Οργή Σαρκοζί, ο οποίος απαιτεί νέα σύνοδο

Θυμωμένος με τη στάση των ΗΠΑ, αλλά και άλλων μεγάλων αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων ρυπαντών μπροστά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής εμφανίστηκε χθες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. O «Σαρκό» πρότεινε μάλιστα τη διοργάνωση και νέας συνόδου κορυφής για το κλίμα τον ερχόμενο Νοέμβριο. «Με δεδομένο το πόσο περίπλοκες είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις, απαιτείται νέα σύνοδος πριν από την Κοπεγχάγη» , είπε, «ώστε οι μεγαλύτεροι ρυπαντές να προχωρήσουν σε πιο ξεκάθαρες δεσμεύσεις περικοπών, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της Κοπεγχάγης».

Θυμωμένος με τη στάση των ΗΠΑ, αλλά και άλλων μεγάλων αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων ρυπαντών μπροστά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής εμφανίστηκε χθες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. O «Σαρκό» πρότεινε μάλιστα τη διοργάνωση και νέας συνόδου κορυφής για το κλίμα τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Με δεδομένο το πόσο περίπλοκες είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις, απαιτείται νέα σύνοδος πριν από την Κοπεγχάγη» , είπε, «ώστε οι μεγαλύτεροι ρυπαντές να προχωρήσουν σε πιο ξεκάθαρες δεσμεύσεις περικοπών, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της Κοπεγχάγης». Και προειδοποίησε: «Αν συνεχίσουμε να ενεργούμε όπως κάνουμε ως τώρα, βαδίζουμε στο μονοπάτι προς την αποτυχία».

Το ξέσπασμα του «Σαρκό» ενώπιον της ειδικής συνόδου κορυφής για το κλίμα ήταν η εντονότερη ως τώρα αντίδραση στα αμερικανικά μισόλογα, αλλά σε καμία περίπτωση η μόνη. Η απογοήτευση των ευρωπαίων, ιδίως, αξιωματούχων είναι διάχυτη, αφού είναι προφανές ότι περίμεναν πολύ περισσότερα από τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του άρτι επανεκλεγέντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Νέα Υόρκη: «Δυστυχώς, για πολλούς λόγους, είναι τώρα αδύνατον να έχουμε πλήρη συμφωνία σε όλους τους δεσμευτικούς στόχους στην Κοπεγχάγη. Πλέον, δεν είναι ρεαλιστικό (…) Αν δεν κινηθούν αρκετά οι ΗΠΑ, άλλοι μπορεί να κρυφτούν πίσω από αυτό, και δεν θα υπάρξει παγκόσμιο κίνημα» είπε ο κάθε άλλο παρά «αντιαμερικανός» κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Σ ύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian», οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δυναμιτίσουν τις διαπραγματεύσεις, απαιτώντας να καταργηθεί ολόκληρη η αρχιτεκτονική του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της διεθνούς συμφωνίας που λήγει το 2012, και να αντικατασταθεί με νέο σύστημα αμερικανικού σχεδιασμού. Η ΕΕ επιθυμεί, αντίθετα, να διατηρήσει τα συστήματα του Κιότο, ενώ έχει υποσχεθεί μονομερώς τη μείωση των εκπομπών της κατά τουλάχιστον 20% ως το 2020. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, οι εκπομπές κάθε χώρας και η αγορά πιστώσεων εκπομπής άνθρακα υπόκεινται σε ένα κοινό διεθνές σύστημα. Η κυβέρνηση Ομπάμα θα προτιμούσε, αντίθετα, κάθε χώρα να καθορίζει τους δικούς της κανόνες και να αποφασίζει μονομερώς πώς θα επιτύχει τους στόχους μείωσης. Στη «συμφωνία εφαρμογής» που η Ουάσιγκτον υπέβαλε στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάιο αναφέρεται ρητά ότι η μείωση των εκπομπών σε κάθε χώρα πρέπει να «συμμορφώνεται με την τοπική νομοθεσία» και όχι με τους διεθνείς κανονισμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk