ΑΠΟΨΗ

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και τα «κανόνια»

Τα κανόνια που βάρεσαν δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές αποκαλύπτουν ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία όχι μόνο είναι εδώ αλλά έχει μεγαλύτερο βάθος από αυτό που εμφάνιζε ως σήμερα η αποχωρούσα κυβέρνηση. Ο όμιλος των ασφαλιστικών εταιρειών του κ. Π. Ψωμιάδη παραπαίει εδώ και έναν χρόνο, η μετοχή του είχε βγει από το «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Αθήνας, ενώ στην εποπτική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς και στην Τράπεζα της Ελλάδος είχε σημάνει συναγερμός. Ο χρόνος όμως που τού δόθηκε από υπουργούς, πολιτικούς φίλους και υποστηρικτές του φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετός για να βρει τη λύση που θα διέσωζε τις επιχειρήσεις του.

Οι αναποφάσιστοι  ψηφοφόροι και τα «κανόνια» | tovima.gr

Τα κανόνια που βάρεσαν δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές αποκαλύπτουν ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία όχι μόνο είναι εδώ αλλά έχει μεγαλύτερο βάθος από αυτό που εμφάνιζε ως σήμερα η αποχωρούσα κυβέρνηση.

Ο όμιλος των ασφαλιστικών εταιρειών του κ. Π. Ψωμιάδη παραπαίει εδώ και έναν χρόνο, η μετοχή του είχε βγει από το «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Αθήνας, ενώ στην εποπτική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς και στην Τράπεζα της Ελλάδος είχε σημάνει συναγερμός.

Ο χρόνος όμως που τού δόθηκε από υπουργούς, πολιτικούς φίλους και υποστηρικτές του φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετός για να βρει τη λύση που θα διέσωζε τις επιχειρήσεις του…

Ισως γιατί περίμενε περισσότερα, ίσως γιατί οι ζημίες που σωρεύθηκαν ήταν ανυπέρβλητες.

Τι συνέβη όμως με τον εφοπλιστή της άγονης γραμμής κ. Γερ. Αγούδημο τού οποίου τα πλοία είναι δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά και κατάσχονται; Τον τελευταίο χρόνο χρωστούσε παντού: στο ΝΑΤ, στους εργαζομένους, στις πετρελαϊκές εταιρείες, στους προμηθευτές. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά… Του δόθηκε ο χρόνος, αλλά όχι και τα χρήματα που του όφειλε το Δημόσιο από επιδοτήσεις γραμμών προηγούμενων ετών… Ετσι η πτώχευση, σε μια δύσκολη χρονιά για όλους και με τον έντονο ανταγωνισμό στην ακτοπλοΐα, έμοιαζε αναπόφευκτη…

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, η οποία κινεί τις δήθεν «ανεξάρτητες» εποπτικές αρχές διά των αρμοδίων και συναρμοδίων υπουργών, κλείνει δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές ανοιχτούς λογαριασμούς… Ισως γιατί κάποιοι αναλογίστηκαν και τις συνέπειες του Νόμου από τις πράξεις τους, ίσως γιατί κάποιοι άλλοι αφήνουναπλώς- πίσω τους συντρίμμια χωρίς να τους ενδιαφέρει, αφού όλα αυτά θα τα κληρονομήσει η νέα κυβέρνηση.

Το μεγάλο ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είναι πόσα «κανόνια» θα βαρέσουν και μετά τις εκλογές… Ορισμένοι πολιτικοί το γνωρίζουν, άλλοι το υποψιάζονται. Και άλλοι είναι παντελώς άσχετοι με όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά η οποία έχει στραγγίσει από ρευστό, αφού κανείς δεν πληρώνει, και πρώτα από όλα το ίδιο το Δημόσιο.

Κανείς όμως δεν μιλάει… Αλλωστε, προς τι… Αυτό που ενδιαφέρει τους μονομάχους σήμερα είναι να κερδίσουν τους «αναποφάσιστους». Οσοι έχουν πτωχεύσει, ή προετοιμάζονται να βάλουν «λουκέτο», προφανώς έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν…

ztsolis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk