Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Αυτό το «παραμύθι» με τις συγκρίσεις του τύπου «παραλάβαμε από το ΠαΣοΚ το 2004…», τόσο την ανεργία, τόσο την παραγωγή, τόσο το ένα και το άλλο, πρέπει να σταματήσει, διότι εκτός των άλλων εκθέτει και όσους το λένε, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής (σκίτσο). Ολοι όσοι κάνουν συγκρίσεις για τον πληθωρισμό, την ανεργία, την παραγωγή κτλ. γνωρίζουν (ή τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζουν) ότι από το 2005 έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μέτρηση για τους περισσότερους δείκτες που καταρτίζει η ΕΣΥΕ.

Μετρήσεις
Αυτό το «παραμύθι» με τις συγκρίσεις του τύπου «παραλάβαμε από το ΠαΣοΚ το 2004…», τόσο την ανεργία, τόσο την παραγωγή, τόσο το ένα και το άλλο, πρέπει να σταματήσει, διότι εκτός των άλλων εκθέτει και όσους το λένε, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Κ.

Καραμανλής (σκίτσο).

* * *
Ολοι όσοι κάνουν συγκρίσεις για τον πληθωρισμό, την ανεργία, την παραγωγή κτλ. γνωρίζουν (ή τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζουν) ότι από το 2005 έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μέτρηση για τους περισσότερους δείκτες που καταρτίζει η ΕΣΥΕ. Ετσι, οι συγκρίσεις που γίνονται δεν είναι σωστές.

* * *
Τώρα θα πείτε ότι οι της ΝΔ κάνουν τη δουλειά τους. Σωστά, αλλά φαίνεται ότι δεν κάνουν τη δουλειά τους οι του ΠαΣοΚ που δεν επισημαίνουν την αλλαγή.

Πωλήσεις
Η Εurobank ρευστοποίησε χθες 1,28 εκατομμύρια μετοχές της ΕΧΑΕ προς 7,80 ευρώ ανά μετοχή, μειώ νοντας τη συμμετοχή της από το 5,1% σε 3,1%. Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι δεν προτίθεται να τη μειώσει περαιτέρω στο άμεσο μέλλον. Σήμερα οι κρατικές τράπεζες ελέγχουν περίπου το 7% της ΕΧΑΕ και οι ιδιωτικές το 9%, με αποτέλεσμα να διοικούν την εταιρεία. Ο μεγαλύτερος μέτοχος πάντως της ΕΧΑΕ είναι το ολλανδικό συνταξιοδοτικό fund ΑΒΡ με 6%.

Πατριωτικά
Η Τεχνική Ολυμπιακή διέψευσε χθες φήμες που την ήθελαν να πωλεί το Πόρτο Καρράς. Η επένδυση της εταιρείας του κ. Κ. Στέγγου στη Χαλκιδική αποτελεί μετά τη «σφαλιάρα» στις ΗΠΑ το μεγαλύτερό της περιουσιακό στοιχείο, το οποίο όμως δεν της έχει αποδώσει ακόμη τίποτε.

* * *
Η εταιρεία είχε ξοδέψει πριν από εννέα χρόνια 90 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το ξενοδοχείο, τους αμπελώνες και τις μαρίνες, αλλά και 20 εκατ. ευρώ για την άδεια του καζίνου. Τα κέρδη θα έρχονταν από τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών στη συγκεκριμένη έκταση, αλλά η «τροπολογία Πάχτα» το 2004 και το δήθεν σκάνδαλο έβαλαν ταφόπλακα στα σχέδια αυτά.

* * *
Είναι λογικό λοιπόν η αγορά να εκτιμά ότι τυχόν πρόταση για εξαγορά της εταιρείας θα βρει ευήκοα ώτα, αλλά κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια αναφέρουν ότι αν το επιθυμούσε ο κ. Στέγγος θα είχε ήδη πωλήσει το Πόρτο Καρράς, καθώς υπήρξαν και υπάρχουν προτάσεις. Υποστηρίζουν όμως ότι έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να καταστήσει κερδοφόρο το Πόρτο Καρράς, όσος χρόνος και αν απαιτηθεί.

Μουσείο
Μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Κ. Γανιάρης και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς κυρία ΣοφίαΣτάικου με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

* * *
Το μουσείο, που εντάσσεται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων του τομέα τουρισμού στο ΕΣΠΑ, αποσκοπεί στη διάσωση της τεχνικής της παραδοσιακής καλλιέργειας και επεξεργασίας της μαστίχας. Από την άλλη, με τη δημιουργία και τη λειτουργία του στη Χίο αναμένεται να αναπτύξει τον πολιτιστικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό στο νησί, συνδέοντας τα σημεία του τοπίου και τα μνημεία του με τον πολιτισμό της μαστίχας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk