Αναζητώντας υπαίθριο χώρο

Σε μπελάδες έβαλε τις Αρχές της Ν.Υόρκης το στήσιμο της σκηνής του Μ.Καντάφι ενώ ο λίβυος ηγέτης στην ομιλία στράφηκε κατά των χωρών μελώντ ου ΟΗΕ

Σε μπελάδες έβαλε τις Αρχές της Νέας Υόρκης ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος δίνει το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το πρόβλημα είχε να κάνει με το πού θα στηθεί η γνωστή σκηνή του Λίβυου προέδρου στη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη.

Σε μπελάδες έβαλε τις Αρχές της Νέας Υόρκης ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος δίνει το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πρόβλημα είχε να κάνει με το πού θα στηθεί η γνωστή σκηνή του Λίβυου προέδρου στη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη.

Αρχικά ο Καντάφι επρόκειτο να την εγκαταστήσει εκτός πόλης, στο Νιου Τζέρσεϊ, σε έκταση ιδιοκτησίας της πρεσβείας της Λιβύης.

Ωστόσο, οι Αρχές δεν το επέτρεψαν, οπότε ο Καντάφι άλλαξε προορισμό: η τέντα επρόκειτο να στηθεί στην καρδιά του Μανχάταν, στο Σέντραλ Παρκ.

Ακολούθως υπήρξαν πληροφορίες για έκταση που ανήκει στον πολυεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν διευκρίνισε αν επέτρεψε το στήσιμο της σκηνής, σημειώνοντας απλώς ότι το σημείο εκείνο παραχωρήθηκε προσωρινά σε «σε άτομα από τη Μέση Ανατολή, τα οποία μπορεί να έχουν ή και να μην έχουν καμία σχέση με τον κύριο Καντάφι».

Τελικώς, η σκηνή στήθηκε στην έκταση του Τραμπ στο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεών του στο εξωτερικό, ο Λίβυος ηγέτης στήνει πάντοτε τη σκηνή του σε κεντρικά σημεία των πόλεων, κρατώντας ζωντανή την παράδοση των νομαδικών λαών της Αφρικής.

Αίσθηση προκάλεσε η πρώτη ομιλία του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήδη από την εισαγωγή της. Ο Μ.Καντάφι στράφηκε κατά των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, κατηγορώντας τες ότι προδίδουν τις αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Το δικαίωμα του βέτο είναι αντίθετο στη Χάρτα του ΟΗΕ, η ύπαρξη μονίμων μελών είναι αντίθετη στη Χάρτα», τόνισε ο Καντάφι, κραδαίνοντας το γαλάζιο βιβλιαράκι, στο οποίο περιέχεται το ιδρυτικό κείμενο του ΟΗΕ.

«Στο προοίμιό της, η Χάρτα τονίζει πως όλα τα κράτη μέλη είναι ίσα, είτε είναι μεγάλα, είτε μικρά», δήλωσε ο Καντάφι, αποσπώντας ένα όχι και τόσο ενθουσιώδες χειροκρότημα.

«Η δύναμη του βέτο θα πρέπει να καταργηθεί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μας προσέφερε ασφάλεια, αλλά φόβο και κυρώσεις», τόνισε ο ίδιος.

Ο Μ.Καντάφι στιγμάτισε επίσης τις μεγάλες δυνάμεις, κατηγορώντας τες πως ευθύνονται για την έναρξη πολλών συγκρούσεων, πάνω από 65 από την ίδρυση του ΟΗΕ εδώ και πάνω από 60 χρόνια, όπως είπε, αποσκοπώντας να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι τα μόνιμα μέλη που έχουν και δικαίωμα βέτο είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk