Παρά τις αντιδράσεις

Γαλλία Αυστηρές κυρώσεις για τους «πειρατές» του διαδικτύου

Το τελικό «πράσινο φως» πήρε από το Κοινοβούλιο της Γαλλίας ο νόμος που επιτρέπει στις αρχές να διακόπτουν τις διαδικτυακές συνδέσεις για τους χρήστες που επιμένουν να κατεβάζουν πειρατική μουσική και ταινίες. Στην προηγούμενη μορφή του, το νομοσχέδιο είχε κριθεί αντισυνταγματικό.

Το τελικό «πράσινο φως» πήρε από το Κοινοβούλιο της Γαλλίας ο νόμος που επιτρέπει στις αρχές να διακόπτουν τις διαδικτυακές συνδέσεις για τους χρήστες που επιμένουν να κατεβάζουν πειρατική μουσική και ταινίες.

Το νέο μέτρο, ένα από τα αυστηρότερα που έχουν εγκριθεί κατά της διαδικτυακής πειρατείας, είχε τη στήριξη της δισκογραφικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας, συνάντησε όμως αντιδράσεις από οργανώσεις καταναλωτών αλλά και από αρκετούς βουλευτές.

Πριν τελικά λάβει την οριστική έγκριση από την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε στην προηγούμενη μορφή του ως αντισυνταγματικό.

Όπως εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο, το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε μια βασική διάταξη η οποία έδινε σε μια νέα κρατική αρχή την αρμοδιότητα να διακόπτει τις διαδικτυακές συνδέσεις των υπότροπων.

Στη νέα του μορφή, το νομοσχέδιο αφήνει αυτή την αρμοδιότητα στα δικαστήρια.

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις πρώτες δύο προειδοποιήσεις θα αποκλείονται από το Διαδίκτυο έως και ένα χρόνο ή θα αντιμετωπίζουν χρηματικό πρόστιμο έως 300.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης έως δύο ετών.

Οι συνδρομητές που λόγω «αμέλειας» άφησαν άλλους χρήστες να κατεβάσουν πειρατικά τραγούδια ή ταινίες θα τιμωρούνται με αποκλεισμό για ένα μήνα ή χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.

«Οι ποινές θα είναι πιθανότατα σπάνιες, καθώς πιστεύω στην αποτρεπτική ισχύ του μέτρου» σχολίασε ο υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk