Ανάκαμψη, μηδενικά επιτόκια και ισχυρή ρευστότητα στις ΗΠΑ

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι, παρ΄ ότι εκτιμούν πως έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αποφάσισαν και χθες να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού στα μηδενικά επίπεδα- τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο 0-0,25% από τον περασμένο Δεκέμβριο- για «παρατεταμένη χρονική περίοδο». Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να ξοδεύουν πλέον του 1 τρισ. δολαρίων αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και τιτλοποιημένα στεγαστικά χρεόγραφα, ενώ επεξέτειναν το πρόγραμμα από τα τέλη του τρέχοντος έτους ως και τις 31 Μαρτίου του επομένου έτους.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι, παρ΄ ότι εκτιμούν πως έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αποφάσισαν και χθες να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού στα μηδενικά επίπεδα- τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο 0-0,25% από τον περασμένο Δεκέμβριο- για «παρατεταμένη χρονική περίοδο». Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να ξοδεύουν πλέον του 1 τρισ. δολαρίων αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και τιτλοποιημένα στεγαστικά χρεόγραφα, ενώ επεξέτειναν το πρόγραμμα από τα τέλη του τρέχοντος έτους ως και τις 31 Μαρτίου του επομένου έτους. Επεσήμαναν ωστόσο ότι θα αρχίσουν να επιβραδύνουν τους αγοραστικούς ρυθμούς διότι έχει δρομολογηθεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Σημειωτέον ότι άφησαν σχεδόν αμετάβλητες τις πρότερες προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας και του πληθωρισμού υπογραμμίζοντας ότι τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας αποτρέπουν τις πληθωριστικές προσδοκίες. Το ομόφωνο ανακοινωθέν έλεγε ότι η νομισματική πολιτική και τα δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, «θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και θα οδηγήσουν στη σταδιακή επιστροφή των υψηλών επιπέδων ανάπτυξης».

Η θετική για καταναλωτές, επιχειρηματίες και επενδυτές έκβαση της κρίσιμης διήμερης συνεδρίασης της Fed απεικονίστηκε στις αμερικανικές αγορές. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- αναμένοντας το ανακοινωθέν της Fed είχαν σχεδόν παγώσει. Αλλά όταν ήρθε το αισιόδοξο μήνυμα ότι δεν πρόκειται η κεντρική τράπεζα να σφίξει τις στρόφιγγες του φθηνού χρήματος καθώς εκτιμά ότι δεν είναι ακόμη κατάλληλες οι συνθήκες στην οικονομία των ΗΠΑ, άρχισαν να κάνουν ράλι. Ο δείκτης Dow Jones απείχε χθες λιγότερο από 100 μονάδες για να σκαρφαλώσει και πάλι στις 10.000 μονάδες. Επισημαίνεται ότι τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ που παρέχουν τόσο φθηνή χρηματοδότηση στους επενδυτές είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες του επτάμηνου δυναμικού ράλι στις αγορές.

Θύμα της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής του κ. Μπερνάνκι και των συναδέλφων του, το δολάριο. Χθες το αμερικανικό νόμισμα έχασε νέο έδαφος. Μετά την απόφαση της Fed έπεσε έναντι του ευρώ στα 1,4844 δολάρια. Ενώ η διστακτικότητα των επενδυτών πριν από τη δημοσιοποίηση του ανακοινωθέντος της Fed ήταν εμφανής σε όλες τις αγορές του κόσμου, με συνέπεια τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν προτού μάθουν τις αποφάσεις της Fed, να μην παρουσιάσουν καμία μεταβολή.

Το χθεσινό μήνυμα Μπερνάνκι είναι σπουδαίας σημασίας για τους επενδυτές διότι γνωρίζουν ότι οι συνέπειες από την καλπάζουσα ανεργία και από την αναπόφευκτη δημοσιονομική στενότητα το 2010 καθιστούν απαραίτητη τη διατήρηση της ισχυρής νομισματικής τόνωσης από την ισχυρότερη στον κόσμο κεντρική τράπεζα. Μόνο έτσι θα αποτραπεί ο κίνδυνος οι τρέχουσες εύθραυστες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας να αναποδογυρίσουν σε μια διπλή ύφεση εξαιτίας μιας πρόωρης απόσυρσης των νομισματικών πακέτων τόνωσης. Συνεπώς οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να μη διακινδυνεύσουν τερματίζοντας την τρέχουσα πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και αποσύροντας την υπερβάλλουσα ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, παρ΄ ότι όλα τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία είναι πολύ θετικότερα των αναμενομένων.

Από τον σημαντικό τομέα της βιομηχανίας ως τον κρίσιμο τομέα της αγοράς κατοικίας, οι πρόσφατοι αριθμοί υποδηλώνουν ανάκαμψη. Η αγορά εργασίας όμως δεν μπορεί να ορθοποδήσει. Η μόνη, ως σήμερα τουλάχιστον, βελτίωση είναι ότι οι μηνιαίες θέσεις που χάνονται είναι λιγότερες από ό,τι ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον μήνα Αύγουστο έδειξαν ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες μείωσαν τον αριθμό των θέσεων εργασίας κατά 298.000. Αλλωστε η ανεργία εκτινάχθηκε στο 9,7% τον Αύγουστο από9,4% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk