ΑΠΟΨΗ

«Δεν ζήσαμε τη μεγάλη έκπληξη»

Το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών είναι ένα καινούργιο πεδίο στην προεκλογική πολιτική επικοινωνία. Ως εκ τούτου έχει αυτονόητο ενδιαφέρον. Είναι μια εξέλιξη αναμφίβολα θετική για την ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου στην προεκλογική περίοδο. Θετική είναι επίσης η επιλογή να μην πρόκειται για ένα «δημοσιογραφικοκεντρικό» ντιμπέιτ, Αυτό επιτρέπει- και πολύ σωστά – να είναι πραγματικοί πρωταγωνιστές οι δύο εν δυνάμει πρωθυπουργοί. Αυτό που είναι δύσκολο, τουλάχιστον …

«Δεν ζήσαμε τη μεγάλη έκπληξη» | tovima.gr

Το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών είναι ένα καινούργιο πεδίο στην προεκλογική πολιτική επικοινωνία. Ως εκ τούτου έχει αυτονόητο ενδιαφέρον.

Είναι μια εξέλιξη αναμφίβολα θετική για την ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου στην προεκλογική περίοδο. Θετική είναι επίσης η επιλογή να μην πρόκειται για ένα «δημοσιογραφικοκεντρικό» ντιμπέιτ, Αυτό επιτρέπει- και πολύ σωστά – να είναι πραγματικοί πρωταγωνιστές οι δύο εν δυνάμει πρωθυπουργοί.

Αυτό που είναι δύσκολο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να εκτιμηθεί αφορά την πραγματική επιρροή αυτής της τηλεμαχίας στη διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου των πολιτών, δεδομένου ότι δεν δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις που αξιολογούν την απόδοση των αρχηγών (όπως, π.χ., συνηθίζεται στις ΗΠΑ).

Αυτή η δημοσιοποίηση από μόνη της θα δημιουργούσε «κλίμα».

Συνεπώς στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από το να προσδώσουμε αυτή την κρισιμότητα στην τηλεμαχία. Εχουμε μια πολύ διαφορετική πολιτική κουλτούρα, υπάρχει μια πολύ διαφορετική πολιτική παράδοση.

Τέλος, δεν ζήσαμε τη μεγάλη έκπληξη. Ηταν δύο παρουσίες με τα συνήθη επικοινωνιακά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, κινούμενοι εντός των χρονικών πλαισίων.

Ο,τι είχε ακουστεί, ξανακούστηκε, ό,τι είχε ειπωθεί, επαναλήφθηκε. Καλοί οι παίκτες, καλοί οι προπονητές, και η μπάλα στην κερκίδα!

Ο κ. Σπ. Ριζόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος της Spin Communications.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk