Εμπόριο ελπίδων των νέων μέσω προγραμμάτων Σταζ

Ενα από τα πρώτα θέματα της προεκλογικής ατζέντας έχει καταστεί το ζήτημα των εργαζομένων σε προγράμματα Stage, έπειτα από τον έντονο διαξιφισμό του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου με αφορμή αυτό το ζήτημα, αλλά και τις διαρκείς αναφορές που έγιναν στο προηγούμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Το όψιμο ενδιαφέρον για τους εργαζομένους σε Stage προδίδει και τη σοβαρότητα του ζητήματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των «ασκουμένων», στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι ξεπερνούν ακόμη και τις 80.

Ενα από τα πρώτα θέματα της προεκλογικής ατζέντας έχει καταστεί το ζήτημα των εργαζομένων σε προγράμματα Σταζ (Stage), έπειτα από τον έντονο διαξιφισμό του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου με αφορμή αυτό το ζήτημα, αλλά και τις διαρκείς αναφορές που έγιναν στο προηγούμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Το όψιμο ενδιαφέρον για τους εργαζομένους σε Σταζ προδίδει και τη σοβαρότητα του ζητήματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των «ασκουμένων», στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι ξεπερνούν ακόμη και τις 80.000, καθώς η πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα έχει δημιουργήσει μια στρατιά εργαζομένων «δεύτερης ταχύτητας». Πλέον, πρόκειται περί αδιεξόδου.

Η κυρία Ντίνα Ροβυθάκη είναι πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης των εργαζομένων σε Σταζ του ΟΓΑ και ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση «ασκουμένου» (όπως λέγεται επισήμως). Σύμφωνα με τον νόμο η «άσκηση» δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ενάμιση χρόνο, η παράλληλη ενασχόληση στον ιδιωτικό τομέα απαγορεύεται διά ροπάλου, ενώ η δουλειά είναι ανασφάλιστη. Η κυρία Ροβυθάκη τυγχάνει «stagiaire», όπως αποκαλείται στην ΕΕ, από το 2005. Στις αρχές του καλοκαιριού αποτάθηκε στον ΟΑΕΔ, αναφέροντας το γεγονός ότι εργάζεται σχεδόν τέσσερα χρόνια στον ίδιο οργανισμό με Σταζ, και ρωτώντας αν επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η παράλληλη απασχόληση, καθώς δεν έχει ασφάλιση. Ο ΟΑΕΔ τής απάντησε ότι τα προγράμματα Σταζ «έχουν κατά κανόνα μικρή διάρκεια (ως 18 μήνες)» και ως εκ τούτου «ο ασκούμενος δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα και συγχρόνως να έχει παράλληλη απασχόληση ή ημιαπασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στη φιλοσοφία και τον σκοπό αυτών των προγραμμάτων». Δηλαδή ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας παραδέχεται εμμέσως ότι παρανομεί. «Δεν είμαστε άνεργοι- εκπαιδευόμενοι. Είμαστε εργαζόμενοι- ανασφάλιστοι, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα» δηλώνει η ίδια. Κ αθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πολλά στελέχη της κυβέρνησης μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα απαντούσαν σε εργαζομένους με Stage κυνικά ρωτώντας τους: «Με το ζόρι σάς βάλαμε;». Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκαν εκεί, όπως βρίσκονται χιλιάδες ακόμη, λόγω της ανεργίας. «Αν είχα βρει κάποια άλλη δουλειά- με προοπτική-, θα είχα φύγει. Ολοι μας προσπαθούμε» σημειώνει η κυρία Λ. Ο., η οποία εργάζεται με Σταζ σε μεγάλη δημόσια υπηρεσία στη Δυτική Ελλάδα εδώ και δυόμισι χρόνια. «Εμείς τα Σταζ βγάζουμε όλη τη δουλειά στην υπηρεσία όπου εργάζομαι και όμως μας αποκαλούν “τα παιδάκια του ΟΑΕΔ”» επισημαίνει με πικρία η κυρία Α. Π., η οποία δουλεύει σε γνωστό ασφαλιστικό ταμείο. «Μάλιστα, η διεύθυνση του Ταμείου μας έχει δηλώσει προς το αρμόδιο υπουργείοότι δίχως εμάςη δουλειά δεν βγαίνει!» συμπληρώνει.

Πιο αποφασιστικός είναι ο κ. Κ. Κ., ο οποίος επίσης εργάζεται σε μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο. «Κάναμε αγωγή κατά του Δημοσίου ζητώντας να μας αναγνωριστεί το μόνιμο της εργασίας μας, αλλά και το γεγονός ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες» τονίζει. Και προσθέτει: «Υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται με Stage, οι οποίοι όχι μόνο υπογράφουν, αλλά έχουν και σφραγίδες!».

Η υπόθεση είναι ακόμη πιο σκληρή αν λάβουμε υπόψη το εξής: Εργαζόμενη σε Σταζ και μητέρα δύο παιδιών, με την οποία μίλησε «Το Βήμα» αμείβεται, όπως όλοι, με απολαβές από 430 ως 480 ευρώ τον μήνα. Ο σύζυγός της παίρνει άλλα 640 ευρώ, δηλαδή έχουν οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνά ελαφρώς τα 1.000 ευρώ, όμως οι υποχρεώσεις ανά μήνα ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι αφενός να προσφεύγουν στον δανεισμό και αφετέρου να εγκλωβίζονται στην ίδια κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό τα κονδύλια των Σταζ προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό ισχύει, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Το 2005 η κυβέρνηση (ΦΕΚ Β΄ 256/25.2.2005) επιμήκυνε τη διάρκεια 2.637 θέσεων Σταζ σε φορείς του τομέα Υγείας και Πρόνοιας από 18 σε 23 μήνες και η επιπλέον δαπάνη των 6,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε «από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, στα πλαίσια της προβλεπόμενης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΕΦ33-110, ΚΑΕ2472)». Το ίδιο συνέβη και τον Αύγουστο του 2008 (ΦΕΚ Β΄ 1560/6.08.2008), με το οποίο 456 άνεργοι έπιασαν δουλειά με Σταζ σε ασφαλιστικά ταμεία με συνολικό κόστος 5,4 εκατ. ευρώ, δαπάνη η οποία βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Ν. 3552/2007, ο οποίος επιτρέπει σε ασφαλιστικά ταμεία να προσλαμβάνουν εργαζομένους Σταζ με δαπάνη του προϋπολογισμού τους, με δικαίωμα να παρατείνουν και τις συμβάσεις.

Χ θες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος επανήλθε στο ζήτημα των Σταζ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα όταν δήλωσε πως τα κονδύλια των Σταζ που «τρέχουν» προέρχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Ολα τα προγράμματα Σταζ που κάνει ο ΟΑΕΔ και κύρια αυτό που ενεργοποίησαν τώρα, δηλαδή 12.000 άτομα για τον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΟΤΑ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, είναι εθνικοί πόροι. Πόροι ΟΑΕΔ. Κωδικός 2493, κόστος 150 εκατ. ευρώ» σημείωσε. «Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι υπογράφηκαν χιλιάδες προγράμματα από 3.9.2009 ως 9.9.2009 και σε συσκευασμένα κιβώτια αποστέλλονταν σε υπηρεσίες, δήμους και υπουργεία;» διερωτήθη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ – και εκτελών χρέη προέδρου του ΔΣ του ΟΑΕΔ-, καλώντας τον εισαγγελέα να επιληφθεί του ζητήματος.

Το θέμα επανήλθε το απόγευμα από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για το ζήτημα, καθώς «τα χρήματα αυτά των SΣταζ δεν είναι κοινοτικά χρήματα, είναι κατά 90% εθνικοί πόροι, είναι χρήματα των κοινωνικών εταίρων». Επίσης γνωστοποίησε ότι στο θέμα παρενέβη εισαγγελέας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk