Κρίση και αναμετρήσεις

Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα, που θα έλεγε και ο κ. Καραμανλής: μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσαν μια σημαντική ασφαλιστική εταιρεία και μία ναυτιλιακή εταιρεία, μάθαμε ότι οι Γερμανοί φεύγουν από τον Σκαραμαγκά, ότι οι Γάλλοι μελετούν την τύχη μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, ότι μία άλλη, μικρότερη, κινδυνεύει. Δεν μάθαμε πόσα μαγαζιά και πόσες βιοτεχνίες έκλεισαν προχτές και χτες, αυτά προφανώς δεν ενδιαφέρουν. Πάντως, αν προσέξετε στον δρόμο πόσα ρολά είναι …

Κρίση και  αναμετρήσεις | tovima.gr

Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα, που θα έλεγε και ο κ. Καραμανλής: μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσαν μια σημαντική ασφαλιστική εταιρεία και μία ναυτιλιακή εταιρεία, μάθαμε ότι οι Γερμανοί φεύγουν από τον Σκαραμαγκά, ότι οι Γάλλοι μελετούν την τύχη μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, ότι μία άλλη, μικρότερη, κινδυνεύει. Δεν μάθαμε πόσα μαγαζιά και πόσες βιοτεχνίες έκλεισαν προχτές και χτες, αυτά προφανώς δεν ενδιαφέρουν. Πάντως, αν προσέξετε στον δρόμο πόσα ρολά είναι κατεβασμένα και πόσα «ενοικιάζεται» και «πωλείται» έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους των επαγγελματικών χώρων, θα διαπιστώσετε ότι όσοι, όπως ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ισχυρίζονται ότι η κρίση είναι στη χώρα μας μικρότερη από αλλού λένε ψέματα.

Αυτά έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, τις ημέρες των δύο μεγάλων προεκλογικών τηλεοπτικών αναμετρήσεων, όπου οι γενικότητες για την κρίση ήταν παρούσες, αλλά αυτή η συγκεκριμένη και με ονοματεπώνυμο πραγματικότητα, αυτή η αλήθεια, δεν ήταν εκεί. Θα τη δούμε τώρα αναγκαστικά στους δρόμους. Και θα ψηφίσουμε σε λίγες ημέρες.

Ηταν ενδιαφέρουσες πάντως και οι δύο προεκλογικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Η πρώτη, των «έξι», παρά τους τηλεδημοσιογράφους, γιατί μας αποκάλυψε ότι υπάρχουν και σοβαροί οικολόγοι, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μαθαίνει κάτι από τα λάθη του, ότι η κυρία Παπαρήγα έχει οριστικά επιλέξει στέκι στο κενοτάφιο του σταλινισμού, ότι ο κ. Καρατζαφέρης αναμασά τον λαϊκισμό του, ότι ο αποσταθεροποιημένος απερχόμενος πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι απερχόμενος και ότι ο αντίπαλός του είναι «ανεβασμένος».

Η δεύτερη γιατί επιβεβαίωσε τις εντυπώσεις της πρώτης, γιατί δεν οδήγησε στο αδιανόητο, που θα ήταν η κατάρρευση του ενός από τους δύο αρχηγούς, και γιατί εδραίωσε την πεποίθηση ότι με το παρελθόν που τώρα τον κυνηγάει ο κ. Καραμανλής δεν είναι πειστικός όταν μιλάει για το μέλλον. Είπε πολλά σωστά ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αλλά τα λέει από το 2004 χωρίς να τιμά!

Και ο κ. Παπανδρέου; Η αυτοπεποίθηση του χάρισε κύρος και του αφαίρεσε ένα ποσοστό λεκτικών αδυναμιών. Δεν ήταν ασαφής περισσότερο από τον αντίπαλό του (ο καθένας μπορεί να συγκρίνει τις δηλώσεις τους) και απέδειξε το αυτονόητο: η «φιλοσοφία» της Δεξιάς και της Κεντροαριστεράς είναι διαμετρικά αντίθετες. Η Δεξιά, που μας οδήγησε στα σημερινά, θέλει για να τα διορθώσει(!) να αναστήσει τις πολιτικές της Θάτσερ και του Ρίγκαν και η Κεντροαριστερά προτείνει μια, όπως φαίνεται, εκσυγχρονισμένη αναπτυξιακή εκδοχή του Κέινς.

Ευρωσυμβατή; Με ποιους στο τιμόνι; Στα ερωτήματα αυτά, που δεν τέθηκαν, δυστυχώς δεν δόθηκαν απαντήσεις!

somerit@otenet.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk