Ζοζέ Μπαρόζο, ο άνθρωπος των «μεγάλων»

O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λάμπει από χαρά για τη νίκη του και σφίγγει χέρια δεξιά και αριστερά που τον χαιρετούν. Τελικά, 382 μέλη της Ευρωβουλής τού έδωσαν εκείνο που ζητούσε τόσο καιρό- μια δεύτερη 5ετία στη θέση του προέδρου της πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρ΄ όλα όμως τα παγωμένα χαμόγελα το πρόσωπό του δεν κρύβει την οργή και την απογοήτευσή του, όχι μόνο επειδή 219 ευρωβουλευτές τον καταψήφισαν και άλλοι 117 απέσχον αλλά γιατί δεν έλειψαν τα δηκτικά σχόλια εναντίον του.

O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λάμπει από χαρά για τη νίκη του και σφίγγει χέρια δεξιά και αριστερά που τον χαιρετούν. Τελικά, 382 μέλη της Ευρωβουλής τού έδωσαν εκείνο που ζητούσε τόσο καιρό- μια δεύτερη 5ετία στη θέση του προέδρου της πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρ΄ όλα όμως τα παγωμένα χαμόγελα το πρόσωπό του δεν κρύβει την οργή και την απογοήτευσή του, όχι μόνο επειδή 219 ευρωβουλευτές τον καταψήφισαν και άλλοι 117 απέσχον αλλά γιατί δεν έλειψαν τα δηκτικά σχόλια εναντίον του. Και δεν είναι οι πολιτικοί αντίπαλοί του εκείνοι που λέγουν ότι ο Μπαρόζο είναι λαθεμένη επιλογή, είναι οι φίλοι του. Ο Μπαρόζο δεν πείθει «ούτε για το πρόγραμμά του ούτε για την πολιτική του» λέγει ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πορτογάλος πολιτικός «δεν είναι ο κατάλληλος» προσθέτει. Ο Μπαρόζο «στερείται οράματος» κατά τον Γκρέαμ Γουότσον, επί σειρά ετών αρχηγό των Φιλελευθέρων, ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τον αποκαλεί «χαμαιλέοντα» ο οποίος «δεν κακοκαρδίζει κανέναν». Ο Μπαρόζο, πράγματι, έχει ένα ενδιαφέρον πολιτικό παρελθόν. Οταν ήταν φοιτητής ήταν μαοϊστής, σήμερα όμως λέγει ότι είναι «κεντρώος μεταρρυθμιστής». Εκανε πολιτική καριέρα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας το οποίο στην πραγματικότητα είναι κεντροδεξιό κόμμα και γι΄ αυτό ανήκει στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο μετέχουν και το Λαϊκό Κίνημα του Νικολά Σαρκοζί και οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ. Ηταν η Μέρκελ και οι φίλοι της οι οποίοι πρόσφεραν στον Μπαρόζο την προεδρία του Συμβουλίου πριν από πέντε χρόνια νικώντας τον βέλγο πρωθυπουργό Γκυ Φερχόφσταντ, την επιλογή του τότε καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Μέρκελ με τον Σαρκοζί υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα του Μπαρόζο για δεύτερη θητεία, αφού προηγουμένως φρόντισαν να τον κόψουν «στα μέτρα τους». Ο Σαρκοζί του είπε, και μάλιστα δημόσια, ότι αν θέλει να διατηρήσει τη θέση του πρέπει να ετοιμάσει ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα και ο Μπαρόζο σαν καλός μαθητής υπάκουσε και το ετοίμασε. Πρόκειται για κείμενο όλο γενικότητες και αναμασήματα, αλλά αυτό δεν ενόχλησε τον Σαρκοζί. Εκείνο που ο γάλλος πρόεδρος ήθελε να δείξει ήταν ότι ο Μπαρόζο τον υπάκουσε, το περιεχόμενο του προγράμματος δεν τον ενδιέφερε. Η Μέρκελ δεν είναι τόσο σκληρή. Δείχνει ότι έχει τον πρόεδρο της Επιτροπής υπό τον πλήρη έλεγχό της με άλλον τρόπο. Λ.χ. ένας σύμβουλός της όταν τελείωσε μια σύσκεψη στην Καγκελαρία το καλοκαίρι την πληροφορεί ότι «τηλεφώνησε ο Μπαρόζο και είπε να του τηλεφωνήσετε». «Πες του να μη μας τηλεφωνεί τρις την ώρα» ήταν η απάντηση της καγκελαρίου και έκανε μια χειρονομία που σημαίνει «φτάνει πια». Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει καταφέρει να εξοργίσει φίλους και εχθρούς με αποτέλεσμα τα καλαμπούρια και τα ανέκδοτα σε βάρος του να κυκλοφορούν παντού στις Βρυξέλλες. Σε ένα διάλειμμα πρόσφατης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γερμανός βουλευτής ρωτά εις επήκοον πολλών τη σουηδή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ: «Τηλεφωνεί και σε σας ο Μπαρόζο δύο φορές την ημέρα;».

Η υπουργός κουνά το κεφάλι της αρνητικά. «Οχι. Τρεις φορές!».

Γιατί, λοιπόν, εξέλεξαν τον Μπαρόζο αφού τον θεωρούν αστείο νούμερο; Διότι υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Στους Φιλελευθέρους τον επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στους Πρασίνους τον επίτροπο για την κλιματική αλλαγή και στους Σοσιαλδημοκράτες τον επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων. Φυσικά, κάτι τέτοια δεν προοιωνίζονται καλά για την Επιτροπή αλλά πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν στενοχωριούνται καθόλου αν ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι ένα ανίσχυρο πρόσωπο» λέγει γερμανός ευρωβουλευτής. Κάθε άλλο, μάλιστα. Οι «Τρεις Μεγάλοι»- οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας- θέλουν στις Βρυξέλλες έναν άνθρωπο «του χεριού τους» ο οποίος δεν θα τους δημιουργήσει προβλήματα. Το τρίο από καιρό προσπαθεί να ενισχύσει τη δύναμή του και εν ανάγκη μπορεί να έχει τη βοήθεια της Ρώμης, της Μαδρίτης και της Βαρσοβίας ώστε να γίνει το δικό του- κάποια στιγμή, έστω. Το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι σήμερα έχει μεγαλύτερες εξουσίες δεν έχει αντιληφθεί ότι οι Τρεις Μεγάλοι το «χειρίζονται» ακριβώς όπως χειρίζονται τον Μπαρόζο και την Επιτροπή. Ας σημειωθεί ότι και στο Ευρωκοινοβούλιο η πλειοψηφία βλέπει τον Μπαρόζο σαν λάθος. Η αντιπάθεια που του έχουν οι συντηρητικοί είναι εμφανέστατη αλλά, όπως λέγει ένα στέλεχός τους, κανένας δεν θέλει να δημιουργήσει «θεσμική κρίση» – δηλαδή προβλήματα με τις κυβερνήσεις τους.

Ετσι, το Ευρωκοινοβούλιο προσυπέγραψε την απόφαση των Τριών Μεγάλων για δεύτερη 5ετία στον Μπαρόζο. Τον περασμένο Ιούλιο, όταν η εκλογή του ήταν αμφίβολη γιατί δεν είχε πλειοψηφία, η ψηφοφορία αναβλήθηκε, έκτοτε όμως και η Αριστερά και η Δεξιά δέχτηκαν ισχυρή πίεση από τα αφεντικά στις χώρες τους και σταμάτησαν τις αντιρρήσεις τους. Αλλωστε οι αντίπαλοι του Μπαρόζο δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον αντίπαλο υποψήφιο. Οι κυβερνήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων εξασφάλισαν ό,τι ήθελαν. Εκτός από τον Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής θέλουν συντηρητικός να είναι ο πρώτος μόνιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, σε αντιστάθμισμα, κεντροαριστερός ο πρώτος «υπουργός» Εξωτερικών της ΕΕ. Εννοείται ότι οι δύο θέσεις θα υπάρξουν μόνο αν οι Ιρλανδοί δεν απορρίψουν πάλι τη Συνθήκη της Λισαβόνας στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου. Αν την απορρίψουν, κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με την Ευρώπη.

Ο κ. Χανς Γιούργκεν Σλαμπ είναι ανταποκριτής του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk