100 κρίσιμες ημέρες

Δέσμευσεις της επόμενης κυβέρνησης για το περιβάλλον ζητά η WWF

«Περιβαλλοντική πυγμή» σε μια σειρά θεμάτων, από την εκτροπή του Αχελώου και τον Υμμητό μέχρι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ζητά η WWF Ελλάδος από όποια κυβέρνηση αναδείξουν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

«Περιβαλλοντική πυγμή» σε μια σειρά θεμάτων, από την εκτροπή του Αχελώου και τον Υμμητό μέχρι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ζητά η WWF Ελλάδος από όποια κυβέρνηση αναδείξουν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

«Παρότι η οικονομική κρίση έχει σχεδόν μονοπωλήσει την προεκλογική αντιπαράθεση, η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη και απαιτεί δραστικές και επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις» δηλώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας.

Με έκθεσή της που τιτλοφορείται «100 Ημέρες για το Περιβάλλον», η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά:

  • Δέσμευση από το νέο πρωθυπουργό, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της Κοπεγχάγης, για στήριξη του στόχου μείωσης των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40% έως το 2020, σε σχέση με το έτος βάσης 1990.
  • Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000.
  • Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών, με προτεραιότητα στις περιαστικές περιοχές, και κατάργηση νομικών διατάξεων που υποβαθμίζουν την προστασία των δασών.
  • Ολοκλήρωση του καταλόγου των θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 και επικαιροποίηση και ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.
  • Ανάκληση της έγκρισης για τα έργα εκτροπής του Αχελώου και έναρξη διαδικασιών διαμόρφωσης σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, έπειτα από ανοιχτή διαβούλευση.
  • Απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό και έναρξη διαδικασίας σχεδιασμού νέου ΠΔ για δημιουργία Εθνικού Πάρκου.
  • Ανάκληση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό και δρομολόγηση διαδικασίας αναθεώρησης του Εθνικού Χωροταξικού.
  • Ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες τουλάχιστον για τα δάση και τη βιοποικιλότητα. Στο νέο υπουργείο είναι απαραίτητη η ίδρυση κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων.

«Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην πρότασή μας αποτελούν αυτονόητες προτεραιότητες, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν γίνει πράξη» σημειώνει η κυρία Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της οργάνωσης. «Με βάση αυτό το κείμενο, θα είναι πολύ πιο εύκολη η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου από όλους τους περιβαλλοντικά ενεργούς πολίτες και οργανώσεις».

Η πρόταση έχει σταλεί στους επικεφαλής των έξι κομμάτων που μετείχαν στην τηλεοπτική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk