ΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

«Ημέρα χωρίς ΙΧ» μόνο στα χαρτιά

Με κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στις βασικότερες οδικές αρτηρίες «τίμησαν» οι Αθηναίοι την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, παρά τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησής τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό φωτογραφικό στιγμιότυπο: μεταξύ εκατοντάδων ΙΧ οχημάτων διακρίνεται και ένα λεωφορείο!). Στην Κηφισού, στο ρεύμα προς Πειραιά, στη λεωφόρο Κηφισιάς, στο ύψος των Αμπελοκήπων και του Παραδείσου Αμαρουσίου, στις εξόδους της Αττικής οδού, προς την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και το ΟΑΚΑ, αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως τις λεωφόρους Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας, τα αυτοκίνητα διατήρησαν με.

Με κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στις βασικότερες οδικές αρτηρίες «τίμησαν» οι Αθηναίοι την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, παρά τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησής τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό φωτογραφικό στιγμιότυπο: μεταξύ εκατοντάδων ΙΧ οχημάτων διακρίνεται και ένα λεωφορείο!). Στην Κηφισού, στο ρεύμα προς Πειραιά, στη λεωφόρο Κηφισιάς, στο ύψος των Αμπελοκήπων και του Παραδείσου Αμαρουσίου, στις εξόδους της Αττικής οδού, προς την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και το ΟΑΚΑ, αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως τις λεωφόρους Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας, τα αυτοκίνητα διατήρησαν με… άνεση τα κυκλοφοριακά «πρωτεία». Ειδικά μάλιστα τις πρωινές ώρες αιχμής, και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Κηφισού, τα οχήματα προχωρούσαν με… βήμα σημειωτόν από το ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας ως το ύψος της Ιεράς οδού.

Με αφορμή την εντεινόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πρωτεύουσα, αλλά και την κωλυσιεργία στη διαμόρφωση ευρύτατου δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Λεκανοπέδιο, ποδηλάτες από πολλά σημεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι για την παραπάνω κατάσταση και την έλλειψη, όπως τη χαρακτηρίζουν, κυκλοφοριακής κουλτούρας στη χώρα. Μαζί με τους ποδηλάτες κατήλθαν και κάτοικοι και φορείς από τους δήμους που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για την επιχειρούμενη κατασκευή δικτύου αυτοκινητοδρόμων και κόμβων στον Υμηττό.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις
Στη Θεσσαλονίκη η μεταφορά των επιβατών γινόταν δωρεάν τις απογευματινές ώρες από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ενώ, με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους, ο δήμος διοργάνωσε ποδηλατοδρομία. Τα προβλήματα όμως για τους ποδηλάτες και τους περιπατητές παραμένουν, με επίκεντρο τον νέο ποδηλατόδρομο της οδού Δωδεκανήσου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζώνη παρκαρίσματος και τοποθέτησης των κάδων ανακύκλωσης και απορριμμάτων, δυσχεραίνοντας τη μετακίνηση των ποδηλατών.

Την ίδια στιγμή, καταστηματάρχες και ιδιώτες διαμαρτύρονται για την επέκταση των ποδηλατοδρόμων καθώς, όπως υποστηρίζουν, καθίσταται δυσχερής ο καθημερινός ανεφοδιασμός των καταστημάτων και μειώνεται η αγοραστική κίνηση. Πάντως ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται να προχωρεί στην ολοκλήρωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, στοχεύοντας σε διαδρομές συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων. Με ποδηλατοδρομίες και άλλες εκδηλώσεις συμμετείχαν στην Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο κάτοικοι και φορείς στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στον Βόλο, στη Βέροια, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στη Ρόδο, στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk