Η λύτρωση της ήττας

Αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας είναι τόσο πρωτοφανές ώστε αρχίζει κανείς βάσιμα να ανησυχεί μήπως βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι για το οποίο έχουμε ελάχιστη γνώση. Ποτέ πρωθυπουργός δεν έχει προκηρύξει εκλογές για να τις χάσει, και είναι προφανές ότι αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Κ. Καραμανλής. Κατά συνέπεια, πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα στην οικονομία και στα εθνικά θέματα για να αποφασίσει ένας πρωθυπουργός κάτι που κανένας άλλος προκάτοχός του δεν έκανε ποτέ …

Η λύτρωση  της ήττας | tovima.gr

Αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας είναι τόσο πρωτοφανές ώστε αρχίζει κανείς βάσιμα να ανησυχεί μήπως βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι για το οποίο έχουμε ελάχιστη γνώση. Ποτέ πρωθυπουργός δεν έχει προκηρύξει εκλογές για να τις χάσει, και είναι προφανές ότι αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Κ. Καραμανλής. Κατά συνέπεια, πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα στην οικονομία και στα εθνικά θέματα για να αποφασίσει ένας πρωθυπουργός κάτι που κανένας άλλος προκάτοχός του δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν; Το ελληνικό πλοίο, παρά τις αναταράξεις της διεθνούς κρίσης, υποτίθεται ότι έπλεε ασφαλές, παρ΄ όλα αυτά ο καπετάνιος έσπρωξε το πλήρωμα στη σωστική λέμβο και φεύγουν όλοι μαζί ολοταχώς μέσα στη νύχτα.

Τι είναι αυτό που τον τρόμαξε τόσο πολύ ώστε να προτιμήσει την επιστροφή στην ανυπαρξία της αντιπολίτευσης; Η συνειδητοποίηση ότι το πλοίο είναι στοιχειωμένο από εξαγριωμένα κοινοβουλευτικά, επιχειρηματικά και συντεχνιακά φαντάσματα και πρακτικώς δεν μπορεί να κυβερνηθεί; Η ανακάλυψη κάποιας δανειακής ωρολογιακής βόμβας που είναι αδύνατον να απενεργοποιηθεί; Η επίγνωση ότι ίσως το μοναδικό θέμα στο οποίο συμφωνούν Ρώσοι, Ευρωπαίοι, Τούρκοι και Αμερικανοί είναι στην αξιολόγηση για το μέγεθος της επιρροής της σημερινής Ελλάδας στην εξέλιξη των θεμάτων που την αφορούν; Ολα αυτά μαζί, αλλά και κάτι ακόμη. Η απώλεια κάθε ενδιαφέροντος για την πολιτική, η κατάθλιψη που συχνά πλήττει πολλούς πολιτικούς σε όλες τις χώρες, ίσως είναι η κρίσιμη παράμετρος που εξηγεί την πρόωρη εγκατάλειψη της εξουσίας, και μάλιστα μέσα από την αυτοτιμωρία της πορείας προς μια ιστορική προσωπική ήττα.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, παρά τη φαινομενική εξωστρέφεια, παραμένει ίσως μια από τις πιο ανεξιχνίαστες προσωπικότητες που πέρασαν από την πρωθυπουργία της χώρας. Ανθρωποι που τον εκτιμούν κάνουν λόγο για έναν έξυπνο άνθρωπο με τετράγωνη λογική που παγιδεύτηκε στον πειρασμό να πετύχει κάτι που πίστευε ότι μπορούσε, αλλά ταυτόχρονα γνώριζε ότι δεν τον αφορούσε. Ανέλαβε να σώσει την ιστορική «οικογενειακή επιχείρηση» για την οποία ποτέ δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Πίστευε ότι μπορούσε να σηκώσει το βαρύτερο μεταπολεμικό ονοματεπώνυμο, αλλά ίσως εκείνο που περισσότερο θα ήθελε ήταν να μη θυσιάσει τον εαυτό του στον βωμό του οικογενειακού μύθου.

Τελικώς, αφού φιλότιμα έκανε όλα όσα μπορούσε, ο κ. Καραμανλής δείχνει σαν να χάραξε μια κόκκινη γραμμή και να αποφάσισε μέσα από τη λύτρωση της ήττας να ξανακερδίσει τον χρόνο που έχασε στην εξουσία. Το ερώτημα πώς θα ξανακερδίσει ο τόπος τον χαμένο χρόνο από μια περίοδο λαϊκισμού και δημαγωγίας δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί. Το γεγονός πάντως ότι ο λαός εγκαταλείπει μαζικά τον κ. Καραμανλή, όχι όμως με μένος και θυμό, αλλά με προβληματισμό και περισυλλογή, δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει αντιληπτό ότι τα αίτια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν είναι μόνο πολιτικά και οικονομικά.

papadopoulos@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk