Αμυνα εντός έδρας

Είναι δύσκολη η θέση του κ. Κ. Καραμανλή να εξηγεί τα ανεξήγητα. Από την πρώτη φράση στον χθεσινό διαξιφισμό κατέφυγε στο συγκριτικό τρικ: η Γερμανία έχει ύφεση, η Ισπανία έχει υψηλή ανεργία και εμείς που πάντα είχαμε τα χάλια μας, πάλι τα χάλια μας έχουμε. Υστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης απέδωσε εκ νέου τα δημοσιονομικά προβλήματα στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ. Ο Πρωθυπουργός άφησε συχνά τα του οίκου του για να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων και να ασκήσει κριτική στις υποσχέσεις του κ.

Είναι δύσκολη η θέση του κ. Κ. Καραμανλή να εξηγεί τα ανεξήγητα. Από την πρώτη φράση στον χθεσινό διαξιφισμό κατέφυγε στο συγκριτικό τρικ: η Γερμανία έχει ύφεση, η Ισπανία έχει υψηλή ανεργία και εμείς που πάντα είχαμε τα χάλια μας, πάλι τα χάλια μας έχουμε. Υστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης απέδωσε εκ νέου τα δημοσιονομικά προβλήματα στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ. Ο Πρωθυπουργός άφησε συχνά τα του οίκου του για να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων και να ασκήσει κριτική στις υποσχέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου. Η κριτική του ήταν εξίσου νεφελώδης με τις εξαγγελίες του αντιπάλου του.

Η ομιλία του κ. Καραμανλή στηρίχτηκε στο διπλό επιχείρημα: παραδέχομαι τα λάθη μου, αλλά ο άλλος δεν είναι καλύτερος. Οταν η κουβέντα έφθασε στα σκάνδαλα, είπε το εξής απλό, που επικαλείται πάντα: οποιαδήποτε υπόθεση έγινε γνωστή την έστειλε στη Δικαιοσύνη για να μην είναι όμηρος της σκανδαλολογίας. Αυτό που αποσιώπησε είναι ότι οι εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλα βρέθηκαν να διοικούν τη χώρα ως δαφνοστεφείς κομματάρχες και ως κουμπάροι υπουργών. Στάθηκε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα της αυτοκριτικής, λέγοντας ότι ο ίδιος την άσκησε δημόσια. Τούτο δεν δίνει συχωροχάρτι, ούτε αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα λέγοντας ότι στο ΠαΣοΚ δεν κάνουν αυτοκριτική από έπαρση. Δεν γίνεται συμψηφισμός Βατοπαιδίου- Χρηματιστηρίου.

Ο κ. Καραμανλής βρισκόταν σε άμυνα και η υπερασπιστική γραμμή του ήταν «είμαστε όλοι ίδιοι». Είπε για παράδειγμα: «Οταν ακούω για προϋπολογισμούς που έπεσαν έξω, να μη μιλάει το ΠαΣοΚ. Εσείς είχατε δημιουργική λογιστική». Αυτή η υπερασπιστική γραμμή πλήττει τον μεγάλο αντίπαλο, στέλνοντας τους ψηφοφόρους στα μικρά κόμματα. Θύμισε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον βασικό μέτοχο, καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι σαμποτάρισε τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι έκανε στροφή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, δεν μπήκε ως ταύρος σε υαλοπωλείο, να διαλύσει την εικόνα του αντιπάλου. Επεχείρησε να αποδομήσει τα λεγόμενά του με χαρακτηρισμούς, με το μότο της ευχάριστης ασάφειας και με τη συστηματική υπενθύμιση των πασοκικών ολισθημάτων. Ολα τούτα με κόσμιο ύφος και διατυπώσεις.

Είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής προσήλθε στην τηλεμαχία έχοντας καταθέσει τα όπλα. Γνωρίζει το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά δεν θα του κακόπεφτε να φύγει περήφανα. Είχε ένα πλεονέκτημα: αυτά που υπόσχεται σήμερα ο κ. Παπανδρέου (το νοικοκύρεμα του κράτους, τη δίκαιη φορολόγηση) τα είχε υποσχεθεί και ο ίδιος το 2004. Αρα υποδέχθηκε τον αντίπαλο στο δικό του πεδίο και επεχείρησε να τον φέρει σε αμηχανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk