ΑΠΟΨΗ

«Και χθες απουσίασε η πραγματική πολιτική»

Τελείωσε λοιπόν και το ντιμπέιτ. Και το μικρό και το μεγάλο. Και το σημερινό πρωινό της Τετάρτης δεν διαφέρει από το πρωινό της Τρίτης. Τίποτε το σημαντικό δεν συνέβη χθες. Οσο κι αν το ντιμπέιτ και η συζήτηση για το ντιμπέιτ έκλεψαν τη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, μια αλήθεια παραμένει ακλόνητη: κανένα σκηνικό και καμία επικοινωνία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πολιτική- την πραγματική πολιτική. Και χθες απουσίασε η πραγματική πολιτική. Ρητορικές επαναλήψεις. Γενικεύσεις και αφορισμοί.

«Και χθες απουσίασε η πραγματική πολιτική» | tovima.gr

Τελείωσε λοιπόν και το ντιμπέιτ. Και το μικρό και το μεγάλο. Και το σημερινό πρωινό της Τετάρτης δεν διαφέρει από το πρωινό της Τρίτης. Τίποτε το σημαντικό δεν συνέβη χθες.

Οσο κι αν το ντιμπέιτ και η συζήτηση για το ντιμπέιτ έκλεψαν τη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, μια αλήθεια παραμένει ακλόνητη: κανένα σκηνικό και καμία επικοινωνία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πολιτική- την πραγματική πολιτική. Και χθες απουσίασε η πραγματική πολιτική. Ρητορικές επαναλήψεις. Γενικεύσεις και αφορισμοί.

Ο κ. Καραμανλής περισσότερο υπερασπίστηκε τη θητεία του παρά διατύπωσε προτάσεις για το μέλλον. Πιο συγκεκριμένος πάντως από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν ξέφυγε από τις ασάφειες και τις απλουστεύσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και χθες επιβεβαίωσαν την τάση να ασχολούνται με την υψηλή πολιτική και να αγνοούν- στην πραγματικότητα να αποφεύγουν- την πραγματική ζωή, δηλαδή τον δύσβατο δρόμο του συγκεκριμένου. Η συχνή πρόταξη της επικοινωνίας εις βάρος της πολιτικής είναι αποτέλεσμα του φόβου μπροστά στην ανάγκη αυτού του συγκεκριμένου. Ετσι, η άρνηση παρουσίασης καθαρών και συγκεκριμένων θέσεων και από τους δύο πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα αποδειχθεί ιδανική παγίδα για την αυριανή κυβέρνηση.

Τελικά, το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι ένα: τι θα κάνει ο νικητής των εκλογών τη νίκη του. Γιατί έχουμε δει πολλούς να κερδίζουν τις εκλογές το βράδυ της Κυριακής και να τις χάνουν το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Λ. Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk