Περιγράμματα αντί εικόνων

O κ. Γ. Παπανδρέου προσήλθε στην τηλεμαχία ξέροντας τι θα του προσάψει ο συνομιλητής: ασάφεια. Ηταν λοιπόν αναμενόμενο να διανθίσει τις τοποθετήσεις του με παραδείγματα. Κάποιες φορές το επεχείρησε, χωρίς όμως να ανατρέψει την πεπατημένη της προεκλογικής εκστρατείας του, η οποία βασίζεται στην αναφορά σε περιγράμματα. Μιλώντας για το περιβάλλον ξεκίνησε λέγοντας ότι δικαιώνεται, καθώς η πράσινη ανάπτυξη την οποία ενέταξε στην εγχώρια ατζέντα έχει γίνει παγκόσμιο ζητούμενο. Πώς λοιπόν ζωντανεύει ο πολιτικός λόγος; Αναφέροντας ότι πράσινη πολιτική «δεν είναι οι αρκούδες, οι φώκιες, οι χελώνες».

O κ. Γ. Παπανδρέου προσήλθε στην τηλεμαχία ξέροντας τι θα του προσάψει ο συνομιλητής: ασάφεια. Ηταν λοιπόν αναμενόμενο να διανθίσει τις τοποθετήσεις του με παραδείγματα. Κάποιες φορές το επεχείρησε, χωρίς όμως να ανατρέψει την πεπατημένη της προεκλογικής εκστρατείας του, η οποία βασίζεται στην αναφορά σε περιγράμματα. Μιλώντας για το περιβάλλον ξεκίνησε λέγοντας ότι δικαιώνεται, καθώς η πράσινη ανάπτυξη την οποία ενέταξε στην εγχώρια ατζέντα έχει γίνει παγκόσμιο ζητούμενο. Πώς λοιπόν ζωντανεύει ο πολιτικός λόγος; Αναφέροντας ότι πράσινη πολιτική «δεν είναι οι αρκούδες, οι φώκιες, οι χελώνες». Στο ίδιο τρίλεπτο είπε ότι πρέπει να σταματήσει το οικολογικό απαρτχάιντ, βάσει του οποίου η ρύπανση μεταφέρεται στους φτωχούς. Ανέφερε το πρόβλημα της Δυτικής Αττικής, χωρίς όμως να αναπτύξει το παράδειγμα. Η ομιλία του αρχηγού του ΠαΣοΚ θα ήταν σαφώς πιο ελκυστική αν τα παραδείγματα και οι εικόνες γίνονταν το κυρίως όχημα έκφρασης των θέσεών του. Τις θεωρητικές διατυπώσεις τις γνωρίζουν οι πολίτες, έχουν ακούσει την ομιλία στη ΔΕΘ, διάβασαν συνεντεύξεις.

Τα παραδείγματα προσφέρονται για την τέχνη της επικοινωνίας. Οταν ο κ. Παπανδρέου κατηγορείται από τον Πρωθυπουργό ότι υπόσχεται «νοικοκύρεμα με ακάλυπτες επιταγές», όταν κατηγορείται για «δρόμους αποτυχίας», δεν αρκεί η γενικόλογη απάντηση «εσείς μιλάτε για “πάγωμα” μισθών, εμείς για στήριξη του εισοδήματος και άλλα μέτρα». Θα μπορούσε να πει με αριθμούς πώς θα στηρίξει το εισόδημα, σε πόσα ευρώ αντιστοιχεί αυτή η στήριξη. Η Αριστερά υπολογίζει ότι η αύξηση θα είναι κάπου στα 0,30 ευρώ ημερησίως. Επίσης μπορεί η «ενιαία προοδευτική κλίμακα φορολόγησης» να αναλυθεί. Κάποιες στιγμές διεφάνη μια πρόθεση για συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η αναφορά στο ηλεκτρονικό βιβλίο στα ζητήματα της Παιδείας. Ωστόσο έμεινε εκεί, δεν έκανε την επικοινωνιακή ανατροπή, να επικεντρώσει στα σημεία. Σε μια τέτοια επιλογή όμως βρίσκεται η παγίδα του λαϊκισμού. Οι εικόνες και τα παραδείγματα, αντί να νοστιμίσουν μια ομιλία, μπορούν να τη δηλητηριάσουν.

Μία ακόμη επισήμανση. Με το δημοσκοπικό προβάδισμα που είχε το ΠαΣοΚ δεν υπήρχε κανένας λόγος κριτικής στα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας. Την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα τα γνωρίζουμε, αυτό που θέλουμε να ακούσουμε είναι προτάσεις για τα μελλούμενα. Εκτός αυτού, όταν ένας αρχηγός προβάλλεται ως νικητής από τις Πυθίες, μπορεί να δείξει γενναιοδωρία ή απαξία για τα λάθη του αντιπάλου. Ο κ. Παπανδρέου επικεντρώθηκε στο κράτος που αδικεί τον πολίτη, στο κράτος που δεν συντονίζεται, στο κράτος που ευνοεί τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Ολα τούτα ο μέσος πολίτης θέλει να τα αφήσει πίσω του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk