«Πράσινο φως» στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων στη Στρατονίκη του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής θα ταχθεί μεθαύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η σύμβουλος κυρία Μαρίνα Κωνσταντινίδου. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει κάτοικοι της Στρατονίκης και ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης των μεταλλείων. Η σύμβουλος Επικρατείαςθα εισηγηθεί να γίνει δεκτός μόνο ένας από τους δεκάδες λόγους που προβάλλουν στην αίτησή τους οι κάτοικοι και να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση για μια ατέλεια που μπορεί να ξεπεραστεί άμεσα με την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού.

Υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων στη Στρατονίκη του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής θα ταχθεί μεθαύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η σύμβουλος κυρία Μαρίνα Κωνσταντινίδου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει κάτοικοι της Στρατονίκης και ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης των μεταλλείων.

Η σύμβουλος Επικρατείαςθα εισηγηθεί να γίνει δεκτός μόνο ένας από τους δεκάδες λόγους που προβάλλουν στην αίτησή τους οι κάτοικοι και να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση για μια ατέλεια που μπορεί να ξεπεραστεί άμεσα με την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού.

Ειδικότερα, η κυρία Κωνσταντινίδου θα επισημάνει ότι στην τεχνική μελέτη δεν περιλαμβάνεται έγκριση του υπουργού Πολιτισμού για τις ήδη υπάρχουσες προ του 1830 στοές των μεταλλείων, οι οποίες σύμφωνα με τη νομοθεσία υπάγονται στην κατηγορία των αρχαίων μνημείων.

Παράλληλα, η ίδια σύμβουλος Επικρατείας θα προτείνει να απορριφθεί δεύτερη αίτηση των ίδιων κατοίκων που ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και την εκμετάλλευση των μεταλλείων. Η κυρία Κωνσταντινίδου θα εισηγηθεί να απορριφθούν ως αβάσιμοι όλοι οι ισχυρισμοί των κατοίκων της Στρατονίκης.

Παρέμβαση υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων έχουν καταθέσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία, όπως και κάτοικοι της περιοχής.

Πώς γεννήθηκαν οι αντιδράσεις
Η Στρατονίκη και ο διπλανός οικισμός, τα Στάγειρα, βρίσκονται πάνω από το πλούσιο μεταλλείο μολύβδου- αργύρου- ψευδαργύρου των Μαύρων Πετρών. Επί τρία χρόνια, από το 2000 ως το 2003, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, «η καναδική ΤVΧ έσκαβε παράνομα κάτω από τα σπίτια του χωριού, με τη συνενοχή των κρατικών υπηρεσιών και της Νομαρχίας Χαλκιδικής». Τα σπίτια του χωριού ράγισαν από τις υπόγειες εκρήξεις, ενώ το έδαφος καθιζάνει. Κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν και ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Οπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, η Στρατονίκη είναι χτισμένη σε έδαφος με δυσμενή γεωλογικά χαρακτηριστικά. Μέσα από τη Στρατονίκη και το μεταλλείο διέρχεται το ενεργό σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου- Βαρβάρας. Σημαντικός όμως είναι ο κίνδυνος και από τα απόβλητα των μεταλλείων. «Η επαναφορά μεγάλου μέρους των αποβλήτων στις υπόγειες στοές (οι οποίες δεν έχουν πλέον μετάλλευμα) είναι μια πολύ βολική λύση για την εταιρεία» τονίζει στην αναφορά του για τη Στρατονίκη το Παρατηρητήριο. Επισημαίνει μάλιστα ότι το μετάλλευμα της Στρατονίκης έχει υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού, καδμίου και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες, μαζί με το κυάνιο που χρησιμοποιείται στον εμπλουτισμό, καταλήγουν στα απόβλητα. Και τονίζει το Παρατηρητήριο: «Πρόκειται για τίποτα λιγότερο από μια ένεση δηλητηρίων στον υδροφόρο ορίζοντα».

Τ ο 2002 το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε παράνομη την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη και από το 2003 το μεταλλείο σταμάτησε να λειτουργεί. Τον Σεπτέμβριο του 2005 το μεταλλείο ξαναμπαίνει σε λειτουργία από τη νέα εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και κάτοικοι κατέθεσαν τότε νέα αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ. «Η Στρατονίκη έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον ορυκτό της πλούτο. Στο παρελθόνο Μποδοσάκης είχε επιχειρήσει να εκκενώσει το χωριό για να εκμεταλλευθεί το κοίτασμα. Δεν τα κατάφερε. Ομως η Στρατονίκη είδε τα σπίτια της να γκρεμίζονται, τα άλλοτε πλούσια νερά της να στεγνώνουν και τους νέους της να φεύγουν. Από μια ακμάζουσα κωμόπολη 3.500 κατοίκων κατάντησε να έχει μόνο 800, τους περισσότερους συνταξιούχους μεταλλωρύχους» σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Τον Ιούνιο του 2006 οι κάτοικοι της Στρατονίκης καταθέτουν αναφορά για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απορρίπτει την αίτηση αναστολής εργασιών στο μεταλλείο, αν και δέχεται ότι «προκύπτει βλάβη για τους αιτούντες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk