Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Νέα υψηλά έτους σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ύστερα από ημέρες «φλερτ» με το επίπεδο των 2.600 μονάδων κατάφερε με μια εντυπωσιακή κίνηση να το κατοχυρώσει. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες και οι περισσότεροι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Την αγορά βοήθησε τόσο το θετικό κλίμα που επεκράτησε στις ξένες κεφαλαιαγορές όσο και εκθέσεις διεθνών οίκων που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον τραπεζικό κλάδο.

Νέα υψηλά έτους σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ύστερα από ημέρες «φλερτ» με το επίπεδο των 2.600 μονάδων κατάφερε με μια εντυπωσιακή κίνηση να το κατοχυρώσει. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες και οι περισσότεροι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Την αγορά βοήθησε τόσο το θετικό κλίμα που επεκράτησε στις ξένες κεφαλαιαγορές όσο και εκθέσεις διεθνών οίκων που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον τραπεζικό κλάδο. Ο Γενικός Δείκτης της αγοράς έκλεισε στις 2.611,52 μονάδες με κέρδη 1,81%, ενώ μέσα στην ημέρα σημείωσε υψηλό στις 2.622 μονάδες.

Σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ήταν ο όγκος των συναλλαγών, στοιχείο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τοποθετήσεις. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών ξεπέρασε ύστερα από αρκετό καιρό τα 345 εκατ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στους αναλυτές ότι η άνοδος μπορεί να έχει και συνέχεια.

Για μία ακόμη φορά υπεραπέδωσαν οι τράπεζες, μετά και την έκθεση της Βank of Αmerica- Μerrill Lynch, η οποία προχώρησε στην αναβάθμισή τους. Ο διεθνής οίκος έδωσε σύσταση αγοράς για τη Εurobank και τιμήστόχο τα 12,6 ευρώ, με την προηγούμενη σύσταση να είναι για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς και τιμή-στόχο τα 9,5 ευρώ. Για την Αlpha Βank δίνει ουδέτερη σύσταση από αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς με τιμή-στόχο τα 12,8 από 10,2 ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα αύξησε την τιμή-στόχο στα 30 από 26 ευρώ και για την Πειραιώς στα 11,8 από 10 ευρώ.

Το κλίμα πάντως ήταν θετικό σε όλο το ταμπλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις 258 μετοχές που έκαναν πράξη, οι 123 ενισχύθηκαν, οι 89 υποχώρησαν και οι 46 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι τράπεζες, οι βιομηχανίες, τα μέσα ενημέρωσης και οι πρώτες ύλες. Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,22%, ο FΤSΕ-40 της μεσαίας κατέγραψε κέρδη 1,25% και ο Small Cap της μικρής είχε άνοδο 0,97%. Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Σε νέα υψηλά έτους σκαρφάλωσε ο τραπεζικός τίτλος, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 5,08% στα 23,80 ευρώ. Μέσα στην ημέρα πραγματοποίησε υψηλό στα 23,90 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια περισσότερες από 3,25 εκατομμύρια μετοχές. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 20 ημερών.

* ΟΤΕ: Κέρδη σημείωσε η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού μετά τη διόρθωσή της τις προηγούμενες ημέρες, δοκιμάζοντας να προσεγγίσει ξανά τα 12 ευρώ. Χθες έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 11,33 ευρώ με κέρδη 1,71%, ενώ άλλαξαν χέρια 845.000 μετοχές. Αρκετοί είναι οι επενδυτές που αναμένουν μια κούρσα από τον τίτλο, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

* ΕΥΔΑΠ: Με άνοδο πάνω από 3%, στα 5,80 ευρώ, έκλεισε ο τίτλος της εταιρείας που ελέγχεται από το Δημόσιο. Η μετοχή δεν σημειώνει αξιοσημείωτους όγκους συναλλαγών τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι έχει ικανοποιητική κερδοφορία και αποτελεί μονοπώλιο στον κλάδο της διαχείρισης υδάτων.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk