Στην παγίδα του Αφγανιστάν

Αυξημένος συναγερμός στη Γερμανία μετά τα απειλητικά βίντεο της Αλ Κάιντα

Η Γερμανία διατηρεί στρατιωτική δύναμη άνω των 4.000 ανδρών στο Αφγανιστάν με έδρα το βορρά, ο οποίος είναι λιγότερος βίαιος συγκριτικά με το νότο και ειδικά την επικίνδυνη επαρχία Χελμάντ.

Σε απόσταση αναπνοής από τις ομοσπονδιακές εκλογές, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Γερμανία, ιδίως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, μετά την εμφάνιση σειράς βίντεο της Αλ Κάιντα που απειλεί με τρομοκρατικές επιθέσεις εάν δεν αποσυρθεί η χώρα από το Αφγανιστάν.

Η Γερμανία διατηρεί στρατιωτική δύναμη άνω των 4.000 ανδρών στο Αφγανιστάν με έδρα το βορρά, ο οποίος είναι λιγότερος βίαιος συγκριτικά με το νότο και ειδικά την επικίνδυνη επαρχία Χελμάντ.

Καθ’ οδόν προς τις εκλογές της Κυριακής μόνο η Αριστερά στηρίζει την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, όμως η Γερμανία έχει χάσει 35 άνδρες στο μέτωπο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το 55% της κοινής γνώμης επιθυμεί την επιστροφή των στρατιωτών.

Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας είναι εμφανής στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της Γερμανίας. Έχουν αναπτυχθεί ενισχύσεις και οι αστυνομικοί περιπολούν ανά ζεύγη με αλεξίσφαιρα γιλέκα και πολυβόλα.

Τα προληλπτικά μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν αφότου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (BND) έκρινε ως αξιόπιστα τα βίντεο που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική γλώσσα στο Διαδίκτυο.

«Στη δημοκρατία μόνο ο λαός μπορεί να διατάξει τους στρατιώτες να γυρίσουν πίσω. Αλλά εάν ο γερμανικός λαός αποφασίσει υπέρ της παράτασης του πολέμου θα έχει καταδικάσει ο ίδιος τον εαυτό του» λέει σε ένα από τα βίντεο ο Μπεκάι Χαράτς, μέλος της Αλ Κάιντα και ήδη στις γερμανικές λίστες με τους υπόπτους τρομοκρατίας.

Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν στην προβολή των βίντεο, καταγγέλλοντας τις απόπειρες της Αλ Κάιντα να υπαγορεύσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Στα βίντεο διατυπώνονται απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές εάν δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

Η ηγεσία της Αλ Κάιντα ίσως ελπίζει να επαναλάβει αυτό που συνέβη στις ισπανικές εκλογές πέντε χρόνια πριν όταν αιματοκυλίστηκε η Μαδρίτη, αναφέρει το BBC. Λίγο μετά η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η οποία είχε στείλει τα ισπανικά στρατεύματα στο Ιράκ, ηττήθηκε στις κάλπες από τους Σοσιαλιστές του Χοσέ Θαπατέρο.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk