«Παζάρια» με τη Εurostat για το έλλειμμα

Την ερχόμενη εβδομάδα (Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου) θα διαβιβάσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) στη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Εurostat) τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, που βρίσκεται ήδη στο 6% του ΑΕΠ και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8% ως το τέλος του 2009, έναντι του 5% που ήταν στο τέλος τους 2008. Ηδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί τελικά στο 7%. Μετά την αποστολή των στοιχείων από την ΕΣΥΕ στη Εurostat θα ακολουθήσει ένα δεκαήμερο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

«Παζάρια» με τη Εurostat για το έλλειμμα | tovima.gr

Την ερχόμενη εβδομάδα (Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου) θα διαβιβάσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) στη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Εurostat) τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, που βρίσκεται ήδη στο 6% του ΑΕΠ και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8% ως το τέλος του 2009, έναντι του 5% που ήταν στο τέλος τους 2008. Ηδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί τελικά στο 7%.

Μετά την αποστολή των στοιχείων από την ΕΣΥΕ στη Εurostat θα ακολουθήσει ένα δεκαήμερο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Ουσιαστικά, η Εurostat θα ζητεί συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινίσεις από την ΕΣΥΕ, ώστε να είναι σε θέση να τα επεξεργαστεί και να ανακοινώσει επισήμως το ύψος του ελλείμματος στις 21 ή 22 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα θα πρέπει να διαβιβαστεί από το υπουργείο Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ως τις 24 Οκτωβρίου- έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την αποτελεσματικότητά τους. Αμέσως μετά (εάν δεν ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση κάποια παράταση) θα πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο απολογισμός του προγράμματος Μεταρρυθμίσεων και λίγο αργότερα το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται τόσο στην υπέρβαση δαπανών όσο και στην αδυναμία να επιτευχθούν οι στόχοι σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Σημειώνεται ότι το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2%. Εξάλλου, το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού βρίσκεται ήδη στο 8% του ΑΕΠ ή στα 20 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο ενισχύει τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αναφορικά με το ότι και το δημοσιονομικό έλλειμμα, στο τέλος του έτους, θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ.

Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, υπό το βάρος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, έχει αναθεωρήσει τις αρχικές της εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν αποδώσουν τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τότε είναι πολύ πιθανό το δημοσιονομικό έλλειμμα να κλείσει εφέτος στο 7% ως 8% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η εξαγγελία περί εκλογών επέφερε επιδείνωση της κατάστασης, αφού τον μήνα Σεπτέμβριο συνεχίζονται οι υπερβάσεις δαπανών, ενώ τα έσοδα περιορίζονται. Ειδικά οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τις παραμονές των εκλογών. Ετσι, το «χάσμα» μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων διευρύνεται.

Συνεπώς, εκ των πραγμάτων η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα (και) εισπρακτικού χαρακτήρα, προκειμένου η κατάσταση να μη φθάσει στο απροχώρητο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk