Τα μάθατε τα νέα;

«Στις 4 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για την οικονομία και όχι επειδή είναι η Ημέρα των Ζώων» μου υπενθύμισε με ένα λακωνικό σημείωμά της, το οποίο συνοδευόταν από έναν κουμπαράγουρουνάκι, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών κυρία Φωτεινή Πιπιλή. Ομολογώ ότι το είχα ξεχάσει. Οχι τις εκλογές, αυτές δεν με αφήνουν με τίποτε να τις ξεχάσω οι φιλόδοξοι βουλευτές, υπουργοί κ.λπ.- αλήθεια, πώς νιώθετε μετά το χθεσινό ντιμπέιτ των κκ.

«Στις 4 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για την οικονομία και όχι επειδή είναι η Ημέρα των Ζώων» μου υπενθύμισε με ένα λακωνικό σημείωμά της, το οποίο συνοδευόταν από έναν κουμπαράγουρουνάκι, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών κυρία Φωτεινή Πιπιλή. Ομολογώ ότι το είχα ξεχάσει. Οχι τις εκλογές, αυτές δεν με αφήνουν με τίποτε να τις ξεχάσω οι φιλόδοξοι βουλευτές, υπουργοί κ.λπ.- αλήθεια, πώς νιώθετε μετά το χθεσινό ντιμπέιτ των κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου;

Αυτό που δεν θυμόμουν ήταν ότι η μάχη της κάλπης, όπου αγεληδόν θα σπεύσουμε να αναδείξουμε τους εκλεκτούς μας, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Είναι, ό,τι και να λέμε, μια σύμπτωση που μπορεί να προκαλέσει πολλές συζητήσεις…

Ενώ όμως εμείς συζητούμε για το ποιος από τους προέδρους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων κέρδισε τις εντυπώσεις κατά την τηλεμαχία που μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο, οι προβληματισμένοι πολίτες του ταλαίπωρου πλανήτη μας έχουν άλλους, πιο ουσιαστικούς προβληματισμούς. Οι οποίοι αφορούν το μέλλον όλων μας και όχι μόνο της Ελλαδίτσας. Στη μεγαλύτερη ως σήμερα σύνοδο κορυφής για το κλίμα, χθες, στην έδρα του ΟΗΕ, συναντήθηκαν εκατό ηγέτες κρατών απ΄ όλον τον κόσμο. Σκοπός τους να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες (και δεν είναι λίγες) πάνω στο επίμαχο θέμα, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο. Κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται- για να μην πω: κομματάρα.

Για την ενημέρωσή σας- και για να ξέρετε ποιος ευθύνεται περισσότερο για τον κακής ποιότητος αέρα που αναπνέετε – οι ΗΠΑ και η Κίνα ευθύνονται για το 20% (εκάστη) της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση για το 14%, η Ρωσία και η Ινδία για το 5%. Είναι διεθνής η συνωμοσία.

Κάτι η μόλυνση που απειλεί την υγεία μας, κάτι η νέα γρίπη που παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών- «τα σχολεία μας είναι επαρκώς προετοιμασμένα» δήλωσε και πάλι ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος – μας ανησυχεί, είναι και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ασθενεί εδώ και χρόνια… Τι θα μας σώσει από τα τρία (και άλλα πολλά) κακά της μοίρας μας; Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον πρόεδρό του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τον «Ευαγγελισμό» για να παρουσιάσει τις προτάσεις του συνδυασμού του σχετικά με τη δημόσια υγεία. Ο οποίος κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι χώροι κοινωνικής προσφοράς. Ενώ εμείς νομίζαμε ότι είναι χώροι τρελής ξεγνοιασιάς και ανέμελου παιχνιδιού.

Πότε θα σταματήσουν να μας σερβίρουν τα αυτονόητα ως ανακαλύψεις-θεωρίες στις οποίες κατέληξαν ύστερα από πολλή και υπεύθυνη σκέψη;

Εσκασε και το «κανόνι» των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών (ανακλήθηκε η άδεια λειτουργία τους, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους), με αποτέλεσμα να μείνουν «ξεκρέμαστοι» 1,1 εκατομμύρια ασφαλισμένοι! Επρόκειτο για άλλη μία ιδανική ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη να εκτοξεύσει ένα από τα φαρμακερά βέλη του προς τη ΝΔ, παίρνοντας εμμέσως το μέρος του κ. Παύλου Ψωμιάδη, προέδρου και μεγαλομετόχου της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια. «Δεν περιποιεί τιμή να πέφτουν ασφαλιστικές εταιρείες, και μάλισταμία από τις μεγαλύτερες της χώρας, τις παραμονές των εκλογών» δήλωσε· και συνέχισε: «Στην Αμερική υπήρχε μια άλλη διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης όταν απειλήθηκε μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες.

Πιστεύω ότι η όλη εξέλιξη έχει να κάνει με τη δουλειά που “χάλασε” ο κ. Ψωμιάδης της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια στην Αγροτική Τράπεζα με την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής στους Γάλλους. Ολα αυτά νομίζω ότι είναι επικίνδυνα παιχνίδια και σε λίγες ημέρες θα έχουμε μπροστά μας την πραγματικότητα όπως ακριβώς έχει». Η πραγματικότητα όμως όπως ακριβώς έχει είναι ήδη μπροστά μας και τρομάζει:

χιλιάδες άνθρωποι που πλήρωναν επί χρόνια τις χρεοκοπημένες εταιρείες για να έχουν ασφάλεια δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει.

Ή θα τους σώσει ο κ. Καραμανλής αν επανεκλεγεί; Αν και αυτός έχει φροντίσει να μας κόψει κάθε ελπίδα, αποφεύγοντας επιμελώς τις υποσχέσεις. Ή, μάλλον, με το να μας υπόσχεται ακόμη δύο, μόνο δύο, χρόνια ένδειας. Αλλά και στοργής από τη ΝΔ, η οποία κατάφερε να μειώσει τη φορολογία, όπως ακούστηκε στο πρώτο ντιμπέιτ… Αυτό το τελευταίο έφερε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. «Είναι δυνατόν να λέει στον κόσμο ότι μειώθηκε η φορολογία της μέσης ελληνικής οικογένειας 50%; Το ακούει αυτό ο κόσμος και βγαίνει από τα ρούχα του». Να ξαναμπεί πάραυτα, καθώς έρχεται χειμώνας και χρήματα για θερμάνσεις και άλλες τέτοιες πολυτέλειες δεν περισσεύουν.

Για να επιστρέψουμε όμως στο ζεματιστό θέμα των χρεοκοπημένων ασφαλιστικών: ξεκίνησε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον κ. Ψωμιάδη, με στόχο την αποκάλυψη των αδικημάτων που ενδέχεται να έχει διαπράξει ο επιχειρηματίας. Αλλο ένα θρίλερ ύστερα από εκείνο της Siemens;

Ασχετο, αλλά είναι ιδέα μου ή όχι ότι χθες, που εορταζόταν η Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, παρ΄ ότι οι αστικές συγκοινωνίες ήταν δωρεάν, οι δρόμοι της Αθήνας ήταν πηγμένοι στα ΙΧ; Δεν το αφήνει, είπαμε, το αυτοκίνητό του ο Ελληνας. Πρόκειται για κάτι σαν…

προέκταση του υπερεγώ του. Για το μηχανικό alter ego του. Για τη μεγαλύτερη εξάρτησή του μετά το κάπνισμα. Το έχετε πάρει είδηση; Ζούμε για να φουμάρουμε, για να οδηγούμε και για να χλαπακιάζουμε- θεωρούμαστε και από τους πιο παχύσαρκους λαούς της Ευρώπης.

Και το ανέκδοτο της ημέρας, ή μάλλον μια αληθινή ιστορία που μοιάζει με ανέκδοτο: Το 1995, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας ΜπορίςΓέλτσιν μέθυσε και βγήκε στον δρόμο φορώντας μόνο τα εσώρουχά του.

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός ανήρ του Κρεμλίνου ζήτησε από διερχόμενο ταξί να τον μεταφέρει σε πιτσαρία. Γιατί η όρεξή του μετά τη βότκα τράβαγε πίτσα. Κατ΄ εντολήν τού τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πληροφορήθηκε εγκαίρως το συμβάν, μυστικοί πράκτορες τον εντόπισαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον Λευκό Οίκο και φρόντισαν να μη μαθευτεί τίποτε. Το περιστατικό αποκαλύπτεται τώρα, σε ένα νέο χρονικό της προεδρίας του Κλίντον που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Ηταν, σίγουρα, μια πολύ επεισοδιακή προεδρία αυτή του Κλίντον!

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τον εορτασμό της χθεσινής Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αν. Παπαληγούρας διεμήνυσε στους ναυτικούς μας: «Η ελληνική ναυτιλία θα πρέπει να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής». Συγκινητική η έγνοια του για την επιδείνωση του κλίματος, τι κρίμα όμως που δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία στο θέμα της επιδείνωσης των οικονομικών του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου- και εκείνος και οι συναρμόδιοι υπουργοί. Γιατί αν με τα ως σήμερα στοιχεία η καταστροφή της Γης μπορεί να αποτραπεί, το «ναυάγιο» του ΝΑΤ θεωρείται σίγουρο.

Μετά τιμής ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk