Η γρίπη απειλεί τους καρδιοπαθείς

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι καρδιοπαθείς που μολύνονται με τον ιό της γρίπης αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό, που έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα ζει υπό τη σκιά της νέας γρίπης, δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα άτομα με καρδιοπάθειες είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν τόσο για την κοινή όσο και για τη νέα γρίπη προκειμένου να αποφύγουν σοβαρές επιπλοκές. Βρετανοί ερευνητές προχώρησαν σε μετα-ανάλυση 39 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν καρδιοπαθείς και ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ της μόλυνσης με ιούς της γρίπης και της εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων.

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι καρδιοπαθείς που μολύνονται με τον ιό της γρίπης αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό, που έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα ζει υπό τη σκιά της νέας γρίπης, δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα άτομα με καρδιοπάθειες είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν τόσο για την κοινή όσο και για τη νέα γρίπη προκειμένου να αποφύγουν σοβαρές επιπλοκές.

Βρετανοί ερευνητές προχώρησαν σε μετα-ανάλυση 39 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν καρδιοπαθείς και ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ της μόλυνσης με ιούς της γρίπης και της εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές στον δικτυακό τόπο της επιθεώρησης «Τhe Lancet Ιnfectious Diseases», έως και οι μισοί από τους μη αναμενόμενους θανάτους εξαιτίας της γρίπης οφείλονταν σε ύπαρξη καρδιοπάθειας.

Οι ιοί της γρίπης είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονές, κυρίως στους πνεύμονες. Μπορούν να προκαλέσουν επίσης οίδημα της καρδιάς ή των στεφανιαίων αρτηριών, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων, ικανών να προκαλέσουν καρδιακό επεισόδιο.

«Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της εμφάνισης γρίπης και έτσι, θεωρητικώς, αναμένεται να είναι και αποτελεσματικό στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης» σημείωσε ο Αντριου Χέιγουορντ , ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης από το University College του Λονδίνου.

«Το μήνυμα που περνά η συγκεκριμένη μελέτη είναι τόσο ισχυρό και τόσο λογικό ώστε να μην μπορεί κανένας να το αγνοήσει» σχολίασε ο δρ Ραλφ Μπρίντις, αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, και προσέθεσε: «Αν πείσουμε τους καρδιοπαθείς να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, τελικώς θα σωθούν ζωές». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχετικά μικρό ποσοστό καρδιοπαθών λαμβάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν τα αποτελέσματα της μελέτης αφορούν και τα υγιή άτομα χωρίς ιστορικό καρδιοπαθειών. Σημειώνουν σε κάθε περίπτωση ότι οι ιοί της γρίπης μπορούν να «πυροδοτήσουν» καρδιακά επεισόδια σε άτομα που δεν πάσχουν εμφανώς από καρδιακό πρόβλημα αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το περιττό βάρος.

Οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος σώζουν… καρδιές
Οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος, οι οποίοι έχουν ισχύσει σε αρκετές χώρες- από τον περασμένο Ιούλιο και στη δική μας -, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση των καρδιακών επεισοδίων από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν οι ειδικοί. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε δύο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, στα «Circulation» και «Journal of the Αmerican College of Cardiology», δείχνουν ότι οι αντικαπνιστικοί νόμοι έχουν ήδη μειώσει τον αριθμό καρδιακών επεισοδίων στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική κατά ένα τρίτο. Οπως συγκεκριμένα έδειξε μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που δημοσιεύθηκε στο «Circulation» και η οποία αφορούσε μετα-ανάλυση 13 προηγούμενων μελετών, τα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και στη Βόρεια Αμερική άρχισαν να πέφτουν αμέσως μετά την υιοθέτηση αντικαπνιστικών νόμων, φθάνοντας στο 17% έπειτα από έναν χρόνο. Η πτωτική πορεία ήταν συνεχής και, όπως φάνηκε, η μείωση των ποσοστών καρδιακών επεισοδίων έφθασε στο 36% έπειτα από τρία χρόνια ισχύος των νόμων.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk