Με «ευρωμεσογειακή διάσταση» τα φετινά, 11α Καβάφεια, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια

Η Αίγυπτος τιμά και φέτος το τεράστιο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, με την πραγματοποίηση των 11ων Καβαφείων, που οργανώνει η ελληνική πρεσβεία μαζί με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Αλεξανδρείας, την Οπερα του Καΐρου, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, καθώς και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Η Αίγυπτος τιμά και φέτος το τεράστιο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, με την πραγματοποίηση των 11ων Καβαφείων, που οργανώνει η ελληνική πρεσβεία μαζί με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Αλεξανδρείας, την Οπερα του Καΐρου, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, καθώς και την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Πρόκειται για τις κορυφαίες εκδηλώσεις μνήμης στον ποιητή που ανέδειξε όσο κανείς άλλος την ελληνική Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, δημιουργώντας μία πνευματική γέφυρα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και γενικότερα της Ελλάδας με ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό ακριβώς το πνεύμα της σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των λαών μέσα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, και ακόμη περισσότερο μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, δύο χωρών με μακραίωνη ιστορία φιλίας, προάγει και φέτος η διοργάνωση των 11ων Καβαφείων, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελληνας πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος χαρακτηρίζει τις φετινές εκδηλώσεις για τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή ως έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στην πολιτισμική συνεργασία των δύο χωρών. Μάλιστα, ο κ. Ζέπος επισημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος Καβάφης, γνωστός όσο κανείς άλλος Ελληνας ποιητής στην Αίγυπτο, έχει προσελκύσει φέτος το ενδιαφέρον σημαντικών πανεπιστημιακών καθηγητών, που θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και θα αποτελέσουν οι ίδιοι μέλη και της Κριτικής Επιτροπής για τα βραβεία που αποδίδονται στο όνομα του Αλεξανδρινού ποιητή.

Στην Οργανωτική Επιτροπή των φετινών Καβαφείων συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Ιδρύματος Πολιτισμού της Αιγύπτου κ. Γκάμπερ Ασφούρ, ο πρόεδρος Ένωσης Συγγραφέων Αιγύπτου και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αράβων Συγγραφέων κ. Μοχάμεντ Σαλμάουι, ο εκδότης κ. Ιμπραήμ Ελ Μοάλεμ, οι ελληνιστές καθηγητές του Πανεπιστημίου Καΐρου κκ Χάμντι Ιμπραήμ και Αχμεντ Ιτμάν κ.ά. Από ελληνικής πλευράς, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή – εκτός από τον Ελληνα πρέσβη στο Κάιρο – ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μιχάλης Πιερής, η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρία Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, η διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κυρία Μαρία Φραγκή, ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – παραρτήματος Αλεξανδρείας κ. Μανόλης Μαραγκούλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής κ.ά.

«Πρόκειται για εκδηλώσεις μνήμης για έναν μεγάλο ποιητή, που με την παρουσία ακαδημαϊκών από διαφορετικές χώρες, αναδεικνύουν το ελληνικό πνεύμα», προσθέτει ο Ελληνας πρέσβης. Ο κ. Ζέπος δίνει γι’ αυτόν το λόγο μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι φέτος οι πανεπιστημιακοί που συμμετέχουν δεν προέρχονται μόνο από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και από άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές
χώρες, προσδίδοντας στα φετινά Καβάφεια μία «ευρωμεσογειακή διάσταση».

Παράλληλα, σημαντικό είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με κεντρική εκδήλωση τη μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την απονομή των Βραβείων Καβάφη, με σολίστ τον διεθνούς φήμη πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Οπερας του Καΐρου.

Τα φετινά 11α Καβάφεια 2009 θα συνεχιστούν στις 10 Δεκεμβρίου με Λογοτεχνικό Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στη φημισμένη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, θα πέσει η αυλαία των εκδηλώσεων με βραδιά ποίησης» που θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι, όπου έζησε στην Αλεξάνδρεια ο μεγάλος ποιητής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk