Η Θεσσαλονίκη στη γραμμή της Ιστορίας

Πώς βλέπουν οι νέοι καλλιτέχνες τη Θεσσαλονίκη; Την απάντηση δίνει από σήμερα και ως το τέλος Οκτωβρίου η έκθεση της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, καθώς περιλαμβάνει έργα νέων δημιουργών, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι, στο πλαίσιο του εργαστηρίου που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ιδιος τόπος- Αλλοι καιροί», είδαν την πόλη… με άλλα μάτια. Σαλιγκάρια που αφήνουν τα σημάδια τους επάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια διηγούνται τη «Γραμμή της Ιστορίας», έτσι όπως τη φαντάστηκε ο Κουβανός Βιλφρέδο Πριέτο.

Πώς βλέπουν οι νέοι καλλιτέχνες τη Θεσσαλονίκη; Την απάντηση δίνει από σήμερα και ως το τέλος Οκτωβρίου η έκθεση της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, καθώς περιλαμβάνει έργα νέων δημιουργών, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι, στο πλαίσιο του εργαστηρίου που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ιδιος τόπος- Αλλοι καιροί», είδαν την πόλη… με άλλα μάτια.

Σαλιγκάρια που αφήνουν τα σημάδια τους επάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια διηγούνται τη «Γραμμή της Ιστορίας», έτσι όπως τη φαντάστηκε ο Κουβανός Βιλφρέδο Πριέτο. Στιγμές από τη λειτουργία του Μπέη Χαμάμ ως οθωμανικού λουτρού ζωντανεύουν ξανά από την Πακιστανή Χάμρα Αμπάς. Ως άνθρωπο με κεφάλι ζωγραφισμένο και σώμα γλυπτό την είδε η Χαρά Πιπερίδου. Ανιμέισον με πρωταγωνιστή ένα… Υugo, αλλά και το πραγματικό αυτοκίνητο, συνθέτουν τη βιντεοεγκατάσταση «Κάτω από την πόλη», με την οποία η Janis Ραφαηλίδου μεταφέρει την ιδέα της μετανάστευσης. Ακόμη, ο Γιανγκ Γιονγκλιάνγκ από την Κίνα συνθέτει την αρχαία ιστορία της πόλης με το παρόν, δημιουργώντας ένα κιονόκρανο στη μια άκρη του οποίου στοιβάζονται πολυκατοικίες.

«Βασική ιδέα είναι να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να γνωρίσουν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πόλεις με τόσο μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή. Μια πόληπου βίωσε την πολυπολιτισμικότητα, γνώρισε κατακτητές και καταστροφές,αίγλη και οικονομική ευρωστία και έχει συνθέσει την Ιστορία της από τη διαφορετικότητα των κατοίκων της» λέει η ιστορικός τέχνης κυρία Αννα Μυκονιάτη , η οποία επιμελήθηκε το πρότζεκτ. Τις πληροφορίες αυτές άλλωστε έλαβαν οι έντεκα καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσα από επιτόπιες επισκέψεις-ξεναγήσεις, ομιλίες από αρχαιολόγους και ιστορικούς και από τη σχετική βιβλιογραφία.

Τα έργα θα παρουσιαστούν στο «Αρτ Φόρουμ Βίλκα Γκάλερι», ενώ στις 8 το βράδυ θα προηγηθεί περφόρμανς της Αμπάς στο Μπέη Χαμάμ.

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk