ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Η «άνοιξη» των επιτοκίων

Με μια σειρά από ομιλίες και συνεδριάσεις σε επίπεδο χάραξης νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν να ενισχύουν την άποψη ότι δεν σκοπεύουν να διατηρήσουν την προσαρμοστική πολιτική τους για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Ετσι, το ερώτημα αναφορικά με το πότε (αλλά και το πόσο) θα αυξηθούν τα επιτόκια έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο. Μπορεί το Ισραήλ να αποτέλεσε την εξαίρεση, αυξάνοντας προσφάτως τα επιτόκια, συνολικά ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τη …

Η «άνοιξη»  των επιτοκίων | tovima.gr

Με μια σειρά από ομιλίες και συνεδριάσεις σε επίπεδο χάραξης νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν να ενισχύουν την άποψη ότι δεν σκοπεύουν να διατηρήσουν την προσαρμοστική πολιτική τους για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Ετσι, το ερώτημα αναφορικά με το πότε (αλλά και το πόσο) θα αυξηθούν τα επιτόκια έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο.

Μπορεί το Ισραήλ να αποτέλεσε την εξαίρεση, αυξάνοντας προσφάτως τα επιτόκια, συνολικά ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τη στάση προσαρμοστικής πολιτικής, ενώ η Δανία και η Ουγγαρία- μεταξύ άλλων- εξακολουθούν να εφαρμόζουν μέτρα χαλάρωσης και οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες δείχνουν ότι δεν βιάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια. Δεδομένου ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην προβούν σε μέτρα σύσφιγξης πρόωρα, θέτοντας τέρμα στην ακόμη ευπαθή ανάκαμψη, εκτίμησε η JΡΜorgan Αsset Μanagement.

Ακόμη και η επιφυλακτική ΕΚΤ δεν δείχνει να βιάζεται να διαφοροποιήσει τη στάση της, με τον πρόεδρό της να εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα έρθει «με αναταράξεις», ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για κάποιο διάστημα ακόμη.

Πότε θα πάρουν όμως τα επιτόκια την ανιούσα; Στο τρίτο τρίμηνο του 2010, απαντούν οι οικονομολόγοι της Deutsche Βank, προβλέποντας επιτόκια του ευρώ και της στερλίνας στο 2% στο τέλος του 2010. Την ερχόμενη άνοιξη δεν αποκλείουν επίσης ορισμένοι η αμερικανική κεντρική τράπεζα να αρχίσει μια πολιτική περιορισμού της ποσότητας του κυκλοφορούντος χρήματος και αύξησης των επιτοκίων με στόχο την αποτροπή μιας πληθωριστικής έκρηξης, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο η ανάπτυξη να πάρει και πάλι την κατιούσα.

Για τη Μorgan Stanley πάντως τα επιτόκια στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ θα διαμορφωθούν στο 2,75% ως το τέλος του 2011, ενώ οι κίνδυνοι στο νέο περιβάλλον, λένε οι αναλυτές, θα μπορούσαν να προέλθουν από μια πρόωρη νομισματική ή φορολογική μεταστροφή, ή από μια κατάρρευση των ομολόγων αν δεν ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Οπως κι αν έχει πάντως το πράγμα, ουσιαστικά έχει φθάσει το τέλος της φάσης χαλάρωσης από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες, ενώ, αν και θα υπάρξει μια περίοδος ανάπαυλας, τα επιτόκια δεν θα αργήσουν να πάρουν και πάλι την ανιούσα.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk