 θα ασχοληθούν και με τη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, επιδιώκουν ισχυρότερο ρόλο στο Συμβούλιο Διοίκησης, όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλή εκπροσώπηση σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk