Εξαγορά του ελληνικού δικτύου της Shell από την Motor Oil έναντι 219.1 εκατ. ευρώ

Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Royal Dutch Shell για την εξαγορά του ελληνικού δικτύου των 700 περίπου πρατηρίων της, καθώς και μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων της πολυεθνικής εταιρίας στην Ελλάδα, έναντι τιμήματος 219,1 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό σήμα Shell θα διατηρηθεί στα πρατήρια για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Στον έλεγχο της Μότορ Όιλ περνά το δίκτυο των πρατηρίων καυσίμων της Shell, καθώς και μια σειρά περιουσιακών στοιχείων της πολυεθνικής εταιρίας στη χώρα μας, έναντι τιμήματος 219,1 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα την Πέμπτη και προβλέπει ότι η Motor Oil εξαγοράζει από την «Shell Overseas Holding LTD»:

– τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των 700 περίπου πρατηρίων καυσίμων που φέρουν το σήμα της,

– τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. (Καλοχώρι, Αμφιλοχία, Πέραμα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος),

– την ανάμιξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα,

– την αποθήκευση και διανομή χημικών,

– το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.

Η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων αυτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας SHELL HELLAS AE.

Το υπόλοιπο 51% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της SHELL OVERSEAS HOLDINGS LTD. Η δραστηριότητα της εμπορίας λιπαντικών με το εμπορικό σήμα SHELL δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η διατήρηση του εμπορικού σήματος της SHELL στα πρατήρια καυσίμων που αποτελούν αντικείμενο της συναλλαγής για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών.

Επιπλέον η Μότορ Όιλ αγοράζει από την SHELL GAS (LPG) HOLDINGS BV το 100% των μετοχών της SHELL GAS A.E.B.E. ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ, εταιρείας μέσω της οποίας ο Όμιλος SHELL δραστηριοποιείται στον κλάδο του υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα. Το τίμημα για την εταιρία υγραερίου συμφωνήθηκε στα 26,5 εκατ. ευρώ.

Οι συμφωνίες τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και των επιτροπών ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο τα Ελληνικά Πετρέλαια εξαγόρασαν το δίκτυο πρατηρίων της BP.

Συμφωνία μεταξύ Π.Πετρόπουλος-Shell για τα λιπαντικά

Την υπογραφή συμφωνίας με τον Όμιλο Shell, για την αντιπροσώπευση και διανομή στην ελληνική αγορά των λιπαντικών με το σήμα Shell, ανακοίνωσε η εταιρία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ θα εξαγοράσει από την Shell Ελλάς Α.Ε την δραστηριότητα πωλήσεων και εμπορίας λιπαντικών αυτοκινήτου, ναυτιλίας, αεροπορίας και βιομηχανίας.

Επίσης θα παρέχει υπηρεσίες παράδοσης λιπαντικών στους διεθνείς πελάτες ναυτιλίας της Shell Marine Products (SMP).

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010, και υπόκειται στην έγκριση των Ελληνικών Αρχών Ανταγωνισμού. Το τίμημα, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και δανεισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 14 εκατ. ευρώ και θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της δραστηριότητας πριν την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk